State in care nu se plateste impozit pe venit

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 08:37
13977 citiri
State in care nu se plateste impozit pe venit

Singurele lucruri sigure in viata sunt moartea si impozitele, spunea Benjamin Franklin.

Cu siguranta, milioane de oameni platesc taxe si impozite an de an, iar impozitul pe profit reprezinta o sursa uriasa de venit pentru guvernele din intreaga lume si reprezinta un subiect sensibil in dezbaterile publice.

Exista insa tari in care locuitorii nu platesc impozit pe venit, potrivit unui sondaj KPMG, arata CNBC.

Emiratele Arabe Unite

In Emiratele Arabe Unite, una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel al venitului pe cap de locuitor, de 48.200 de dolari, nu se percepe impozit pe venit personal sau castiguri de capital.

Spre compensare, tara araba, al treilea cel mai mare exportator de titei din lume, impune taxe de pana la 55% companiilor producatoare de petrol, iar bancile straine platesc pana la 20%. De exemplu, veniturile din petrol au reprezentat 80% din venitul guvernamental consolidat pe 2010, in timp ce veniturile din diverse taxe si comisioane s-au ridicat la mai putin de 12%, potrivit statisticilor Guvernului.

In timp ce angajatii straini nu platesc taxe pentru asistenta sociala in acest stat, cetatenii au obligatii lunare de 5% din castigurile totale pentru acest serviciu. Angajatorii platesc lunar 12,5% din salariile de baza ale angajatilor pentru asistenta sociala si pensii. Exista o serie de taxe indirecte precum comisioane imobiliare, taxe de autostrada si taxe municipale.

EAU impun o acciza de 50% pe alcool, iar persoanele care au permis de comercializare a alcoolului si cumpara alcool pentru propriul consum trebuie sa plateasca o taxa suplimentara de 30%.

Qatar

Qatar, tara bogata in rezerve de gaze naturale, a devenit cea mai bogata tara din lume in acest an cu un venit brut pe cap de locuitor de peste 88.000 de dolari, potrivit Forbes.

Dependenta de rezervele sale de gaze naturale, fiind al treilea cel mai mare producator la nivel mondial, Qatarul a investit masiv in infrastructura pentru lichefierea si exportul acestora.

Tara nu percepe impozit pe venitul personal, dividende, redevente, profituri, castiguri de capital si proprietate. Oricum, cetatenii acestui stat trebuie sa plateasca 5% din venit pentru asistenta sociala, iar angajatorii contribuie cu 10% la acest fond.

La inceputul acestui an au existat zvonuri potrivit carora guvernul ia in considerare introducerea taxei pe valoare adaugata pentru extinderea bazei de venituri si reducerea deficitului din afara sectorului hidrocarburilor, care reprezenta anul trecut 17% din PIB. Alte taxe indirecte includ o taxa de 5% pe marfurile importate.

Oman

Precum statele vecine din Orientul Mijlociu, Oman obtine majoritatea veniturilor din titei. Veniturile din petrol ale tarii au crescut cu 35% in luna aprilie comparativ cu luna precedenta, la 8,49 miliarde de dolari, reprezentand 71% din veniturile totale ale sultanatului.

Desi nu exista impozit pe venitul personal sau pe castigurile de capital in Oman, cetatenii trebuie sa contribuie cu 6,5% din salariul lunar pentru asigurarea sociala, iar la achizitionarea unei proprietati se plateste o taxa de timbru de 3%.

In pofida bogatiei sale asigurate din resursele din petrol, tara a fost recent zguduita de o serie de proteste ale locuitorilor care solicitau locuri de munca si beneficii sociale. Mai multi activisti au fost incarcerati in urma unor greve organizate la fabricile de petrol, iar sentimentul de nemultumire al cetatenilor este in crestere in contextul in care tara ofera 800.000 de locuri de munca cetatenilor straini, desi rata somajului in Oman era de 24,4% in 2010 si continua sa creasca potrivit Fondului Monetar International.

Kuweit

Al saselea cel mai mare exportator de petrol din lume, Kuweitul, a obtinut venituri din petrol de 63,5 miliarde de dolari intre lunile aprilie si noiembrie ale anului trecut, reprezentand 95% din veniturile guvernamentale totale din perioada respectiva.

Desi nu platesc impozit pe venit, cetatenii sunt obligati sa contribuie cu 7,5% din salarii pentru asistenta sociala, in timp ce contributia angajatorilor este de 11%.

Una dintre cele mai bogate tari din lume pe cap de locuitor, Kuweitul, a fost, totusi, nevoit sa majoreze salariile cetatenilor cu 25% in urma mai multor greve si proteste din sectorul public. FMI a avertizat statul ca astfel de cheltuieli ar putea avea un impact asupra sustenabilitatii finantelor publice si a recomandat tarii sa introduca TVA si un sistem de impozit pe venit cuprinzator.

Insulele Cayman

In Insulele Cayman, faimos centru financiar offshore, locuitorii nu platesc impozit pe venit si pentru castigurile de capital, deoarece tara nu are un sistem de contributii sociale.

Totusi, angajatorii sunt obligati sa furnizeze un plan de pensii pentru angajati, inclusiv pentru munictorii straini care au lucrat neintrerupt timp de noua luni in Insule. Tara poate percepe cateva taxe indirecte, precum taxe vamale, care pot urca pana la 25%.

De asemenea, preturile locuintelor in Insulele Cayman sunt foarte ridicate, costul mediu al unui apartament in luna aprilie fiind de 550.000 de dolari, in timp ce pretul unei case s-a ridicat la 736.000 dolari, potrivit datelor guvernamentale.

Bahrain

Nici Bahrainul nu percepe impozit pe venit, statul depinzand de productia terenurilor petroliere Abu Safa, titei pe care il exploateza impreuna cu Arabia Saudita, pentru 70% din veniturile bugetare.

Pentru beneficiile sociale, cetatenii contribuie cu 7% din venitul net total, in timp ce cetatenii straini platesc 1%. Angajatorii platesc 12% din veniturile cetatenilor statului si 3% din cele ale muncitorilor straini. In Bahrain se mai plateste o taxa de timbru de 3% din valoarea unei proprietati pentru transferurile imobiliare, iar cetatenii straini trebuie sa plateasca o taxa municipala de 10% pentru inchirierea unei locuinte in statul din Golful Persic.

In ciuda rezervelor sale bogate de petrol, Bahrainul avea un deficit bugetar de 83 de milioane de dolari in 2011 si intentioneaza sa emita bonduri internationale.

In februarie 2011, tara s-a confruntat cu proteste din partea majoritatii siite la adresa Guvernului dominat de suniti, urmand unor revolte similare din alte natiuni arabe.

Bermuda

Considerata una dintre cele mai bogate tari din lume, Bermuda, are, de asemenea, unul dintre cele mai ridicate costuri de trai.

Chiar daca nu exista impozit pe venit, angajatii pot fi obligati de angajatori sa contribuie cu pana la 5,75% dintr-o taxa de angajare de 16% pe care angajatorul trebuie sa o plateasca Guvernului pentru primii 750.000 de dolari din venitul angajatului.

De asemenea, muncitorii trebuie sa plateasca 30,40 dolari pe saptamana pentru asigurarile sociale. Alte costuri includ o taxa pe proprietate de pana la 19% si o taxa de timbru de 5% pana la 20% din valoarea proprietatii pentru tranzactiile imobiliare.

Taxele pe bunuri importate reprezinta o sursa importanta de venituri pentru guvern, iar persoanele care se muta in Bermuda sunt taxate cu 25% pentru bunurile pe care le aduc.

Avand in vedere taxele relativ reduse, tara reprezinta un magnet pentru firmele internationale, cetatenii straini reprezentand mai mult de 20% din populatie. Totusi, un permis de munca pe 10 ani costa 20.000 de dolari.

Insulele Bahamas

Una dintre cele mai bogate tari din Caraibe, Insulele Bahamas, dispun de o economie in mare masura dependenta de turism si servicii financiare offshore.

Aproximativ 70% din veniturile Guvernului provin din taxele pentru bunurile importate. Desi nu exista taxa pe venit, angajatii trebuie sa contribuie cu 3,9% din salariu, pana la maximum 26.000 de dolari anual, pentru o forma de asistenta sociala numita Asigurarea Nationala. Pentru aceasta, angajatorii platesc 5,9% din salariul angajatului, in timp ce persoanele fizice autorizate platesc 8,8%. Exista si o taxa pe proprietate de 1%.

In pofida prosperitatii sale ca centru financiar, Insulele Bahamas au o rata a somajului de 15%, iar tara este dominata de disputele partidelor politice cu privire la proiectele de explorare a petrolului din apele sale teritoriale, care ar putea afecta turismul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#tari fara impozit venit, #taxe guvernamentale, #asigurari sociale , #impozit venit