Ovidiu Nicolaescu: Impozitul progresiv ar prelungi criza din Romania (Video)

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 20:40
1965 citiri
Ovidiu Nicolaescu: Impozitul progresiv ar prelungi criza din Romania (Video)
Foto: Arhiva

Introducerea unui impozit progresiv cu rate de pana la 40 la suta ar fi contraproductiva, deoarece impozitele nu trebuie majorate in timpul unei crize, sustine Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

"Pe de o parte, impozitele scad consumul. Pe de alta parte, descurajeaza investitiile. Scaderea consumului inseamna prelungirea si adancirea crizei, iar descurajarea investitiilor inseamna lungirea perioadei de iesire din criza. O asemenea initiativa nu poate sa aiba decat un efect populist asupra celor care nu inteleg fenomenul", a declarat Ovidiu Nicolaescu, intr-un interviu pentru Bloombiz.

Potrivit spuselor sale, daca s-ar lua o asemenea masura, criza din Romania s-ar prelungi cu peste un an de zile, din cauza faptului ca orice marire de impozite conduce la limitarea bazei de impozitare, crescand si fenomenul evaziunii fiscale.

De asemenea, sunt diminuate si investitiile, prin urmare economia nu se mai dezvolta, iar stardardul de viata al populatiei scade.

"Este o corelatie clara. Cresti fiscalitatea, reduci dezvoltarea. Sigur, pe doua, trei luni poti sa ai venituri mai mari, dar nu asta intereseaza", a comentat Nicolaescu.

Presedintele CNIPMMR crede ca mentinerea cotei unice este esentiala pentru Romania, in raport cu statele vecine. "Este principalul factor de atragere a investitiilor straine. Chiar si in aceste conditii, investitiile straine s-au diminuat la jumatate in acest an fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Daca pierdem si acest atu, sa nu ne miram ca vor scadea in continuare investitiile, desi in alte tari au inceput sa creasca", a explicat Nicolaescu.

In plus, din cauza majorarii impozitelor pe venit, va scadea si puterea de cumparare, implicit afacerile din comert.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#impozit progresiv, #Ovidiu Nicolaescu impozit progresiv , #impozit venit
Comentarii
C
Cronos
rank 3
presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Poza eu_insumi
eu_insumi
rank 5