Un deputat PSD propune ca jurnalistii sa fie scutiti de impozitul pe venit: Un balon de oxigen pentru presa

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 11:08
2832 citiri
Un deputat PSD propune ca jurnalistii sa fie scutiti de impozitul pe venit: Un balon de oxigen pentru presa

Deputatul PSD Valeriu Steriu anunta ca depune o initiativa legislativa prin care jurnalistii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, apreciind ca proiectul sau ar fi un "balon de oxigen" pentru domeniul presei.

Concret, jurnalistii si tehnicienii in radiodifuziune si televiziune ar putea fi inclusi in categoria profesiilor care beneficiaza deja de scutire de la plata impozitului pe venit in Codul Fiscal.

"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala", a declarat Valeriu Steriu intr-un interviu acordat News.ro, invocand fenomenul fake news si riscul ca presa sa fie "invadata de oameni care vor like-uri, rating".

"Imi dau seama ca este mai mult decat oricand necesar sa motivam presa traditionala. Cred ca sunt cateva mii de jurnalisti in Romania acum. Ma uit cu regret la jurnalistii de investigatie din trecut care faceau niste anchete ample si reuseau sa dezvaluie lucruri. (...)

Evident, jurnalistii sunt tot mai putin motivati de niste bugete de publicitate care, prin patronul de presa, pleaca spre cel angajat. Vad trusturi de presa care fie intra in faliment, fie in scandaluri de evaziune, vad investitori care isi inchid operatiunile pe presa, vad mai putina presa independenta - si asta mi se pare cel mai grav.

Punand cap la cap toate acestea, am vazut ce se poate face la nivelul fiecarui jurnalist, angajat intr-un grup de presa. (...) M-am gandit ce putem gasi ca forma prin care niciuna dintre cele trei parti - angajatul, angajatorul si statul - sa nu piarda. Evident, nu exista asa o formula magica, insa am gasit o forma de a optimiza variantele", a declarat Valeriu Steriu in interviul acordat News.ro.

Deputatul PSD spune ca a facut simulari si astfel si-a dat seama ca "impactul bugetar nu este atat de mare".

"Nu cred ca in Romania sunt mai mult de 10.000 de salariati in presa (jurnalistii si auxiliarii), acesta este numarul pe care am construit niste exercitii de impact financiar. Mi-a rezultat, la nivel anual, un impact de sub 1 milion de euro, prin forma propusa. Contopesc cele doua modalitati de plata a contributiilor catre stat - eu intervin doar in Codul Fiscal, cel care defineste cum se platesc darile. Exista astfel de exceptii in zona sportivilor, in IT, asa ca eu cred ca pot exista si pentru a asigura o presa independenta si obiectiva", a mai spus el.

Valeriu Steriu crede ca "toata lumea ar avea de castigat".

"La noul proiect, CAS-ul si CASS-ul raman aceleasi, singurul loc unde se intampla ceva in mod clar este la impozitul pe venit. In loc de 89 de lei, mergem pe impozitare zero. Asta reprezinta o crestere modesta, de 80 de lei, pentru angajat. Insa, combinat cu drepturi de autor, acestea vor fi scutite de impozite", mai spune el, precizand ca "sunt peste 50 de ocupatii definite si ei sunt cei care pot intra sub incidenta acestei legi".

In plus, deputatul a precizat ca nu a luat in calcul si agregatorii de stiri, pentru ca ei "beneficiaza deja de deschiderea pietei de publicitate".

"Am avut discutii preliminare cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, mi-a cerut sa vada un prim draft al proiectului. Ma va intreba cu siguranta de impactul bugetar. Inca nu avem o estimare clara. Probabil ca imi va cere sa gasesc surse financiare din tara. In alta ordine de idei, cu Olguta Vasilescu am vorbit, voi prezenta proiectul si noului ministru al Muncii. Olguta Vasilescu mi-a spus ca in primul rand vrea sa aiba o confirmare ca sindicatele isi dau acordul, la fel si patronatele. Am discutat chiar si cu jurnalistii de la Parlament, am vrut sa fac o mica statistica legat de tipul de contracte", a mai spus el.

Proiectul va fi depus la Senat.

Citeste si:
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
Sursa: Ziare.com