Guvernul va modifica din nou Ordonanta privind drepturile de autor

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 13:00
2391 citiri
Guvernul va modifica din nou Ordonanta privind drepturile de autor

Ordonanta 58 privind contributiile din veniturile realizate din drepturi de autor va fi modificata, noile prevederi urmand a fi prezentate in sedinta de guvern de miercuri de catre ministrul de Finante.

"Legea cu drepturile de autor a fost intr-adevar o balbaiala, de ce sa nu recunoastem, nimeni nu este perfect. A fost o balbaiala in ceea ce priveste aplicarea acestei legi si am propus ieri (n.red. luni) in guvern, la propuerea noastra, asa cum era in Codul Fiscal, ca angajatorul va fi cel care rezolva, nu sa stea la rand sute de mii de persoane si maine (miercuri, n.red.) vine ministrul Finantelor cu norme metodologice schimbate", a precizat Laszlo Borbely, marti seara, la Realitatea Tv.

Practic, vor fi oprite la sursa contributiile si platite de angajator.

Potrivit acestuia, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, va veni la sedinta de guvern de miercuri cu normele metodologice ale legii schimbate.

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, actul normativ potrivit caruia achitarea contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor va reveni angajatorului, nu angajatului, urmand ca acesta sa fie aprobat de in sedinta de saptamana viitoare a Executivului.

Proiectul de act normativ va fi discutat si in sedinta de luni a Consiliului Econimic si Social. Guvernul intentioneaza sa modifice atat OG 58/2010 privind drepturile de autor, cat si normele de aplicare a acesteia, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Mii de oameni platiti pe drepturi de autor sau PFA au stat la coada pentru a-si depune declaratiile de venit saptamana trecuta. Motivatia premierului Emil Boc pentru schimbarea legislatiei a fost aceea ca se incearca stoparea abuzurilor, dorindu-se sa fie platiti pe drepturi de autor doar cei care creeaza ceva.

"Noi vom purta discutii cu toti cei interesati astfel incat sa explicam ori de cate ori este nevoie ca a ceasta lege nu este indreptata impotriva adevaratilor creatori, nu este indreptata impotriva celor care cu adevarat folosesc drepturile de autor, ci impotriva celor care abuziv au practicat drepturile de autor pana in momentul de fata", a declarat Boc vineri.

Seful Guvernului a intarit ideea, spunand ca ordonanta este menita a "elimina" persoanele care folosesc aceste contracte pe drepturi de autor ca o modalitate de evaziune fiscala.

A.S.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...