Impozitarea fara de care nu se mai poate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Iulie 2010, ora 12:20
6650 citiri
Impozitarea fara de care nu se mai poate

Eliberat de presiunea electorala, Traian Basescu pare sa fi ajuns la ora marilor adevaruri.

Dupa ce, la inundatii, a spus exact ceea ce nu doreau sa auda sinistratii care-si construisera case in zone cunoscute ca inundabile si sunt, deci, responsabili pentru propria tragedie, miercuri, presedintele a atins un alt aspect pe cat de corect, pe atat de dureros: "Nu exista venit in Romania care sa nu trebuiasca impozitat. Sper ca de la 1 ianuarie Guvernul sa nu vina cu o noua marire a TVA cu cateva procente, ci cu o decizie de impozitare a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, ca in orice tara civilizata".

Sigur ca aceasta generalizare a bazei de impozitare pica teribil de prost intr-un stat social care a incercat varianta utopica a veniturilor mici care sa sustina cheltuieli sociale mari. Dar ea reprezinta regula in toate tarile dupa al caror nivel de trai tanjim. Iar veniturile neimpozitate sunt, in principal, doua: cele din agricultura si pensiile sub 1.000 de lei.

Agricultura romaneasca este preponderent nefiscalizata, fiind considerata una de subzistenta. In plus, s-a socotit ca prin scutirea de impozite a taranului care vinde la piata, mancarea poate ramane la un pret mai mic. Nimic mai fals, caci marfa de la tarabe s-a scumpit la orice majorare de impozite, ultima oara dupa majorarea TVA, desi pentru marar si rosii nu se plateste TVA.

Mugur Isarescu s-a declarat de mai multe ori impotriva acestei nefiscalizari care nu se justifica: "avem o economie rurala saraca care nu este fiscalizata (...) Dar aceasta economie beneficiaza de serviciile statului, de politie, de servicii medicale". Nu stiu ce venituri extraordinare ar aduce fiscalizarea agriculturii, dar stiu ca ar responsabiliza o categorie sociala mereu captiva din punct de vedere electoral.

Cu pensiile, situatia este chiar mai grava. Ne place sau nu sa recunoastem, sistemul de pensii este marea buba a bugetului de stat. Asta nu inseamna ca bunicii si parintii sunt cancerul societatii, asa cum populist este pus accentul. Cancerul este un sistem nesustenabil aflat in faliment. Pur si simplu, bugetul pensiilor cheltuieste mai mult decat colecteaza. Este o chestiune matematica, nu sentimentala.

Iar recenta decizie a CCR nu a facut decat sa impuna ceva total nefezabil din punct de vedere economic: pensiile nu pot sa scada, in niciun caz si pe niciun termen, chiar daca scad bugetul si salariile care le alimenteaza. Este ca si cum CCR ar fi legiferat ca trebuie sa fie numai zi. Chiar declarata neconstitutionala, noaptea tot vine. Asa si cu falimentul sistemului de pensii si cu nivelul PIB-ului, care sunt certitudini economice.

Dar extinderea bazei de impozitare nu este o cale garantata spre relansarea economica. Daca statul va aduna mai multi bani doar pentru a-i rispi tot pe cheltuieli publice desantate, pe ajutoare sociale fara discernamant si pe clientela politica, atunci tot degeaba va fi. Largirea bazei de impozitare va produce efecte doar daca va fi insotita de relaxarea fiscalitatii pentru mediul privat, care sa se poata dezvolta, doar daca vom avea un control foarte strict al banului public, doar daca surplusul bugetar va merge in investitii mari, dupa cum insusi Traian Basescu spunea. Altfel, putem sa crestem TVA pana la 100% si sa taxam si aerul respirat, ca tot in picaj vom ramane.

Si pericolul este imens cat timp nu vad cu ce guvern va reusi Traian Basescu sa impuna aceasta viziune, de altfel, foarte corecta. Relatia dintre domnia sa si Executiv pare inghetata, lucru confirmat si fostul sau consilier, europarlamentarul Cristian Preda. Presedintele a criticat fatis majorarea TVA, masura luata, dupa toate aparentele, impotriva vointei sale.

Este nevoie aproape de o minune pentru ca baronii PD-L, scapati de sub controlul presedintelui, sa accepte decizii impopulare si impotriva propriilor interese de asanare a economiei. Caci presedintele, iesit din postura de locomotiva electorala, nu prea mai are parghii impotriva lor si nici alternativa la guvernarea PD-L.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...