Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 07:45
6591 citiri
Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?

Reducerea TVA la alimente si bauturi nonalcoolice ar trebui sa fie extinsa si la alte domenii unde evaziunea fiscala e in floare, iar masura ar trebui sa fie insotita de controale pentru ca efectul ei sa fie fructificat la maximum, sustin specialistii in fiscalitate consultati de Ziare.com.

"Reducerea TVA la alimente este o masura excelenta, intr-o piata in care evaziunea fiscala atinge cote record de 60-70%. O taxa pe valoarea adaugata mai mica va ajuta producatorii legali sa concureze cu cei care fac evaziune si care nu sunt deloc putini.

Una este sa vinzi la preturi mici pentru ca nu platesti niciun fel de taxe si alta este sa adaugi in pret si TVA-ul perceput de stat", arata Adrian Negrescu, de la compania de business information si credit risk management KeysFin, pentru Ziare.com.

Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%

El a explicat care vor fi efectele acestei masuri si a mentionat ca ea putea fi extinsa si in alte domenii unde evaziunea fiscala e la cote uriase:

- Nu vom vedea, cu siguranta, o scadere de preturi la alimente cu 15%, insa o ieftinire de 7-8% ar trebui sa se vada in preturile de consum.

- Scaderea TVA la produsele alimentare va determina o crestere a consumului, iar acest fapt va avea efecte benefice asupra intregii economii.

- O posibila scadere a preturilor la alimente va influenta in mod pozitiv cheltuielile gospodariilor, avand in vedere ca cele alimentare reprezinta peste 60% din total. Banii economisiti astfel s-ar putea reflecta in cresterea vanzarilor celorlalte produse si servicii, dar si in economisire.

- Scaderea TVA la alimente va stimula firmele din domeniul alimentar sa isi extinda productia si sa angajeze personal suplimentar.

- Un alt aspect pozitiv, conditionat de eficienta actiunilor ANAF, va fi reducerea evaziunii fiscale cu efecte directe pozitive in cresterea incasarilor bugetare. Va fi nevoie insa de actiuni ferme din partea statului, pentru ca puterea exemplului sa actioneze in mod eficient la nivelul intregii economii.

- Principala provocare este legata de modul in care firmele vor intelege sa se foloseasca de reducerea TVA. Tentatia mentinerii preturilor la nivelul actual, prin cresterea artificiala a costurilor si implicit a profitului, este una evidenta.

- In domeniul panificatiei am asistat la astfel de exemple, in care preturile nu s-au modificat, multi dintre producatori invocand cresterea cheltuielilor de productie si distributie. Ramane de vazut cum va reusi statul sa tempereze acest fenomen.

- Guvernul ar fi trebuit sa includa in acest val de reducere de TVA si industria bauturilor alcoolice, acolo unde evaziunea este, de asemenea, una generalizata.

Cu cat se vor ieftini alimentele

Scaderea TVA la alimente la 9% este o masura foarte buna, dorita de mediul de afaceri si pe care personal am sustinut-o de multa vreme, considera Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica la PwC Romania.

"Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au cote reduse de TVA la alimente, aceasta fiind si o masura de protectie sociala.

Aceasta reducere de TVA va contribui la stimularea consumului si ar putea duce la diminuarea evaziunii fiscale din agricultura, industria alimentara si retail, mai ales daca va fi insotita de controale fiscale in zonele cu risc sporit de evaziune", a sustinut aceasta pentru Ziare.com.

In principiu, produsele alimentare ar trebui sa se ieftineasca cu pana la 12% dupa aplicarea acestei masuri, considera Mihaela Mitroi.

"Cu cat anume se vor ieftini efectiv produsele alimentare, aceasta este pana la urma o decizie comerciala care tine atat de producatori, cat si de retaileri. Avand in vedere concurenta intensa de pe piata produselor alimentare, ne asteptam ca reducerea TVA sa se vada in foarte mare masura la nivelul preturilor", a mai spus specialistul PwC Romania.

Reducerea TVA naste promisiuni pe banda rulanta: Nu doar mancarea se va ieftini, ci si vacantele

Vor fi sacrificate investitiile?

Dupa cum am vazut din datele prezentate de ANAF cu privire la executia bugetara din primele doua luni ale anului, campania anti-evaziune incepe sa-si arate efectele, iar veniturile bugetului de stat au crescut cu peste 10% fata de perioada similara a anului trecut, aminteste Mihaela Mitroi.

"Corelat si cu reducerea cheltuielilor, a rezultat un excedent de peste 2 miliarde de lei in primele doua luni din 2015. Prin urmare, se pare ca exista spatiu bugetar pentru a sustine o astfel de reducere de TVA, iar efectele benefice pentru consum si stimularea cresterii economice ar trebui sa compenseze in buna masura reducerea de venituri la bugetul de stat ca urmare a diminuarii TVA la 9% pentru alimente", a mai spus aceasta.

In caz contrar, e posibil ca Guvernul sa taie din banii alocati investitiilor.

"Dupa cum am vazut in ultimii ani, problema in aceasta privinta nu o reprezinta neaparat finantarea, cat ritmul foarte lent de derulare a proiectelor - atat in fazele preliminare (studii de fezabilitate, licitatii, eliberare de avize etc.), cat si in timpul realizarii efective a proiectelor.

Consideram insa ca reducerea TVA la alimente la 9% si eventual reducerea generala a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 nu trebuie sa insemne diminuarea investitiilor in proiecte de infrastructura, ci trebuie gandita in asa fel incat bugetul sa permita atat cheltuielile de investitii necesare, cat si relaxarea fiscala propusa, precum si incadrarea in tinta de deficit convenita cu FMI si Uniunea Europeana", a punctat consultantul.

Citeste si:
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Premierul Nicolae Ciucă şi cei 3 lideri ai partidelor ce formează coaliția guvernamentală, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a...