Se impoziteaza veniturile Bisericii?

Luni, 16 August 2010, ora 16:27
4887 citiri
Se impoziteaza veniturile Bisericii?

Toate veniturile trebuie impozitate, a afirmat ferm presedintele tuturor romanilor. Aceasta afirmatie, cu mici rezerve corecta pe fond, a starnit imaginatia ziaristilor, comentatorilor, analistilor de toate tipurile si culorile.

Au fost facute evaluari legate de aportul la buget al fiecarei categorii de venituri impozitate. Au starnit comentarii mai ample impozitarea veniturilor de pana in 1.000 lei, dar mai ales impozitarea cantaretilor la diverse sindrofii, fiind vizati preponderant cantaretii de manele, care afiseaza cu ostentatie o bogatie ce sfideaza.

Conceptul economic atat de puternic sustinut de presedintele tarii, subliniez impozitarea tuturor veniturilor, surprinde faptul ca nu se comenteaza si nu se cauta solutii de impozitare a veniturilor ce intra in visteria celei mai de succes afaceri postrevolutionare, Biserica Ortodoxa Romana.

Ma refer evident la excedentul din venituri fara scop patrimonial si profitul din activitati economice.

Prevederea din statutul juridic al cultelor in care se afirma ca scutirea de impozite este o necesitate, noi, credinciosii modesti, spunem ca este o nedreptate.

Biserica nu raporteaza profit major din activitati economice, intrucat le contabilizeaza pe opere sociale, iar cel raportat este scutit de impozitare pe motiv de "reinvestire profit", o gogoasa pe care prea mult timp am inghitit-o.

Aceasta institutie care s-a miscat extrem de repede si eficient si-a obtinut un statut special cu un capitol bugetar distinct, si-a recuperat si isi revendica in continuare bunuri consistente, este preocupata de crearea de locuri de munca pentru slujitorii sai (s-au construit in 20 de ani mai multe biserici decat scoli si spitale la un loc), toate menite sa aduca venituri din ce in ce mai importante speculand naivitatea, obscurantismul si nu in ultimul rand disperarea unor asa-zisi credinciosi.

Cate si cat din veniturile acestei institutii se impoziteaza Dumnezeu stie, noi stim ca nu se impoziteaza.

Nunti, botezuri, inmormantari si alte numeroase practici de sorginte crestina sau pagana se taxeaza fara scrupule de catre onorabili slujitori ai Bisericii.

Ai nu ai trebuie sa dai, ramai cu copilul necrestinat sau cu mortul pe marginea gropii ca nu il slujeste fara achitarea tarifului de sfintia sa stabilit, perceput fara chitanta, fara factura.

Am ferma convingere ca impozitarea veniturilor bisericesti va intra in atentia exigentului si intransigentului nostru presedinte, iar profesionistii departamentului de taxe si impozite vor efectua corectiile necesare.

Pentru a fi drepti si cinstiti, asa cum ne invata slujitorii biserici atunci cand lasa deoparte aspectele materiale si se dedica celor spirituale, as sugera domnului presedinte sa dispuna si sa analizeze impreuna cu Guvernul impozitarea veniturilor bisericii, astfel :

- impozitarea profitului realizat din activitati economice: hoteluri, depozite de vin (vezi Bucium), fabrici de cherestea, pensiuni, trust de presa, televiziune, cabinete stomatologice

- impozitarea cladirilor retrocedate, a cladirilor folosite pentru activitati social-umanitare, a lacasurilor de cult

- plata certificatelor de urbanism

- impozitarea veniturilor din chirii

- impozitarea fondului forestier (detine circa 2%)

- impozitarea bunurilor comercializate si considerate drept monopol, respectiv cruciulite, lumanari, tamaie, icoane, vase liturgice

- impozitarea celor circa 9 ha pamant distribuite fiecarei biserici ortodoxe

- taierea din buget a 50% din sumele alocate Secretariatului de Stat pentru Culte

- taierea 100% de la buget a salarizarii personalului neclerical si diminuarea fondului de salarizare asigurat tot de la buget pentru personalul clerical cu 50%

- impozitarea sumelor provenite din despagubiri in forma baneasca (culmea tot de la buget) ca urmare a masurilor reparatorii privind reconstituirea dreptului de proprietate

- impozitarea falselor donatii, care de fapt sunt contributii si tarife fixe impuse bietilor credinciosi

In final, as dori sa ma adresez tot primului economist al natiei cu rugamintea de a reflecta asupra "oportunitatii" impozitarii pensiilor mai mici de 1.000 lei, in conditiile in care beneficiarii acestor pensii reprezinta paradoxal principalul contribuabil la bugetul de venituri al bisericii, pentru a nu risca sa fie afurisit de slujitorii acestei institutii care se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei, se pare o incredere care ne costa nepermis de mult.

Consider ca la ora actuala biserica ortodoxa detine o pozitie privilegiata si este scapata de sub controlul statului, desi este finantata din firavul nostru buget de stat din care nu mai putem finanta corespunzator nici educatia si nici sistemul de sanatate.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...