Propunerea legislativa care prevede ca jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune sunt scutiti de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor si din drepturile de proprietate intelectuala, a trecut marti de Camera Deputatilor, decizionala.
Urmeaza ca legea sa fie trimisa acum catre presedintele Klaus Iohannis la promulgare.
Au fost 174 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 91 de abtineri.
Propunerea legislativa pentru completarea Codului Fiscal a fost initiata de deputatul PSD Valeriu Steriu si semnata de 27 de parlamentari PSD, ALDE si PMP.
Astfel, potrivit proiectului, la articolul 7 din Codul Fiscal va fi introdusa definitia activitatii de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si a altor mijloace de informare in masa, respectiv controlul functionarii tehnice a echipamentelor pentru a inregistra si edita imaginile si sunetul si pentru transmiterea pentru emisiunile radio si de televiziune a imaginilor si sunetelor, precum si a altor tipuri de semnale de telecomunicatii terestre, marine sau aeriene, care se desfasoara in baza unui contract de munca si a unui contract de drepturi de autor".
Totodata, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin (1) - (3), si pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Finantelor".
In expunerea de motive a proiectului, deputatul PSD Valeriu Steriu a precizat ca "mass-media reprezinta un fenomen valoros si eficient in transmiterea informatiilor, avand, in acest context, receptivitate si influente modelatoare (educationale) si educationale deosebite asupra publicului larg de toate varstele, de toate profesiile, de toate convingerile".
De asemenea, Steriu spune ca mass-media reprezinta pilonul unei societati democratice si se afla intr-o situatie economica foarte dificila.
"Piata media trebuie sa fie un proces continuu de oferte noi pentru populatie. Mass-media libera este pilonul unei societati democratice. Cu toate acestea, mass-media din Romania se afla intr-o situatie economica foarte dificila. Piata mass-media se restrange atat in privinta operatorilor, cat si a fortei de munca.
Avand in vedere necesitatea sprijinirii activitatii jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor, precum si veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala, ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism, obtinute de persoanele fizice care activeaza in domeniu, in sensul neimpozitarii lor", a mai precizat Steriu.
Propunerea legislativa s-a mai aflat si anul trecut pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, cu raport de respingere, dar a fost retrimisa Comisiei de Buget. Aceasta a rediscutat proiectul in 3 decembrie si a dat un raport suplimentar de adoptare.
Urmeaza si pensii speciale? Vezi tot
Mai plateste cineva taxe in tra aciea... Vezi tot