Videanu: Nimeni nu are solutiile ideale de relansare (Video)

Joi, 27 Mai 2010, ora 13:00
1745 citiri
Videanu: Nimeni nu are solutiile ideale de relansare (Video)
Foto: Antena 3

Combinatia de majorare a taxelor cu reducerile cheltuielilor n-ar face altceva decat sa scada si mai mult veniturile romanilor, iar introducerea cotei progresive ar conduce la cresterea evaziunii fiscale, a declarat, joi, Adriean Videanu, ministrul Economiei.

"Nu poti face introducerea cotei progresive intr-o economie slab institutionalizata, intr-o economie subterana. Politica fiscala trebuie sa fie simpla si aplicata pe posibilitatea de plata a taxelor si impozitelor. Resping aspectul solidaritatii sociale prin cota progresiva. Am duce in economia subterana salariile mari", a spus Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.

In plus, ar exista problema celui care ar trebui sa plateasca diferenta din cota progresiva. Daca ar fi angajatul, i s-ar reduce acestuia veniturile si, prin urmare, puterea de cumparare. In schimb, daca ar fi angajatorul, in cazul sectorului public "s-ar lua dintr-un buzunar si s-ar pune in altul", iar, in sectorul privat, s-ar reduce sansa cresterii competitivitatii mediului de afaceri, a explicat ministrul Economiei.

Potrivit spuselor sale, intreaga atentie trebuie indreptata spre relansarea economica, in Romania existand, in acest moment, o mare neincredere.

"Nimeni nu are solutiile ideale de relansare. Discutam ieri cu autoritatile germane: acum cativa ani si-au redus punctul de pensie. Nimeni n-a comentat. Uitati-va in SUA: s-a propus sa se munceasca 5 zile sa se plateasca 4. Toate tarile urmaresc consolidarea fiscala", a spus ministrul.

Prim-vicepresedintele PD-L a adaugat ca de vina pentru situatia in care se afla Romania in acest moment sunt cheltuielile bugetare imense facute din 2006 pana in 2008.

"Incepand cu 2007, a inceput dezastrul in Romania. In 2007 - 2008, s-au angajat peste 135.000 de oameni in sectorul public si au fost create 80.000 de posturi, neocupate, doar pentru a crea bonusuri. Neocuparea lor a dus ca sporurile de natura salariala sa creacsa cu 67% in 2008", a explicat Videanu.

De asemenea, potrivit spuselor sale, in 2007 - 2008, valoarea punctului de pensie s-a dublat, iar toate majorarile s-au reflectat intr-o explozie a cheltuielilor bugetare.

Acest lucru s-a adaugat la scaderea veniturilor la bugetul la stat. Astfel, daca in 2008 erau prevazute venituri de 37,2 la suta, s-au realizat doar 31 la suta. "Dezmatul bugetar a devenit un dezmat structural, care a trebuit sa fie preluat de actuala guvernare, pentru ca o cheltuiala facuta pe salariu sau pensie trebuie continuata", a spus Videanu.

O mare problema o reprezinta si cresterea evaziunii fiscale, in perioada 2007 - 2008. Astfel, valoarea adaugata bruta aferenta muncii la negru a crescut cu peste 54 la suta, evaziunea fiscala aferenta TVA cu peste 32 la suta, iar economia ascunsa a fost in crestere cu 44,3 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#majorare taxe, #Adriean Videanu impozite, #reducere salarii, #reducere pensii , #impozit venit