Sistemul fiscal romanesc: Dezechilibre care trebuie corectate

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:14
2730 citiri
Sistemul fiscal romanesc: Dezechilibre care trebuie corectate

Romania se situeaza pe locul 16 din 26 de economii de pe continentul european la nivelul fiscalitatii, potrivit unui studiu al Forbes.

Ea este devansata de Franta, Belgia, Suedia, Italia, Austria, Norvegia, Grecia, Spania, Slovenia, Olanda, Cehia, Finlanda, Ungaria, Danemarca, Portugalia si se plasa inaintea altor 11 tari: Polonia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Slovacia, Elvetia, Lituania, Letonia, Rusia, Irlanda, conform Curs de Guvernare.

Impozitele romanesti: mici - ca cetateni, mici - ca actionari

Tara noastra are una dintre cele mai reduse cote din Europa la impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Cu o rata de impozitare de 16%, se afla mult sub tarile occidentale dezvoltate precum Danemarca (38% - 59%), Suedia (30% - 55%), Finlanda (29% - 53,5%) sau Olanda (34,2% - 52%).

De altfel, majoritatea noilor membre UE au cote de impozitare mai ridicate decat Romania. Astfel, Polonia are cote cuprinse intre 19% si 40%, Ungaria intre 18% si 36%, Cehia intre 12% si 32%, iar Bulgaria intre 10% si 24%.

La impozitul total pe profitul companiilor, Romania are o cota situata sub media europeana. Pentru persoanele fizice, profiturile unei societati comerciale la care sunt actionare sunt impozitate cu cota standard de 29,44% (rezultat din impozitarea succesiva cu cate 16%). In cazul actionarilor persoane juridice, cota este de 24,4% (16% si, apoi, 10%).

Pentru referinta, mentionam ca Bulgaria aplica o cota de impozitare pe profitul companiilor de 10%, Slovacia de 19% iar Estonia de 22%, cote definitive deoarece ele nu mai impoziteaza venitul din dividende.

Impozitul final combinat este apropiat de cel de la noi in Irlanda (26%) si Grecia (29%), dar superior in Polonia (34,4%), Cehia (35,4%), Germania (52,4%) sau Franta (55,9%).

Evolutia in timp

In perioada 2000-2004, gradul de fiscalitate calculat prin luarea in considerare a tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor incasate de autoritatile publice centrale si locale si raportare la PIB, a consemnat o tendinta de scadere, de la 29,3% in anul 2000 la 27,9% in 2004.

Ulterior diminuarii nivelului nominal de taxare, gradul de fiscalitate a inregistrat o crestere de la 30,4% in 2005 spre 33,1% in 2011.

Explicatia consta in evolutia gradului de colectare a taxelor si impozitelor prevazute de lege, legat de conformarea voluntara la plata acestora si de sanctiunile aplicate.

Citeste mai multe despre Curs de guvernare: Sistemul fiscal romanesc: Dezechilibre care trebuie corectate pe Curs de Guvernare.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#dezechilibre sistem fiscal, #Romania clasament fiscalitate , #impozit venit