România se grăbește cu impozitarea multinaţionalelor pe profit. Noul impozit s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2023

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 22:55
2343 citiri
România se grăbește cu impozitarea multinaţionalelor pe profit. Noul impozit s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2023
Ministrul Adrian Câciu. Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, marţi seară, că România pregăteşte transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaţionalelor cu 15% pe profit.

Ministrul precizează că intenţia Executivului este ca măsura să se aplice din 1 ianuarie 2023.

Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: România pregăteşte transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaţionalelor cu 15% pe profit. Ambiţia noastră este să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar începând cu 1 ianuarie 2023, a scris, marţi seară, pe Facebook, Adrian Câciu.

Acesta apreciază că, în contextul actualei crize energetice, ”suntem datori să ne asigurăm că marile corporaţii care activează pe piaţa locală plătesc o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România”.

De aceea, i-am spus comisarului european pentru economie, Paulo Gentiloni că această ţintă vine în continuarea unei alte priorităţi a Guvernului, aceea de a micşora semnificativ în acest an deficitul fiscal de TVA şi de a reduce evaziunea fiscală. Vrem să avem resurse pentru ca prioritatile de investiţii ale României care beneficiază în anul 2022 de o anvelopa de 6,7% din PIB să fie finanţate în mod structural”, a mai scris ministrul.

Adrian Câciu afirmă că ”aceste măsuri sunt juste şi necesare atât economic, cât şi social”.

Este vital ca o parte din această valoare adăugată produsă în economie să se întoarcă la români, finanţând măsuri de stimulare a micilor întreprinderi, a fermierilor şi a tuturor celor care trăiesc cinstit de pe urma unei afaceri de familie”, a mai scris ministrul.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Sorana Cîrstea a câștigat o avere la Dubai și nu va plăti impozit. Care e motivul
Sorana Cîrstea a câștigat o avere la Dubai și nu va plăti impozit. Care e motivul
Sorana Cîrstea, locul 22 WTA, a fost eliminată, vineri, în semifinalele turneului de categorie WTA 1000 de la Dubai, ea fiind învinsă în două seturi de italianca Jasmine Paolini, numărul 26...
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 24 februarie. Zodia care va începe să culeagă roadele eforturilor depuse
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 24 februarie. Zodia care va începe să culeagă roadele eforturilor depuse
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: In plan...
#impozit, #multinationale, #bani, #buget , #stiri Rapid