Biris: Daca am fi performanti ca bulgarii, am avea 7 miliarde de euro pe an in plus la buget

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 18:48
3537 citiri
Biris: Daca am fi performanti ca bulgarii, am avea 7 miliarde de euro pe an in plus la buget

Multi romani au ajuns sa isi infiinteze SRL-uri la vecinii bulgari datorita conditiilor fiscale mult mai bune, statul roman neavand decat de pierdut din cauza fiscalitatii excesive.

Pe Internet exista numeroase firme care ajuta un intreprinzator ca in 1-2 saptamani, pentru un cost modic si fara bataia de cap specific romaneasca sa poata incepe derularea activitatii.

Avocatul Gabriel Biris, partener in firma Biris Goran, cotata in topul primelor zece case de avocatura de business din Romania, a explicat pentru Ziare.com cum s-a ajuns sa ne-o ia bulgarii inainte si in acest domeniu.

"In primul rand uitati-va la eficienta administratiei lor fiscale. Noi colectam 52% din TVA, iar ei 85%. Daca am fi la fel de performanti ca ei, am avea 7 miliarde de euro pe an in plus la buget. Apoi, evaziune mai mica inseamna si cadru concurential mai bun. Dar asta este doar o consecinta a unui sistem fiscal mult mai putin contondent decat cel de la noi.

Hai sa zicem ca la impozitul pe venit si la impozitul pe profit suntem comparabili, noi avem 16%, ei au 10%, nu asta face diferenta. Dar ei au 20% TVA, au taxare inversa la import, au contributiile sociale nu 44% plafonat ca la noi, ci 30% plafonat la 1.000 de euro. Deci practic, in Bulgaria niciun lucrator nu plateste contributii sociale alaturi de angajatorul lui mai mari de 300 de euro. De exemplu, daca la un salariu de 5.000 de euro in Bulgaria platesti 300 de euro contributii sociale, la noi platesti 2.200 de euro", ne-a declarat Gabriel Biris.

In Romania au ajuns sa inventeze probleme

In plus, administratia fiscala e mult mai eficienta, subliniaza acesta.

"Te duci la ei cu o problema, iti raspund, nu ca la noi. In plus, nu vine Fiscul peste tine sa te hartuiasca pentru tot felul de prostii. La noi, in Romania, au ajuns sa inventeze probleme. Cum sa vii la un contribuabil sa ii spui 'De ce nu ti-ai facturat penalitati de intarziere clientului?'. Pai, poate ca vreau sa mai lucrez cu el. Eu le-am pus in contract in caz ca ne certam rau, dar e dreptul meu sa le facturez sau nu. De ce sa imi ceri tu mie impozit pentru ca n-am facturat dobanzi de intarzire?

Sau avem situatii in care au fost date la o parte facturi pe motiv ca nu au gasit ei la sediu pe furnizorul respectiv. Dar ce, e vina contribuabilului ca ei nu isi fac treaba si ca nu ii declara inactivi? Una peste alta, atitudinea statului bulgaresc fata de investitori este una mult mai fair", a subliniat Gabriel Biris.

Intrebat cum se explica toate astea, avocatul ne-a raspuns simplu: "Au si ei coruptie, au si ei probleme istorice, dar exista vointa politica. La noi nu exista".

"Cel mai revoltator este ca vin peste noi cu nenumarate impozite si taxe, in timp ce evaziunea este la nivelul la care este. Eu am tot spus-o, cu riscul de a ma trezi cu probleme pe cap. In momentul de fata e ca si cum Guvernul ne-ar spune 'Frati romani, pentru ca noi suntem fie incompetenti, fie hoti, fie o combinatie din amandoua si nu colectam, trebuie sa platiti mai multe impozite'", a mai spus el.

Ne facem ca luptam cu evaziunea

Iar in lupta impotriva evaziunii fiscale s-ar putea face mult mai multe, doar ca exista numeroase probleme si interese obscure.

"De exemplu, in buzunarul unui platitor de TVA este de presupus ca mai tot timpul exista niste bani care nu sunt ai lui - TVA-ul colectat de la clienti. De ce statul roman nu vrea sa stie cine este beneficiarul final al firmelor care au astfel de bani publici in buzunar? Daca te duci la banci si vrei sa deschizi un cont la o firma din BVI, pana nu spui cine este beneficiarul final nu iti deschide cont. La noi, facem joc de glezne. Ne facem ca facem, ca sa putem sa furam noi.

Toate cazurile mari de evaziune au in ele oameni de la fisc, de la garda, de la politia economica, mai nou procurori si intotdeauna un senator sau un deputat", a subliniat apasat Gabriel Biris.

Intrebat unde se inregistreaza cel mai mare "furt de TVA", acesta ne-a explicat ca el este "omniprezent la tot, mai putin utilitati si bunuri de folosinta indelungata".

"In rest, se fura ca in codru", a subliniat inca o data Gabriel Biris.

In aceste conditii, Romania pierde in fata Bulgariei. "Bineinteles ca pierdem. Acolo se muta business. Se muta cifre de afaceri, se muta profit, mai putin locuri de munca", a rezumat acesta.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...