Tara care vrea sa-si recompenseze cetatenii: Deja strange prea multi bani din impozite

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 18:33
6167 citiri
Tara care vrea sa-si recompenseze cetatenii: Deja strange prea multi bani din impozite

Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca este receptiv la o reducere a impozitelor pe venit, dupa ce partenerii internationali i-au cerut celei mai mari economii europene sa stimuleze consumul si in conditiile in care veniturile din taxe cresc intr-un ritm galopant.

Intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, Schaeuble a precizat ca va lua in considerare o astfel de relaxare fiscala in cazul in care se va ajunge la un compromis in cadrul "marii coalitii" de centru-dreapta aflata la guvernare in Germania, scrie AFP.

Reforma este ceruta pe fondul existentei unei anomalii in sistemul fiscal din Germania, care consta in faptul ca angajatii ale caror salarii cresc, ca urmare a inflatiei, ajung in categorii de impozitare cu rate mai mari, iar in cele din urma venitul net incasat de acestia este chiar mai mic decat inainte de majorare.

De asemenea, Wall Street Journal a scris ca, spre deosebire de cele mai multe economii europene, care incearca sa isi reduca deficitele bugetare, Germania se confrunta cu o dilema diferita: cresterea veniturilor fiscale.

Publicatia citeaza economisti care sustin ca este timpul ca germanii sa fie rasplatiti pentru eforturile lor.

Iar cel mai potrivit mod pentru a face asta este eliminarea anomaliei fiscale mentionate.

"Daca exista spatiu de manevra in buget si o vointa comuna din partea partenerilor nostri de coalitie, atunci sunt ultima persoana care va sta in calea acestui obiectiv", a continuat ministrul german.

Social-democratii au cerut ca o astfel de masura sa fie finantata prin majorarea impozitelor pentru cei cu venituri mari, insa propunerea a fost respinsa.

Partenerii internationali ai Germaniei i-au cerut acesteia sa-si rectifice dezechilibrul comercial, care consta intr-un excedent substantial, prin stimularea cheltuielilor pe plan local.

"In Germania, o crestere a investitiilor, inclusiv a investitiilor publice, nu este de dorit doar ca atare, ci va reduce si surplusul de cont curent", au declarat luna aceasta reprezentantii Fondului Monetar International.

Recomandari similare au venit si din partea Comisiei Europene si a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Cresteri record ale veniturilor din taxe, pe fondul ratei scazute a somajului

Revenind la cresterea puternica a veniturilor fiscale in Germania, datele pentru luna martie au indicat un avans de 7,2% fata de 2013 si de 3,7% in primul trimestru al anului, in timp ce economistii anticipau o crestere de 3,3% pe parcursul intregului an.

Aceasta situatia a dat nastere discutiilor cu privire la reducere poverii fiscale pentru germani, care este una dintre cele mai mari din Europa. Germania ocupa in 2013 locul doi, dupa Belgia, in functie de povara fiscala asupra fortei de munca, dintre tarile membre ale OCDE.

Peter Ramsauer, membru al aliantei conservatoare conduse de cancelarul Angela Merkel si presedinte al comisiei economice a parlamentului, a declarat pentru ziarul Bild ca este timpul ca germanii sa fie recompensati pentru munca lor.

Economistii considera ca taxele si contributiile ridicate la sistemele de asigurari sociale sunt responsabile pentru faptul ca in Germania consumul a ramas anemic in pofida somajului minim record si a cresterii economice.

"Ministrul de finante are suficienti bani in acest moment si ar trebui sa dea acesti bani inapoi angajatilor, care vor cheltui mai mult daca vor avea mai multi bani in buzunare", a sustinut Thilo Schaefer de la institutul IW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Germania reducere impozit venit, #taxe Germania, #economie Germania , #impozit venit