Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica, adoptata in urma cu o saptamana de catre Guvern, a fost publicata in Monitorul Oficial si, deci, a intrat in vigoare.
Declaratia unica va reuni sapte declaratii:
Anul acesta termenul de depunere este 15 iulie. In anii urmatori, data limita va fi 15 martie inclusiv, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Saptamana trecuta, dupa ce Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a subliniat ca persoanele care au depus deja toate cele 7 formulare nu trebuie sa mai depuna acum si Declaratia unica.
"Cei care au depus, de exemplu, doar Declaratia 600 trebuie sa depuna si Declaratia unica. Doar cei care le-au depus pe toate nu trebuie sa mai depuna acum Formularul unic", a declarat Teodorovici.
Cei care trebuie sa depuna formularul sunt contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Adica cei platiti pe PFA, drepturi de autor, alte activitati independente sau care obtin venituri din chirii, dividende sau agricultura.
Proiectul prevede si bonificatiile pentru anul 2018, dupa cum urmeaza:
Daca sunt intrunite ambele conditii, contribuabilul primeste cumulat ambele bonificatii.
Valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, sub rezerva verificarii ulterioare.
Venitul net al persoanelor fizice care obtin sume din drepturi de autor va fi determinat prin scaderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40%.
"Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor", se arata in ordonanta de urgenta.
Potrivit ordonantei de urgenta, CAS si CASS vor fi retinute din nou la sursa in cazul persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor.
In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale (CAS), "persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara", prevede ordonanta.
Si in cazul contributiilor de sanatate (CASS) actul normativ prevede acelasi lucru: "persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara".