Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 18:38
3679 citiri
Impozitarea drepturilor de autor si activitatilor independente se modifica din 2016
Foto: kaboompics.com

Odata cu intrarea in vigoare a prevederilor modificate de Legea 227/2015, se aplica noile reglementari de la 1 ianuarie 2016, ca urmare a aspectelor modificate de O.U.G. nr. 50/2015 in ceea ce priveste impozitarea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Astfel, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Retinem ca acei contribuabili care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015.

Atentie! Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite, conform Contabilul.Manager.ro.

De asemenea, impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. In acest caz, persoana fizica va depune declaratia privind venitul realizat pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Astfel, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala si s-a facut retinerea la sursa de platitorul de venit in cota de 10% pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final in cota de 16%. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Totodata, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli, dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit prevederilor titlului V-Contributii sociale obligatorii din Legea nr.227/2015.

Important!

Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa datoreaza contributii de asigurari sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si platii sumelor respective potrivit regulilor prevazute la art. 72 din Legea nr. 227/2015.

Pentru persoanele mentionate la alineatul de mai sus, obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie de asigurari sociale asupra diferentei rezultate dintre venitul brut si cota deductibila de 40%. Acestea se retin si se platesc de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, ele fiind obligatii finale.

Incadrarea in plafonul lunar reprezentand echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat se efectueaza de catre platitorul de venituri.

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40%.

In ce priveste regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, se aduc si aici schimbari.

Asa cum mentioneaza recent consultantul fiscal Irina Dumitrescu in acest articol, una dintre aceste schimbari vizeaza deducerea cheltuielilor cu activele neamortizabile. In cazul acestora, cheltuielile (pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz) sunt cheltuielile deductibile la momentul instrainarii acestora.

Astfel, constituie active neamortizabile urmatoarele:

a) terenurile, inclusiv cele impadurite;

b) tablourile si operele de arta;

c) fondul comercial;

d) lacurile, baltile si iazurile care nu sunt rezultatul unei investitii;

e) bunurile din domeniul public finantate din surse bugetare;

f) orice mijloc fix care nu isi pierde valoarea in timp datorita folosirii, potrivit normelor;

g) casele de odihna proprii, locuintele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croaziera, altele decat cele utilizate pentru desfasurarea activitatii economice;

h) imobilizarile necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

In ce priveste plata CASS, Fiscalitatea.ro ne atrage atentia ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, daca se incadreaza in urmatoarele situatii:

a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;

b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art.120, alin. (1) de catre contribuabilii care incep in cursul anului o activitate impusa in sistem real, sau de catre cei care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut,

c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art.69, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#drepturi de autor, #activitati independente, #noul cod fiscal 2016, #PFA, #impozite PFA , #impozit venit