Cum poti sa ramai fara salariu daca nu platesti o amenda

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 07:02
15842 citiri
Cum poti sa ramai fara salariu daca nu platesti o amenda
Foto: Arhiva

Ai o amenda de circulatie neplatita? Sau ai "omis" sa-ti platesti impozitul pe casa sau pe masina? Potrivit Codului de procedura fiscala, la 15 zile dupa ce autoritatile locale ti-au trimis somatie de plata, banca iti poate bloca contul de salariu.

Desi prevederile legale sunt in vigoare din 2007, rar s-a apelat la aceasta formula de recuperare a banilor datorati statului. In ultimul timp, insa, pana si pentru cea mai mica amenda de circulatie, datornicul se poate trezi cu contul blocat, adesea fara nicio instiintare.

In cel mai rau caz, adica daca suma este foarte mare, pot fi confiscate si bunurile mobile. Directorul Directiei de Taxe si Impozite sector 4, Hrant Oundjian, a declarat pentru Ziare.com: "In cazul in care debitorul nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente pentru stingerea acestora vor proceda la actiuni de executare silita, potrivit OG nr. 92/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita".

La nivel national, valoarea amenzilor acordate anul trecut care inca nu au fost incasate este de circa 100 de milioane de euro. La aceasta suma, se adauga insa toate taxele si impozitele locale restante din ultimii ani, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuinta.

"Numai pentru sectorul 4 al Capitalei, de la inceputul acestui an, au fost infiintate aproximativ 12.000 de popriri, pentru neplata datoriilor catre bugetul local", ne-a declarat Oundjian.

Somatia si executarea silita

"Culpa pentru neplata impozitelor si taxelor, conform termenelor legale, apartine persoanelor fizice rau-platnice, care sunt somate in prealabil, atat la domiciliu cat si pe pagina de internet www.dgitl4.ro, apoi, dupa mai mult de 15 zile, conturile lor bancare sunt indisponibilizate pana la acoperirea sumelor restante, specificate in somatie, iar aceste persoane sunt instiintate despre infiintarea popririi, nefiind un termen clar, specificat in lege", a mai precizat directorul Directiei de Taxe si Impozite sector 4.

Ceea ce inseamna ca, potrivit legii, datornicul trebuie sa primeasca o somatie scrisa, dupa care i se pune poprire pe salariu sau pe pensie. In caz ca nu are asa ceva, orice sursa de venit sau cont bancar poate fi blocat pana la achitarea datoriei. Potrivit Codului de Procedura Civila, art 401 alin c, "in cazurile in care nu a primit somatia, executarea se face fara somatie".

"De la primirea instiintarii de la Directia de Taxe si Impozite, contribuabilul are la dispozitie 15 zile pentru a face contestatie, in cazul in care se simte nedreptatit. Pana la solutionarea contestatiei, instanta poate obliga suspendarea executarii silite, ceea ce inseamna ca poate, la fel de bine, sa o mentina", a declarat pentru Ziare.com avocat Ruxandra Cojocea.

La randul lor, bancile au obligatia sa transmita BNR lista tuturor conturilor inchise sau deschise de persoanele fizice si juridice. Lista ajunge la Ministerul Finantelor. La solicitarea autoritatilor locale, acestea pot obtine conturile debitorilor, adresa acestora si locul de munca. Daca un contribuabil si-a schimbat locul de munca, Primaria cere informatii de la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Cand se prescriu datoriile la stat?

Potrivit art. 131 Cod procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a porni executarea silita a creantelor fiscale reprezentand impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani; termenul curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

Daca ati primit o somatie de la Fisc pentru datorii la stat de acum mai bine de cinci ani trebuie, in primul rand, sa transmiteti o notificare Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), respectiv Directiei de finante publice, care a redactat obligatia de plata.

Totodata, trebuie cerute daune pentru ca termenul de prescriptie a obligatiilor fiscale, de cinci ani, a fost depasit. Ulterior, daca Fiscul nu isi recunoaste eroarea, se contesta in instanta si se face o cerere de suspendare a executarii silite.

Conform Codului de procedura fiscala, se poate prescrie orice tip de impozite si taxe datorate bugetului de stat (de exemplu, venit, profit, TVA, accize) si bugetelor locale, precum si contributiile, amenzile si alte sume care se constituie in venituri ale bugetului general, indiferent daca sunt datorate de firme sau de persoane fizice.

Daca inainte de inceperea executarii silite sau in cursul ei, ati platit la un moment dat chiar si o mica parte din datorie, recunoscand, implicit, obligatia de plata, termenul de prescriptie se intrerupe. De exemplu, in 2010 se prescriu datoriile care dateaza din 2004 daca, in acest interval, nu ati primit nici o notificare sau somatie de la Fisc sau nu s-a inceput executarea silita asupra dv. si nu ati facut nici o plata in contul acestora.

Quarterly Report - Editia 4

Corupția din companiile private. Angajații se plâng de nepotism, abuz de putere și alte acte complet în afara legii SONDAJ
Corupția din companiile private. Angajații se plâng de nepotism, abuz de putere și alte acte complet în afara legii SONDAJ
Angajații români din firmele private se confruntă cu un nivel considerabil de corpuție, afirmând că sunt afectați de acte de favoritism/nepotism și abuz de putere, dar și că văd muncă...
Deficitul bugetar, la cote îngrijorătoare în primele patru luni din 2024. Am putea termina anul cu un decalaj istoric la bugetul de stat
Deficitul bugetar, la cote îngrijorătoare în primele patru luni din 2024. Am putea termina anul cu un decalaj istoric la bugetul de stat
Conform datelor oficiale publicate de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar a ajuns la 57 de miliarde de lei în primele patru luni ale anului, acum la marja de 3,24% din PIB. Deși veniturile...
#amenzi neplatite, #poprire salariu primarie, #executare silita impozite , #salariu impozit