Iohannis a retrimis Parlamentului legea care scuteste jurnalistii de plata impozitului pe venit

Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22
7676 citiri
Iohannis a retrimis Parlamentului legea care scuteste jurnalistii de plata impozitului pe venit
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.

Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.

Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.

Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".

"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism, astfel cum este prevazuta prin legea transmisa la promulgare, se impune a fi reanalizata de catre Parlament atat din perspectiva continutului normativ al Codului Fiscal, cat si din cea a corelarii cu actele normative in materie.

Totodata, in scopul asigurarii unei intelegeri corecte si a evitarii oricaror interpretari gresite, consideram ca este necesar ca aceasta notiune sa fie reanalizata si sub aspectul sferei sale de cuprindere, care nu poate ramane exclusiv la nivel infralegal", precizeaza Iohannis.

O alta prevedere din lege a carei reexaminare este solicitata de presedinte este aceea conform careia vor fi scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului finantelor publice.

Conform presedintelui Iohannis, echitatea, proportionalitatea, rezonabilitatea si nediscriminarea sunt criterii minimale ce trebuie avute in vedere de legiuitor atat la stabilirea prin lege a unui impozit, cat si cu ocazia acordarii unor scutiri de la executarea obligatiilor fiscale.

Iohannis considera ca simplele sustineri din cuprinsul expunerii de motive potrivit carora "mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila" ori ca "piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca" - chiar daca sunt reale - nu sunt de natura a suplini fundamentarea solutiei legislative propuse.

In opinia presedintelui, din aceasta perspectiva, se impune ca dispozitiile acestui articol sa fie reanalizate de Parlament pe baza unor date si analize concrete si fundamentate.

Initiativa legislativa prin care jurnalistii sunt scutiti de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor si pentru cele din drepturi de autor a fost adoptata in 11 februarie de Parlament.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...