Ziare.com

Modificarile Codului Fiscal, publicate in Monitorul Oficial - vezi noile impozite

de Irina Olteanu
Luni, 28 Iunie 2010, ora 19:25

   

Modificarile Codului Fiscal, publicate in Monitorul Oficial - vezi noile impozite
Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificare a Codului Fiscal a fost publicata luni in Monitorul Oficial, iar noile prevederi vor intra in vigoare pe 1 iulie.

Textul ordonantei prevede, printre altele, majorarea cotei TVA la 24% si impozitarea cu 16% a tichetelor de masa si vacanta.

Totodata, cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20%, iar restul de 80% din aceasta remuneratie va fi impozitat cu 16%.

Vezi ce prevede Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, publicata luni in Monitorul Oficial

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

- majorarea cotei TVA la 24%

- cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20%, iar restul de 80% din aceasta remuneratie va fi impozitat cu 16%. In legislatia initiala, drepturile de autor erau deductibile cu 40%. Totodata, obligatia individuala de plata a impozitului pentru drepturile de autor se aplica la o suma de maximum cinci salarii medii brute

- impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, a tichetelor cadou si impozitarea dobanzilor la depozite si conturi curente

- taxarea cu 16% a tichetelor de vacanta si de cresa, dar si impozitarea platilor compensatorii

- potrivit noilor reglementari, impozitul de 16% va fi aplicat de la 1 iulie si pentru dobanzile la conturile curente, depozitele la termen si la vedere. Veniturile din dobanzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% in 2009, iar masura fusese extinsa si pentru anul 2010

- se va acorda credit fiscal numai persoanelor fizice si juridice rezidente care obtin venituri din state cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri

- de la 1 iulie se impoziteaza cu 25% si castigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplica asupra venitului net, calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de acelasi organizator sau platitor.

- din proiectul initial de Ordonanta de Urgenta, in actul normativ publicat in Monitorul Oficial nu a mai fost pastrata taxa de solidaritate propusa de Ministerul Finantelor pentru proprietatile suplimentare fata de locuinta de domiciliu a persoanelor fizice. Executivul a hotarat eliminarea articolului care introducea taxa de solidaritate pentru mai multe cladiri detinute in proprietate, deoarece a considerat ca acesta era atacabil, astfel incat va fi elaborat un proiect de lege care sa reglementeze asa zisa taxa de solidaritate.

Noile prevederi vor intra in vigoare pe 1 iulie

Prevederile acestei ordonante de urgenta intra in vigoare de la 1 iulie, desi Legea 571/2003, privind Codul Fiscal prevede, la art. IV, alin 2, ca "orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege".

Pentru a putea intra in vigoare de la 1 iulie 2010, noua OUG prevede o "derogare" de la aceste prevederi.

"Prin derogare de la dispozitiile art. IV, alin 2, din Legea 571/2003, (...) prevederile prezentei ordonante de urgenta intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2010, cu exceptia cazului in care in prezenta ordonanta de urgenta se prevede altfel", se arata la art. V al noii OUG.

In conditiile in care prevederile ordonantei de urgenta se aplica de la 1 iulie 2010, Ministerul Finantelor Publice are la dispozitie 30 de zile sa elaboreze normele metodologice pentru aplicarea OUG.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6155 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NEMERNICUL DE MINISTRU AL FINANŢELOR A FĂCUT CEEA CE A FĂCUT CURTEA CONSTIUŢIONALĂ FĂRĂ NICIUN SCRUPULE

"- din proiectul initial de Ordonanta de Urgenta, in actul normativ publicat in Monitorul Oficial nu a mai fost pastrata taxa de solidaritate propusa de Ministerul Finantelor pentru proprietatile suplimentare fata de locuinta de domiciliu a persoanelor fizice. Executivul a hotarat eliminarea articolului care introducea taxa de solidaritate pentru mai multe cladiri detinute in proprietate, deoarece a considerat ca acesta era atacabil, astfel incat va fi elaborat un proiect de lege care sa reglementeze asa zisa taxa de solidaritate"

 

In sfarsit, dupa o luna de framantari, discuti,variante,contraziceri si aprobari....

.... apar si modificarile la CODUL FISCAL. Ele sunt BUINEVENITE pentru "UN STAT SOCIAL" scremut de SECURISTO-COMUNISTII lui Iliescu !
Sper sa intram usor ,usor, in realitatea lumi cuprinsa de criza si sa o anihilam treptat apoi sa avansam pentru modernizarea CONSTITUTIEI care sa consfinteasca un regim istoric CAPITALIST, cu doctrina liberal-democrata.
STATUL SOCIAL, impreuna cu sustinatorii lui de orice fel trebuie SA DISPARA DEFINITIV.

 

Vorbe goale

Ai raspuns cu niste fraze sforaitoare, tipice tuturor politicenilor romani.

Da, in principiu ai dreptate, nu mult oameni cu scaun la cap doresc un stat social. Dar toti dorim un stat eficient, performant, sincer, ingrijorat de soarta cetatenilor sai, corect, atent, sigur pe el. Si lista ar putea continua.

Statul social este, cum spui, o gaselnita a lui Iliescu. Dar, din pacate, toate guvernele care s-au perindat la conducerea tarii nu au facut altceva decat sa il amplifice. Nu poti, din pacate, sa spui ca Boc va face ceva. Pentru ca nu are nici cea mai mica coeziune atat sociala, cat si economica.

Romaniei ii este foame, prietene...

ORD se da pensionar... si doreste sa dispara statul social... E disparut demult insa nu-i spuneti... Criza de azi este de fapt o lupta pentru disparitia abuzurilor si furturilor din portofelul public care apasa greu asupra contribuabilului...

Va doresc impozitare placuta. Cine pricepe ca aceasta guvernare umbla cu sifoane prin portofelul public isi va cauta o modalitate de a supravietui in alta parte si cu alte resurse. Banii se fac in offshore si nu mai revin aici. Asteptati linistiti investitori. Pana in 2012. Dupa aceea mai vedem. Pana atunci le doresc investitorilor mioritici sa reziste la jumuleala iar contribuabilii trebuie sa-si optimizeze consumurile. N-ar strica niste falimente printre hypermarket-uri.

D.le Qizo !

Cui i-i este foame isi cauta de lucru,oriunde, nu asteapta mila nimanui. Mila este extrema stare,ceiace in Romania, acum nu este.
Desigur,prin fabulatii, se poate spune ca e plina strada de cadavre ale persoanelor ucise de guvernul Boc prin infometare. Daca asta doriti,in mine nu veti gasi un credul. Eu am trecut prin situatii extrem de grele dar am biruit avand ca si crez doar munca.Statul nu m-a ajutat CU NIMIC, era si el sarac lipit pamantului.
Pana in 1960 statul Romqan abia a putut aduna 100.000 de Dollari sa poata iesi in lume sa miste ceva comert Plateqam datorii de razboi, aveam COTE OBLIGATORII. Toti am muncit si nici-un roman nu a murit de foame . Penicilina o cumparam de la francezi, pe IEPURI VII si alte medicamente eficiente pe fazani de la Elvetieni, iar melcii vii i-i vindeam in Elvetia pentru misiunile ONU. A fost si foametea in 1946/47. Azi poti matale afirma ca Romaniei i-i este foame ?.
Nu e foamea PAPUSA GONFLABILA,domnule !
Foam,e i-i este la PSD si PNL, la hoti,la infractori, la justitiari si politisti,la tigani care striga ca nu mai pot fura.
Credeti ca PNL ori PSD facea ceva mai bun pentru popor ?. Daca-s asa de viteji, pofteasca si guverneze.

@ord iar bati campi

in America unde traiesti 'liberal' este de stanga. In 1988 in campania electorala Bush Snr l-a acuzat pe candidatul democrat Michael Dukakis ca este 'liberal' adica de stanga si Dukakis nu si-a mai revanit si a pierdut alegerile. iar doctrina liberal-democrata in europe inseamna tot de stanga. Asa ca informeaza-te inainte de a scrie.

@ORD

Iar bati campii.
"STATUL SOCIAL, impreuna cu sustinatorii lui de orice fel trebuie SA DISPARA DEFINITIV." - citeste si tu presa din tarile UE si vezi si tu ce scriu jurnalistii de la ziarele serioase. Toate tarile UE (tarile occidentale ) sunt state social democrate chiar daca unele din ele sunt conduse de guverne de dreapta. Toate au impozitare progresiva, toate au conditii excelente pt. pensionari, toate platesc chirie daca ti-ai pierdut serviciul,etc.

Suedia este o monarhie constitutionalã

Viziunea suedeză asupra statului implică tratamentul echitabil si egalitarist, cu servicii sociale puternice si universale in contextul unei economii puternice, bazate in cea mai mare parte pe piata liberă si capital privat, fără interventia statului, dar taxată substantial (pentru sprijinirea serviciilor sociale) a fost implementată mai ales intre 1950 si 1960

Statul este conceput ca un sprijin pentru oameni in toate fazele vietii, fiind dator să asigure, in mod gratuit, tuturor servicii sociale cat mai bune, indiferent de venituri, sau clasă socială

Un exemplu tipic de stat SOCIAL.
Statul social este viitorul omenirii,conf.cu parerea unor mari savanti laureati ai premiului Nobel.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor