Vezi ce spun artistii despre cozile pentru drepturile de autor

Miercuri, 25 August 2010, ora 19:32
2991 citiri
Vezi ce spun artistii despre cozile pentru drepturile de autor
Foto: comunicatemedia.ro

Actorii, compozitorii, cantaretii, regizorii si scriitorii critica noua metoda de impozitare a drepturilor de autor impusa de Guvern. Acestia considera ca masura este "un dezastru", "o porcarie", "o bataie de joc", conceputa de un sistem "balbait". Total nemultumiti, artistii refuza sa stea la cozi pentru a plati taxele.

Cantaretul Mircea Baniciu a declarat pentru Mediafax ca nu a fost sa-si plateasca contributiile la drepturile de autor si nici nu se va duce.

"Sa ne impoziteze fara sa ne faca sa stam la coada. Urasc ideea asta. Am zis ca, si daca mor de foame, la coada nu mai stau. Acolo se intampla cele mai nenorocite lucruri: noi comentam, ne enervam si altii zambesc de sus", a spus Baniciu.

Dan Bittman, solistul Holograf, considera ca trebuie luate in calcul mai multe aspecte.

"In primul rand, faptul ca s-a dat o lege, asta nu inseamna ca e si legala. As incerca sa dau in judecata la Curtea Constitutionala statul si aceasta lege ca fiind neconstitutionala. In al doilea rand, se poate renunta la a mai folosi aceasta lege a drepturilor de autor, desi e foarte greu (...). Vom ajunge la CEDO ca sa ne recuperam banii", a spus artistul.

Pe de alta parte, Mihai Traistariu spune ca noua strategie de impozitare este "o porcarie noua a Guvernului Boc".

"Eu plateam chestia asta o data pe an. Nu stiam ca trebuie sa merg de mai multe ori. (...) E o porcarie noua a Guvernului Boc. Am un regret ca l-am votat pe Basescu de atatea ori. Nu stiu daca e musai vina lui, dar tot ce face in ultima vreme Guvernul lui Boc imi strica buna dispozitie. (...) Sa stau atata la coada, la trei cozi, in fiecare luna, e putin umilitor", spune Traistariu.

Compozitorul Horia Moculescu considera ca noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor este "un dezastru". "Este o forma noua adaugata la celelalte de pana acum, cu anularea cumulului intre pensie si salariu, lucru care i-a afectat pe foarte multi artisti. Este o bataie de joc", a declarat Horia Moculescu.

Compozitorul a spus ca, daca se va mentine noul sistem de impozitare a drepturilor de autor, el nu se va duce sa plateasca nimic. "Vom face de asa maniera sa-i obligam sa ne trateze civilizat", a adaugat Moculescu.

La randul sau, cantaretul Florin Chilian a declarat ca noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor este o continuare fireasca a "nebuniei" CSAT de a trece presa printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale.

Actorul Victor Rebengiuc spune ca nu cunoaste exact noul sistem de impozitare a drepturilor de autor, insa nu se asteapta la o masura buna. "O masura buna nu are cum sa fie. De cand este, guvernul asta a luat numai masuri proaste. Nu ma astept la ceva bun", a explicat Victor Rebengiuc.

Modificarile fiscale "se rostogolesc ca un bumerang", considera actorul Alexandru Arsinel. "Luna viitoare, probabil vor gasi o modalitate de a achita aceste taxe fara aceste cozi si, probabil, lumea va plati taxele si va fi fericita ca nu mai sta pe la ghisee", a remarcat actorul.

Si actorul Mircea Diaconu a apreciat ca sistemul este unul "balbait".

"Inteleg sa vrea mai multi bani, dar nu inteleg schimbarea metodei. De obicei, angajatorul este mai responsabil decat angajatul. A schimba chestia asta si a pune beneficiarul sa stea la coada este ura de rasa, pentru ca omul acesta nu se pricepe, greseste", a explicat Diaconu.

Singurii care sunt in pericol de a sta la cozile interminabile sunt cei care nu au carte de munca. Este parerea presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu.

"Problema sunt contractele pe drept de autor mascate ca alte drepturi. Eu, la Uniune (Uniunea Scriitorilor din Romania, n.r.) nu am niciun caz de acest gen", a spus Manolescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#artisti drepturi autor cozi, #taxe sistem impozitare , #impozit venit