Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si tichetele cadou Sfatul specialistului

Luni, 24 Iunie 2013, ora 09:05
11615 citiri
Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si tichetele cadou Sfatul specialistului

Deducerea personala se calculeaza in functie de venitul brut lunar si numarul de persoane aflate in intretinerea salariatilor, pentru ca la sfarsitul lunii acestia sa plateasca un impozit pe venit mai mic. Cum se stabileste facilitatea in situatii particulare precum cea in care se obtin tichete de masa sau alte tipuri de venituri?

Ce obligatii are beneficiarul in cazul in care se produc evenimente care modifica modul de calcul al deducerii personale?

Mai multe detalii: Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala si indemnizatia pentru copil Sfatul specialistului

Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a explicat, pentru Ziare.com, cum se acorda deducerea personala in urmatoarele situatii.

Tichete cadou

Tichetele cadou se adauga la venitul brut pentru stabilirea deducerii personale in functie de valoarea acestora?

Raspuns:

Tichetele-cadou acordate potrivit legii reprezinta avantaje de natura salariala in conformitate cu prevederile art. 55 din Codul fiscal.

Astfel, prin normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal se stabileste ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale.

Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.

Totodata, deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.

Venitul brut lunar din salarii consta in totalitatea veniturilor realizate intr-o luna de o persoana fizica, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, contravaloarea tichetelor cadou se include in venitul brut lunar din salarii in functie de care se stabileste deducerea personala ce se va acorda.

Deducere personala copil minor cu pensie de urmas

Daca o salariata are in intretinere copii minori care beneficiaza de pensie de urmas mai poate beneficia de deducere personala suplimentara pentru acesti copii?

Raspuns:

Conform art. 56 din Codul fiscal, persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.

Potrivit Normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de 250 lei lunar.

Prin urmare, pensia de urmas acordata copiilor minori nu se ia in calcul la incadrarea in venitul de 250 de lei lunar.

Cum platesti mai putin la stat: Deducerea personala - cazuri particulare Sfatul specialistului

Obligatiile contribuabilului cu privire la deducerea personala

Angajatii sunt obligati sa prezinte in fiecare an documente justificative in vederea mentinerii persoanelor sub intretinere?

Raspuns:

Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala la functia de baza este in sarcina angajatorului.

Contribuabilul va depune declaratii pe propria raspundere in vederea acordarii de deduceri personale, care nu sunt formulare tipizate. De asemenea, el va prezenta angajatorului si documentele justificative care sa ateste persoanele aflate in intretinere, cum sunt:

- certificatul de casatorie;

- certificatele de nastere ale copiilor;

- adeverinta de venit a persoanei intretinute sau declaratia pe propria raspundere si altele.

Documentele vor fi prezentate in original si copie.

Daca intervine o schimbare in urma careia deducerea personala scade, contribuabilul este obligat sa instiinteze angajatorul in termen de 15 zile calendaristice de la data de la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat sa poata fi reconsiderat nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.

Atunci cand depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica nivelul acesteia, in sensul majorarii, angajatorul va acorda deducerea personala reconsiderata odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

Prin urmare, contribuabilul este obligat sa instiinteze platitorul de venituri din salarii in termen de 15 zile calendaristice de la data de la care se produce evenimentul care genereaza modificari cu privire la nivelul deducerii personale acordate. O actualizare anuala este inutila avand in vedere ca orice modificare trebuie anuntata in termen de 15 zile si nu anual.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Societatii Civile de Avocati Delimart si Asociatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#deducere personala tichete cadou, #deducere personala pensie urmas, #deducere personala obligatii salariat , #impozit venit