Andreea Paul (INACO), despre Split TVA: Ura fata de sectorul privat naste monstri. Cei corecti vor fi loviti primii

Miercuri, 30 August 2017, ora 20:14
6149 citiri
Andreea Paul (INACO), despre Split TVA: Ura fata de sectorul privat naste monstri. Cei corecti vor fi loviti primii
Foto: site Guvern

Introducerea contului defalcat de TVA de la 1 ianuarie, masura adoptata, miercuri, de Guvernul Tudose prin ordonanta, va avea consecinte grave, spune fostul deputat PNL Andreea Paul, care subliniaza, in context, ca "ura fata de sectorul privat naste monstri si propuneri monstruoase".

Intr-un comunicat remis Ziare.com la scurt timp dupa adoptarea ordonantei, Andreea Paul, in prezent presedinte al INACO (Initiativa pentru Competitivitate), prezinta pe scurt cateva "consecinte grave ale introducerii contului defalcat de TVA" si atrage atentia asupra faptului ca Bulgaria are un TVA mai mic si colecteaza mai mult decat suntem noi in stare sa colectam.

Consecinte grave ale split TVA

"Contribuabilii corecti vor fi primii loviti - pierderea de productivitate si blocajul financiar ii va termina pe micii producatori si vanzatori. Pe marii evazionisti de TVA ii doare la basca! Ei lucreaza in coniventa cu butoanele oficiale si in paralel cu economia oficiala. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejati politic sau de servicii din 'interes national'. Pana nu se rup aceste legaturi ale economiei paralele va fi mereu la fel", sustine Andreea Paul.

O alta consecinta grava, in opinia sa, este ca "va scadea gradul de conformare la declararea TVA".

"Calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economica. Nu s-au prezentat analize ample si nici simularile reale, nici pe domenii rastranse de activitate sau zonale. Va fi bulversata toata economia in bloc", sustine presedintele INACO.

Andreea Paul este convinsa ca, din cauza efectelor negative, "in scurt timp se va renunta la experimentul aberant al contului defalcat de TVA", asa cum s-a intamplat si in cazul "renumitului esec al impozitului pe bacsis".

In acelasi timp insa, "haosul aferent in fiscalitate si in economie ramane".

"Este incredibil ca la ora actuala, niciun manager sau antreprenor nu stie cum va fi fiscalizat peste o luna sau doua, caci iata apare o noua ordonanta 'de urgenta'. In aceste conditii cum sa avem economie-afaceri-dezvoltare-cercetare sau transfer de inventii in economia reala?", intreaba retoric Andreea Paul.

Nu in ultimul rand, "se deterioreaza drastic si pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului".

De ce Bulgaria poate si noi nu?

"Nicaieri in Europa nu se aplica acest mecanism de colectare a TVA asupra intregii economii. Nicaieri! Vecinii nostri bulgari au TVA mai mic decat noi si colecteaza TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fara sa aiba un sistem atat de complicat, de birocrat si de haotic, pur si simplu aberant, precum il propune guvernul actual. Pe scurt, split TVA nu functioneaza bine nici macar acolo unde autoritatea fiscala e digitalizata si eficienta, necorupta si inalt profesionalizata.

Problema structurala pe TVA la noi vine si din faptul ca o buna parte a populatiei care traieste in mediul rural consuma marfa nefiscalizata, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de preturi de transfer desi am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit inca din 2010. Azi lucreaza efectiv vreo sase oameni. E ridicol! Nu se discuta cu bulgarii cum reusesc ei sa colecteze mai bine TVA decat noi", spune presedintele INACO.

Andreea Paul este de parere ca Guvernul Tudose da dovezi clare ca "uraste economia privata".

"Nu e joaca! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetenta, se transforma acum in legislatie. Azi am primit cel mai puternic semnal ca acest guvern uraste economia privata si libera initiativa, afacerile mici si mijlocii romanesti.

Sub presiunea deficitului care risca sa sara de 3% si a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuala dezechilibreaza profund Romania pe termen scurt, mediu si lung. Socotelile actualui guvern sunt gresite!", este concluzia presedintelui INACO.

C.B.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Samsung a lansat primul inel inteligent. Ce poate face Galaxy Ring și când va intra pe piață FOTO/VIDEO
Samsung a lansat primul inel inteligent. Ce poate face Galaxy Ring și când va intra pe piață FOTO/VIDEO
Compania Samsung lansează primul inel inteligent care promite funcţii de sănătate şi va fi comercializat în trei culori. Fără a lăsa jurnaliştii să-l fotografieze, Samsung a prezentat...
Renault dezvăluie modelul electric R5, inspirat din cea mai vândută mașină a sa din toate timpurile FOTO
Renault dezvăluie modelul electric R5, inspirat din cea mai vândută mașină a sa din toate timpurile FOTO
Renault a dezvăluit, la Salonul Auto Internaţional de la Geneva, mult aşteptatul model electric R5, inspirat direct de cel mai vândut vehicul al său în 1972, producătorul auto francez...
#split TVA, #TVA defalcat guvern Tudose , #tva
Comentarii