Iohannis a retrimis Parlamentului legea care scuteste jurnalistii de plata impozitului pe venit

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22
7698 citiri
Iohannis a retrimis Parlamentului legea care scuteste jurnalistii de plata impozitului pe venit
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.

Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.

Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.

Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".

"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism, astfel cum este prevazuta prin legea transmisa la promulgare, se impune a fi reanalizata de catre Parlament atat din perspectiva continutului normativ al Codului Fiscal, cat si din cea a corelarii cu actele normative in materie.

Totodata, in scopul asigurarii unei intelegeri corecte si a evitarii oricaror interpretari gresite, consideram ca este necesar ca aceasta notiune sa fie reanalizata si sub aspectul sferei sale de cuprindere, care nu poate ramane exclusiv la nivel infralegal", precizeaza Iohannis.

O alta prevedere din lege a carei reexaminare este solicitata de presedinte este aceea conform careia vor fi scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului finantelor publice.

Conform presedintelui Iohannis, echitatea, proportionalitatea, rezonabilitatea si nediscriminarea sunt criterii minimale ce trebuie avute in vedere de legiuitor atat la stabilirea prin lege a unui impozit, cat si cu ocazia acordarii unor scutiri de la executarea obligatiilor fiscale.

Iohannis considera ca simplele sustineri din cuprinsul expunerii de motive potrivit carora "mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila" ori ca "piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca" - chiar daca sunt reale - nu sunt de natura a suplini fundamentarea solutiei legislative propuse.

In opinia presedintelui, din aceasta perspectiva, se impune ca dispozitiile acestui articol sa fie reanalizate de Parlament pe baza unor date si analize concrete si fundamentate.

Initiativa legislativa prin care jurnalistii sunt scutiti de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor si pentru cele din drepturi de autor a fost adoptata in 11 februarie de Parlament.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Iohannis Parlament impozit jurnalisti, #lege impozit jurnalisti , #impozit venit