9 din 10 romani considera reducerea TVA la alimente o masura buna - sondaj CSCI

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 15:45
2826 citiri
9 din 10 romani considera reducerea TVA la alimente o masura buna - sondaj CSCI

Scaderea TVA la alimente este considerata o masura buna de 90% dintre participantii la un sondaj de opinie national, potrivit rezultatelor studiului CSCI realizat in perioada 20-24 aprilie 2015.

"90% din respondenti au considerat ca scaderea cotei TVA la alimente este o masura buna, in timp ce doar 7% afirma ca este una proasta, iar 3% nu au oferit un raspuns sau nu au stiu ce sa raspunda (NS/NR). Aproximativ 9 din 10 romani considera ca scaderea TVA la alimente este buna pentru ca va duce la scaderea preturilor, iar 8 din 10 au declarat ca aceasta masura va ajuta economia prin cresterea consumului populatiei. De asemenea, 7 din 10 respondenti sunt de parere ca masura va ajuta firmele romanesti", releva concluziile cercetarii sociologice.

Astfel, sondajul arata ca 64% din cei chestionati au afirmat ca reducerea TVA la alimente este buna pentru ca vor scadea preturile, 56% ca va ajuta economia prin cresterea consumului, iar 52% dintre respondenti considera ca masura va ajuta firmele romanesti sa intre in competitie cu firmele straine.

Pe de alta parte, 40% dintre cei chestionati considera ca scaderea TVA la alimente va determina cresterea altor taxe si impozite, pentru a se acoperi "gaurile" la bugetul statului, 25% si-au dat acordul partial fata de aceasta problema, iar 19% sunt in dezacord total.

In ceea ce priveste controalele ANAF desfasurate in ultima perioada, studiul arata ca acestea au sprijinul romanilor in conditiile in care trei sferturi dintre cei chestionati (73%) au o parere buna despre aceste controale, in timp ce 21% au o parere proasta, iar 6% nu s-au pronuntat cu privire la acest subiect.

De asemenea, studiul arata ca o majoritate covarsitoare a romanilor este de acord cu afirmatiile referitoare la combaterea evaziunii fiscale.

95% dintre cei intervievati considera ca toate firmele trebuie sa respecte legea, indiferent de marimea acestora, 81% ca ANAF ar trebui sa controleze cat mai multe firme pentru ca neplata datoriilor catre stat si evaziunea fiscala afecteaza activitatea tuturor.

Totodata, cu afirmatia ca prin combaterea evaziunii fiscale castiga toti oamenii corecti care isi platesc toate datoriile catre stat sunt de acord 78% dintre respondenti, iar 71% afirma ca ANAF contribuie la un mediu de afaceri corect, in care conditiile sunt egale pentru toti.

Nu in ultimul rand, evaziunea fiscala inseamna mai putin bani la bugetul statului deci mai putini bani pentru scoli, spitale, pensii si investitii ale statului, afirma 74% dintre cei chestionati.

Cercetarea a fost realizata in perioada 20-24 aprilie, la nivel national, folosind metoda CATI, pe un esantion de 1.090 de interviuri, multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor. Eroare tolerata 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sondaj reducere TVA efecte, #reducere tva alimente , #tva