Presa de azi: Se schimba si modificarea Codului Fiscal

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 07:53
2440 citiri
Presa de azi: Se schimba si modificarea Codului Fiscal
Foto: Arhiva

Noul proiect de ordonanta de urgenta, prin care drepturile de autor nu vor mai fi taxate suplimentar, dar si posibilitatea reducerii cotei unice la 10%, sunt subiectele ce tin prima pagina a ziarelor centrale de miercuri.

Daca Jurnalul National ne anunta ca "CAS nu se mai dubleaza, dar se retin la sursa", iar Gandul ca "Guvernul schimba schimbarea: autorii nu vor mai fi taxati suplimentar", jurnalistii de la Evenimentul Zilei sunt de parere ca "ministrul Finantelor joaca alba-neagra cu cota unica".

Gandul: Guvernul schimba schimbarea: autorii nu vor mai fi taxati suplimentar. Noul sef al Muncii isi cere scuze pentru coada pe care n-a vazut-o Boc

Guvernul a revenit asupra deciziei de dublare a contributiilor sociale datorate de liber-profesionisti (fara a include PFA) si va obliga patronii sa depuna declaratiile de venit si sa vireze banii in conturile statului, conform unui proiect de modificare a legii 58/2010.

Astfel, in mai putin de o saptamana, contributiile datorate statului de catre angajatii platiti prin contracte de drepturi de autor sau prin conventii civile au fost majorate de la 16,5% din venitul net la 35%, conform unui document facut public de Secretariatul General al Guvernului (SGG) joia trecuta, pentru a reveni la nivelul de 16,5%, conform celui mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal, scrie Gandul.

Astfel, angajatii care obtin venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, trebuie sa plateasca, lunar contributii de 10,5% din venitul net la fondul de pensii, de 5,5% la cel de sanatate si de 0,5% la cel de somaj.

O alta veste buna pentru angajatii platiti prin contracte de drepturi de autor sau prin conventii civile este ca nu vor mai sta la coada. Conform articolului III, punctul 6, "Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asiguari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor prevazute la alin. (2) revine platitorului de venit", ceea ce inseamna ca angajatii, cei care incaseaza bani prin contracte de drepturi de autor sau prin conventii civile, nu mai sunt obligati sa depuna lunar declaratiile de venit si nici sa vireze ei banii in conturile statului.

Romania Libera: Se schimba si modificarea Codului Fiscal

O alta modificare importanta adusa Ordonantei 58/2010 vizeaza criteriile de clasificare a activitatilor profesionale ca dependente sau independente. Astfel, a fost eliminat din lege ultimul punct al articolului 7, care spunea ca o activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca incasatorul de venit desfasoara "orice alte activitati de acest gen".

Aceasta prevedere mult prea laxa a fost eliminata, cel mai probabil, ca efect al numeroaselor critici aduse de presa si de specialistii in fiscalitate. Avand la indemana o definitie care lasa loc de interpretare angajatii ANAF ar fi putut cu usurinta sa clasifice activitatile jurnalistilor, de exemplu, dupa criterii subiective in functie de orientarea editoriala a fiecarui trust, titreaza Romania Libera.

In situatia in care activitatea unei persoane care obtine venituri din drepturi de autor este categorisita ca dependenta, contributiile datorate de aceasta statului cresc pana la nivelul celor platite pentru veniturile din contractele de munca.

Ordonanta are insa si aspecte de-a dreptul hilare generate de pripa in care a fost intocmita. Articolul 14 al actului normativ nu face altceva decat sa abroge o parte a prevederilor articolului 5, care, la randul sau, abroga o parte a prevederilor de la articolul 2. Statul reuseste astfel sa faca mult mai interesanta lectura legii, in conditiile in care cititorul vizat, dupa ce afla, la articolul 2, ca va trebui sa plateasca contributii pentru asigurari sociale, respira usurat la articolul 5, unde afla ca, daca contribuie la un fond privat, nu este obligat sa plateasca si statului, iar la articolul 14 este dezamagit definitiv afland ca articolul 5 este, de fapt, in plus.

Jurnalul National: CAS nu se mai dubleaza, dar se retin la sursa

O alta prevedere este aceea ca, cine castiga peste cinci salarii medii brute, va sta la coada, deoarece baza de calcul a contributiilor individuale nu poate depasI in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut pe economie prevazut in legea asigurarilor sociale de stat.

Potrivit proiectului, sumele achitate in plus, ca urmare a depasirii plafonului lunar de cinci salarii medii pe economie, se restituie sau se compenseaza, la cererea asiguratului, depusa la casele teritoriale de pensii, respective la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, anunta Jurnalul National.

Prevederea a fost introdusa din cauza faptului ca cei cu venituri din drepturi de autor si conventii civile pot avea incasari de la mai multi platitori de venit, caz in care plafonul de cinci salarii medii brute pe economie nu poate fi aplicat la sursa.

Noul proiect prevede ca persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, pensionarii si sportivii de performanta nu datoreaza CAS pe veniturile pe care le obtin din drepturi de autor si conventii civile.

Evenimentul Zilei: Ministrul Finantelor joaca alba-neagra cu cota unica

Daca plata pe drepturi de autor a fost intr-o oarecare masura lamurita, cota unica deja a inceput sa ii dea batai de cap noului ministru de Finante.

Dupa ce a declarat ca se lucreaza pe mai multe variante de reducere a cotei unice, Gheorghe Ialomitianu a precizat ca bugetul pe 2011 va fi alcatuit pornindu-se de la nivelul actual al cotei unice, de 16%, varianta confirmata si de Dan Lazar, consilierul premierului Emil Boc.

"Nu s-a discutat niciun scenariu de reducere a cotei unice, nu exista nicio varianta de lucru. Noi elaboram bugetul pentru anul 2011 pe baza legislatiei fiscale in vigoare", a spus Ialomitianu, ceea ce inseamna veniturile preconizate aferente unei cote de 16%, potrivit Evenimentul Zilei.

Dan Lazar, consilier al premierului, spune ca bugetul de stat pe 2011 a fost fundamentat pe actuala cota unica, de 16%.

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, apreciaza ca reducerea taxelor ar contribui la diminuarea veniturilor la bugetul de stat.

"In acest moment, nu avem un spatiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor. Impactul imediat ar fi o reducere substantiala a veniturilor bugetare, intr-un moment in care avem ca obiectiv reducerea deficitului bugetar", a explicat Dumitru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Cod Fiscal modificare, #plata CAS, #proiect ordonanta , #impozit venit