Ziare.com

Impozitul pe gospodarie, un fel de ruda preistorica a sistemului din SUA. Iata cum platesc americanii si cum riscam noi sa fim impozitati de mai multe ori

de Redactia Ziare.com
Luni, 08 Mai 2017, ora 09:40

   

Impozitul pe gospodarie, un fel de ruda preistorica a sistemului din SUA. Iata cum platesc americanii si cum riscam noi sa fim impozitati de mai multe ori
Impozit pe gospodarii: asta ne pregateste Guvernul Romaniei, care sustine ca s-a inspirat din modele "de afara", mai exact din SUA, atunci cand a pregatit proiectul. Insa planul de la Bucuresti chiar isi trage inspiratia din cel gandit si dezvoltat de zeci de ani la Washington?

Ei bine, ele seamana si nu prea. Cel putin asa sustine romanca Roxana Cremene, care profeseaza de aproape 2 ani ca avocat peste Ocean.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat intr-o emisiune televizata ca impozitul pe gospodarie pe care Executivul il pregateste "este sistemul american, daca vreti".

Ideea a fost reluata si de cel ce conduce portofoliul Finantelor in Guvern, Viorel Stefan, care a spus urmatoarele: "Ca structura, am plecat de la modelul din SUA".

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Afla mai multe despre cum arata proiectul impozitului pe gospodarie:
  1. Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit
  2. Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie: Vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness si dans
  3. Fumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie

Ziare.com a vrut sa afle cum se aplica impozitul pe venit in SUA, asa ca am vorbit cu Roxana Cremene. Ea ne-a spus ca, din cate si-a dat seama parcurgand proiectul Ministerului Finantelor din tara noastra, sistemul propus sub numele de taxa pe gospodarie "este similar cu cel american si nu prea". Pe langa faptul ca e rudimentar comparativ cu cel american, nu este nici macar clar, considera avocata. Iar din aceasta cauza exista posibilitatea ca o persoana sa fie taxata de doua ori, de exemplu.

Rezumatul impozitul pe venit din SUA

Am rugat-o pe Roxana Cremene sa ne explice modul in care se aplica impozitul pe venit in Statele Unite, mai ales ca sistemul este unul foarte complex, dezvoltat pe parcursul a decenii bune peste Ocean.

Birul se aplica pe mai multe planuri. Astfel, exista un sistem de taxare a venitului la nivel federal, iar mai apoi unele dintre state, precum California, au propriile lor taxe pe venit. "Codul Federal de Taxe si Impozite este una dintre cele mai complicate si mai detaliate legi din SUA, avand in jur de 6.000 de pagini, dezvoltata de-a lungul a zeci de ani, care este in continua modificare", a punctat Roxana Cremene, care a tinut sa precizeze ca e destul de dificil de facut un sumar la un cod atat de complex.

Ideea de baza este ca impozitul se aplica la venitul impozabil al fiecarui individ.

"In SUA venitul din absolut orice sursa este impozabil, anumite deduceri si exceptii aplicandu-se ulterior. Adica orice castig, din salariu, din inchirierea unei proprietati, din bacsis, din pensie alimentara, din dividende, din castiguri la loto, din bani gasiti pe strada etc. este considerat venit, trebuie declarat si va fi impozitat corespunzator. Chiar si anumite avantaje oferite de un angajator care nu sunt in numerar, de exemplu chiria platita de angajator, sau o masina de serviciu, sunt considerate venit al angajatului, cu anumite exceptii si limitari", explica Roxana Cremene.

Toate acestea sunt adunate si asa rezulta venitul brut, din care se scad anumite cheltuieli specifice pentru a determina venitul brut ajustat (adjusted gross income - AGI). Venitul impozabil se calculeaza scazand din venitul brut ajustat anumite "deduceri" (deductions) si venituri exceptate de la impozitare (exemptions).

Trei tipuri de taxare

Fiecare persoana poate aplica pentru unul din urmatoarele trei tipuri de "statusuri" care determina tipul de calcul al taxelor: individual, casatorit la nivel de familie, sau cap de familie.

"O persoana necasatorita si fara copii sau alti dependenti va plati taxe calculate sub statusul individual (single). O persoana casatorita, cu sau fara copii, va avea rata de impozitare calculata sub statusul de casatorit, iar taxele vor fi calculate pentru venitul intregii familii, nu individual (married filing jointly). Iar o persoana divortata cu cel putin un copil in grija, sau o persoana care isi intretine parintii (adica o persoana cu dependenti calificati), poate aplica pentru statusul de cap de familie (head of household). Rata de impozitare este in general mult mai avantajoasa pentru statusurile de casatoriti si de cap de familie", potrivit Roxanei Cremene.

Rata de impozitare se determina in functie de acest status si de venitul impozabil, in mod progresiv.

"Adica sa spunem ca o persoana are un venit de $250,000 pe an. Primii $9.000 (aceasta suma este doar un exemplu pentru a usura calculul, ratele actuale le-am inclus mai jos intr-un tabel) vor fi taxati cu 10% (adica $900), urmatorii $30.000 vor fi taxati cu 15% (adica impozitul va fi de $4.500), urmatorii $60.000 vor fi taxati cu 25% si asa mai departe. Toate aceste sume sunt adunate pentru a afla impozitul total pentru cei $250.000", arata avocata.Venitul brut ajustat se calculeaza scazand din intregul venit anumite cheltuieli gen dobanda platita pentru impumuturi pentru scolarizare, plati facute pentru pensia alimentara, cheltuieli legate de procese impotriva discriminarii etc. Aceste "deduceri" se numesc "deduceri deasupra liniei" (above the line deductions). "Adica deduceri ce se aplica tuturor contribuabililor inainte de a aplica rata de impozit si inainte de a aplica alte deduceri specifice fiecarui contribuabil", explica Roxana Cremene.

Venitul brut ajustat este in continuare redus pentru a calcula venitul taxabil aplicand fie o serie de "deduceri standard" (care este o suma fixa in functie de statusul de taxare - ale caror valori sunt trecute in tabelul de mai jos) sau "deduceri individualizate" (itemized deduction - care sunt variabile si includ deduceri din venit aferente dobanzii platite pe ipoteca, taxelor pe proprietate platite autoritatilor locale, donatii etc.), potrivit avocatei.

In final, din venitul ce rezulta dupa aceste "deduceri" se mai scad anumite "exemptions", scutiri sau venituri exceptate de la impozitare, care reprezinta o suma fixa (in 2016 era de $4.050 pe persoana) corespunzatoare fiecarui membru al familiei, adica fiecarui sot si dependent (copil sau parinte).

"Deci pentru o familie de 4 membri, 2 parinti si doi copii, scutirea ar fi de $16.200; pentru o persoana necasatorita ar fi $4.050. Dar acest 'exemption' este redus progresiv pentru familii si indivizi care au venituri foarte ridicate (in jur de $300.000 pe an) ", arata Roxana Cremene.Deci calculul de baza al venitului impozabil ar fi urmatorul:

  • Venit Brut - Deduceri Desupra Liniei ("Above the line" Deductions) = Venit Brut Ajustat (Adjusted Gross Income)
  • Venit Brut Ajustat - Exemptions - Deduceri Standard sau Individualizate = Venit Impozabil

Pentru persoanele casatorite venitul taxabil se calculeaza adunand venitul ambilor soti iar mai apoi scazand deducerile deasupra liniei aferente oricaruia dintre soti.

"Adica daca unul din soti are un venit de $60.000, iar celalalt $50.000, venitul familiei va fi de $110.000. Daca unul din soti plateste pensie alimentara pentru fostul sot, aceste sume se vor scadea din cei $110.000. De asemenea se vor mai scadea $12.600 pentru deducerea standard (in cazul in care deducerile individualizate nu reprezinta o suma mai mare adunate) si $8.100 (sau mai mult daca exista si copii) pentru scutiri/"exemptions". Suma rezultata este venitul impozabil al familiei la care sa aplica rata de impozit de 10% pentru primii $18.650 si 15% pentru restul de venit (adica venit impozabil - $18,650) ".

Dupa aplicarea ratei de impozit si calcularea impozitului, impozitul final platit de contribuabil poate fi scazut prin aplicarea unor credite. "Spre exemplu, creditul pentru copii care este de $1.000 pentru fiecare copil sub 17 ani, sub anumite conditii. Adica din impozitul datorat se scade $1.000 pentru fiecare copil", potrivit avocatei.

Impozitul pe gospodarie din Romania are multe lacune si nu prea seamana cu cel din SUA

Cat despre sistemul propus in Romania, acesta seamana cu cel din SUA... si nu prea, considera Roxana Cremene, care a adaugat ca e foarte rudimentar comparat cu cel american.

"Una din similaritati o reprezinta ideea de a cumula venitul mai multor contribuabili si de a aplica o taxa pe suma in loc de o taxa pe veniturile individuale. Diferenta fata de sistemul american e felul in care se cumuleaza veniturile. In sistemul propus de Ministerul Finantelor din Romania, cumularea nu se face doar in cadrul unei familii adunand veniturile sotilor, ci adunand venturile oricaror doua sau mai multe persoane care au orice fel de proprietate sau obligatie cu valoare economica in comun", explica avocata.

De asemenea, plafonul neimpozabil din propunerea de lege pare a fi similar cu "exemptions" aplicate in SUA, insa este calculat diferit, adica nu e per persoana.

Deducerile sunt de asemenea foarte diferite si in natura si in felul in care sunt aplicate.

Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie: Vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness si dans

"In proiectul de lege din Romania nu exista o deducere standard ci doar deduceri individualizate, iar multe din deducerile permise in Romania (pentru abonamentul la sala de fitness, pentru taxa de scolarizare la gradinite particulare, etc.) nu sunt permise in SUA", potrivit romancei stabilite pe teritoriu american.

Nu in ultimul rand, rata de taxare propusa de Romania este de asemenea mult mai mica, fiind de 10% din venitul impozabil. Iar veniturile impozabile in Romania ar fi mult mai selective, cu multe din venituri fiind excluse (spre exemplu veniturile din crearea de programe pentru calculator).

Concluzia

Roxana Cremene ne-a spus ca nu isi da seama ce doreste Guvernul Romaniei sa realizeze prin acest proiect de lege ori cat de bine va functiona. Mai ales ca proiectul are unele neclaritati importante, iar una dintre ele ar fi ca definitiile de "gospodarie" si de "patrimoniu" par extrem de largi.

Gospodaria este definita ca fiind alcatuita din una sau mai multe persoane fizice, nu neaparat inrudite si care nu locuiesc neaparat impreuna, dar care au un "patrimoniu" comun. Iar "patrimoniul" este definit ca drepturi sau obligatii cu valoare economica, si bunurile mobile sau imobile la care se refera aceste drepturi.

In functie de aceste definitii, o persoana pare sa poate face parte din mai multe gospodarii in acelasi timp arata Roxana Cremene.

"Spre exemplu, 3 studenti care impart un apartament luat in chirie ar forma o gospodarie; ei au un patrimoniu comun, adica o obligatie cu valoare economica de a plati chirie. In acelasi timp unul din acesti trei studenti ar putea avea un imobil pe care il detin in proprietate cu unul dintre parinti si care este dat in chirie in localitatea natala. Astfel ca studentul si parintele sau ar forma o a doua gospodarie. Nu am vazut cel putin deocamdata vreo clarificare in lege cu privinta acestei situatii", a semnalat aceasta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stimati contribuabili,

stati linistiti ca nu de grija noastra schimba comunistoizii sistemul de impozitare, ci ca sa ne jumuleasca pentru a avea ce fura.

 

Impozitul pe gospodarie egal cu tesla in o(lg)ute

PSD e principalul evazionist al tarii.

 

Ce spune avocata romano-americana, seamana mult cu sistemul...

...spaniol cu care ma ciocnesc an de an de vreo 3 decenii.
Dupa cum se vede si dupa cum am aratat eu intr-o postare mai veche, impozitul este PROGRESIV, pe intervale de venit. La fel exista un prim escalon neimpozitat, care se considera ca un fel de limita de supravietuire. Aceasta limita este mai mare daca se declara pe familie decat daca se declara individual si de aceea, in general, multi prefera sa declare pe familie.
Ce vor sa faca alde pesedeaua e un fel de struto-camila, fiindca intr-o tara cu inegalitati de venit atat de mari, doar un sistem PROGRESIV este indicat, adica procentajul de retineri creste abrupt la venituri foarte mari.

 

RSR

In Romania sunt mai putin de 25.000 de oameni cu conturi mai mari de 100.000 de euro. Ei ar trebui sa fie subiectul discutiilor.
90% din romani abia isi duc zilele.
La orase saracia atinge cote de 75%, la sate de 90%.
Impozitul este unul foarte bun, se vor goli in continuare satele si orasele Romaniei.
Sunt inca prea multi cetateni incercand sa ramana in RSR!
Impozitele ar trebui acceptate numai in euro si dolari ca sa nu se mai incurce astia de sus cu money exchange cand fac delapidarile.

 

Aia 25.000 or fi cei "legali", fara conturi in strainatate...

...si fara bani la saltea!
Logica elementara imi spune ca sunt mult mai multi milionari, nu sutamiisti!
Fiindca la cat se fura in Rromania...

Psdereaua e hentz !

"Adica sa spunem ca o persoana are un venit de $250,000 pe an."
"Ca structura, am plecat de la modelul din SUA"
In Romania o persoana are un venit de 3600-4000 pe an !
Cu salariile din Romania trebuiau sa adopte sistemul fiscal din Somalia ....pe acolo santem cu salariile !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor