BCR, despre reducerea TVA: Facem aceeasi eroare ca inainte de criza. Ne stricam relatiile cu FMI

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 18:55
3876 citiri
BCR, despre reducerea TVA: Facem aceeasi eroare ca inainte de criza. Ne stricam relatiile cu FMI

Romania repeta aceeasi eroare pe care a facut-o inainte de criza din 2008-2009, a declarat, luni, Radu Craciun, economist-sef la BCR, in contextul in care Guvernul ar urma sa reduca TVA de la 24% la 20% in acest an.

"Riscam sa repetem greseala pe care am facut-o inainte de criza, cand intr-o economie pe crestere am purces la o relansare fiscala, ceea ce nu a facut decat sa supraincalzeasca economia.

E vorba de o politica prociclica, prin care aprinzi valvataia cresterii economiei. Acest lucru pare ceva bun, la prima vedere, dar e vorba de un avans artificial, care nu poate decat sa duca la dezechilibre, cum ar fi un deficit bugetar mare si probleme de concurenta", a explicat Radu Craciun, intr-o interventie telefonica la Digi24.

El a spus ca reducerea TVA va duce la deflatie (scaderea preturilor), dar va fi un impact doar pe termen scurt.

Cele mai mari probleme sunt legate de deficitele fiscale pe care micsorarile de venituri le vor provoca, dar si stricarea relatiilor cu creditorii internationali, Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

De asemenea, e posibil ca sa fie afectat si riscul perceput de tara, atat cel acordat de agentiile de rating, cat si cele facute de investitori.

"Certitudinea va fi faptul ca veniturile bugetare vor scadea intr-o prima faza, iar mai departe, daca e sa vorbim de compensari, vorbim deja de sperante, sperante ca vom colecta mai mult, ca lumea va consuma mai mult. Eu as prefera o situatie inversa, o crestere a veniturilor bugetare, dar mai mult de trei luni, si abia apoi sa facem o relaxare fiscala. Noi am facut exact invers", explica Craciun.

"Parca ne temem sa avem un buget mai bogat, cum cresc incasarile la buget, incepem sa taiem din impozite. Sa nu uitam ca suntem pe ultimul loc in UE la incasari, avem nevoie de incasari mai mari in toate domeniile, suntem intr-o spirala in care nu avem ce sa oferim mediului de afaceri, asa ca reducem impozitele. Cel mai bine ar fi insa sa oferim infrastructura", a continuat reprezentantul BCR, care a facut apel la predictibilitate in domeniul fiscal.

De asemenea, el a spus ca reducerea TVA are un impact urias, iar decizia e greu reversibila, avand in vedere ca nu poate fi crescuta sau scazuta dupa o zi pe alta.

"Suntem intr-un joc periculos. Tot sutinem ca doar prin scaderea impozitarii duce automat la reducerera evaziunii fiscale. Practic, important e cum aplici legea. Romania trebuie sa fie capabila sa verifice faptul ca agentii economici si persoanele fizice isi platesc taxele si impozitele, e mai important acest lucru decat transformarea Romaniei intr-un paradis fiscal", a incheiat acesta.

Ponta a discutat cu Isarescu

Premierul Victor Ponta a fost, luni, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), unde s-a consultat cu guvernatorul Mugur Isarescu asupra variantelor de reducere a TVA.

Seful Guvernului a precizat ca marti va fi decisa, in Guvern, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea TVA la produse alimentare.

Isarescu, avertisment legat de reducerea TVA: Care ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla

Surse oficiale afirma ca, la acest moment, intentia Guvernului este de reducere a cotei standard.

Ponta: Reducerea TVA, decisa in aprilie. Dar exista si o veste proasta (Video)

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...