Opinii: Umilirea contribuabilului pe banii lui

Miercuri, 25 August 2010, ora 23:59
4605 citiri
Opinii: Umilirea contribuabilului pe banii lui
Foto: cotidianul.ro

Jumatate de milion de romani experimenteaza o noua forma de umilire, administrata autist sau nesimtit de guvern, umilire de care vor avea parte de acum luna de luna pentru vina de a munci si a incasa niste bani in conditii perfect legale.

Este vorba despre cei care incaseaza drepturi de autor si de persoanele fizice autorizate, care trebuie sa plateasca CAS, contributie pentru somaj si pentru pensie incepand cu veniturile incasate in luna iulie.

Asta nu inseamna doar ca statul le mai ia niste bani in fiecare luna, fara sa le ofere nimic in schimb, ci ii mai si obliga ca luna de luna sa depuna trei declaratii diferite, la trei institutii diferite.

Adica trei drumuri diferite si cel putin sase cozi diferite, adica cele de la ghiseul de depunere a declaratiilor si cele de la casierii.

Teoretic, declaratiile pot fi depuse si la posta, iar plata poate fi facuta prin OP la banca. Dar si acestea reprezinta drumuri lunare si cozi lunare. Ca sa nu mai spunem ca, uneori, contributia la fondul de somaj, de exemplu, este mai mica decat costul serviciului postal.

Autoritatile dau asigurari ca declaratiile nu mai trebuie depuse decat daca suma incasata se schimba, asa birocratia se va reduce, iar efortul se va reduce la plata efectiva.

Dar sumele fluctuante de la luna la luna sunt specifice drepturilor de autori si activitatii PFA, asa ca de mai putine drumuri vor avea parte doar foarte putini dintre contribuabilii vizati.

Cum modificarea Codului Fiscal a fost facuta pe genunchi, nimeni nu intelege deocamdata cum anume trebuie indeplinite noile oligatii. Nu numai platitorii, ci si functionarii. Si cum sa inteleaga cat timp exista contradictii flagrante chiar intre ordonanta aparuta in iulie si normele de aplicare emise in august?

Si cum sa inteleaga cat timp nu a existat o campanie serioasa de informare a oamenilor. Se platesc campanii publicitare in presa pentru toate prostiile, dar nu si pentru o astfel de schimbare importanta in sistemul fiscal.

Formularele pentru declaratii sunt inepte, greoaie si solicita celui care contribuie inclusiv solide cunostinte de politica fiscala (care e salariul mediu pe economie in baza caruia a fost intocmit bugetul, spre exemplu).

Cel care nu beneficiaza de ajutorul unui contabil isi prinde urechile.

Procedura este atat de stupida incat omul trebuie sa depuna declaratii si pentru lunile in care nu a incasat niciun venit, sau persoana fizica autorizata plateste bani inca neincasati si achita inclusiv contributia pentru somaj, desi, potrivit legii, PFA nu poate intra legal in somaj.

Cu alte cuvinte, omul nu pierde doar bani, ci si timp si nervi. Statul care ii ia banii, in loc sa-i asigure toate conditiile sa faca platile fara efort, logic si corent, eventual intr-un singur cont, il supune pe contribuabil la umilinte, care nu s-ar justifica nici daca acesta ar incerca sa incaseze bani de la buget, nu sa il alimenteze.

In mod normal toate aceste operatiuni ar fi trebuit facute online, de la declaratie, la plata, si anual, nu lunar, asa cum se intampla cu declaratia de venit.

Ma mai intreb cata munca si cati functionari in plus sunt necesari pentru a procesa lunar peste un milion de noi declaratii.

De suferit au si firmele care oricum infruntau aglomeratia si birocratia pentru a depune lunar documente justificative si care sunt prinse acum in acest balamuc.

Nu stiu daca e vorba despre prostie sau incompetenta a autoritatilor implicate, dar, in mod cert, vorbim despre un autism sfidator.

In timp ce casele de pensii erau practic blocate de valul noilor contribuabili zapaciti intre ghisee si prevederi contradictorii, premierul spunea senin ca nu are cunostinta de asa ceva.

In timp ce oamenii asudau ore in sir pentru a obtine macar o informatie coerenta, ministrul Muncii sustinea ca totul este o inventie a presei pentru ca sistemul este perfect pus la punct, programul a fost adaptat, iar cozile sunt provocate de cu totul alte motive.

De ce sa ne miram?

Dupa majorarea TVA, colegul lor de la Finante, om care nu stie nici macar cum se deschide computerul, intreba ce mare dificultate pentru comercianti sa modifice in softuri de la 19% la 24%?

Din lumea lor, furnicile marunte care aduna cu greu, bob cu bob, banii publici, sunt invizibile si neimportante, numai bune de impovarat cu tot mai multe obligatii si fara niciun drept. Nici macar acela la un minim respect.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#plata contributii drepturi autor , #impozit venit