Adrian Vasilescu, despre TVA redus la alimente: Nu exista o politie a preturilor

Marti, 02 Iunie 2015, ora 10:21
4071 citiri
Adrian Vasilescu, despre TVA redus la alimente: Nu exista o politie a preturilor

Consilierul de strategie din cadrul Bancii Nationale Romane (BNR), Adrian Vasilescu, a vorbit, luni seara, despre impactul pe care il va avea reducerea TVA de la 24 la 9% pentru produsele alimentare.

Consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu a declarat, la Digi 24, ca nu exista o "politie a preturilor" si ca piata este cea care "aranjeaza lucrurile".

"Aici avem de-a face cu doua entitati. Una este pretul, a doua este taxa. Taxa pe consum - TVA este o taxa pe consum. De la 1 iulie 2010, taxa asta a devenit foarte mare in Romania. A crescut cu cinci puncte procentuale pana la 24%. Acum se face o miscare importanta - TVA pentru alimente vine de la 24% la 9%, scadere foarte importanta. Scade taxa. Restul, teoretic, ramane la locul lui", a explicat Vasilescu.

Teodorovici: Efectele reducerii TVA se vor simti incepand de luni

Acesta a precizat ca retailerii vor "ciupi ceva-ceva", insa unii ciupesc mai mult, altii mai putin.

"Asa cum a explicat guvernatorul Bancii Nationale cum a calculat prognoza de inflatie pentru a doua perioada a anului 2015 si intregul an 2016 - a plecat de la ideea ca ceva-ceva vor ciupi comerciantii. Unii ciupesc mai mult, altii ciupesc mai putin.

Cert este ca pana la urma piata aranjeaza lucrurile. Nu exista o politie a pietei, totusi exista mana invizibila, toti care vand au aceasta presiune, ei vor sa vanda mai mult, dar piata le zice: inapoi ca nu sunt conditii", a mentionat consilierul de la BNR.

"Orice comerciant zice - o scadere de la 24% la 9% este foarte mare, aici ramane o marja de manevra", a continuat Adrian Vasilescu.

Taxa pe valoarea adaugata a scazut de luni, 1 iunie, de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, bauturi nealcoolice, animale-pasari vii, seminte-plante si ingrediente pentru prepararea alimentelor.

Ministerul de Finante a estimat ca preturile produselor ar trebui sa scada cu circa 12% odata cu reducerea TVA, iar diferenta sa se simta in buzunarul cetatenilor.

TVA de 9% la alimente a intrat in vigoare - cu cat ar trebui sa scada preturile (Video)

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#consilier BNR TVA, #Adrian Vasilescu TVA, #reducere tva alimente , #tva