Bomba ANAF: Contribuabilii cu taxele la zi, probleme din cauza TVA - Criterii netransparente si "secretul celor 4"

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 15:45
9217 citiri
Bomba ANAF: Contribuabilii cu taxele la zi, probleme din cauza TVA - Criterii netransparente si "secretul celor 4"
Foto: Arhiva Ziare.com

Primele efecte ale obligatiei instituite prin noul Cod Fiscal de inregistrare in scopuri de TVA asupra companiilor din Romania au inceput sa se faca simtite de vineri, 1 aprilie, cand Fiscul a inceput sa trimita companiilor anularea "din oficiu" a codului de platitor de TVA.

Nu e vorba de rau platnici sau de companii suspecte, ci de contribuabili cu taxele la zi.

In baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajati, cu cazier fiscal curat si taxele achitate la zi, au primit deja instiintari ca nu demonstreza intentia sau capacitatea "de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania."

Ciolos apara ANAF: Nu e un organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri

Surse din Ministerul de Finante afirma ca institutia primeste in acest moment un lung sir de sesizari legate de activitatea ANAF si de operatiunea declansata de entitatile regionale ale Fiscului.

Printre "victimele" care s-au trezit peste noapte cu codul de TVA anulat "din oficiu" (cum scrie in adresele trimise de ANAF) se numara inclusiv mari grupuri de companii.

Problema a ajuns si la Ministerul Economiei, acolo unde, de asemenea, au sosit luni dimineata semnale de alarma din mediul de afaceri - efectul fiind devastator pentru companii.

Un grup de lucru, la care a fost invitat sa se alature si noul presedinte ANAF, analizeaza luni la pranz, la Guvern, situatia creata de fostul sef al Fiscului, care a fost demis dupa ce numele sau a aparut in dosarul DNA deschis impotriva liderului rromilor din Parlament - si care a lasat in urma o adevarata bomba legata de formularul 088 si de efectele lui asupra contribuabililor onesti.

Anunt de la Fisc: Un nou formular si o noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA

In ce consta bomba: Softul, criteriile de analiza si secretul "celor 4"

Criteriile de analiza a dosarului trimis de companii pentru inregistrarea in scopuri de TVA, care are ca document central deja faimosul formular 088, au fost stabilite prin ordin al fostului presedinte ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si NU au fost avizate de Ministerul de Finante.

Cum operatiunea de verificare a sutelor de mii de declaratii care urmau depuse de firme era imposibil de realizat in timp util de functionarii Fiscului, Gelu Stefan Diaconu a dispus realizarea unui soft care sa preia aceasta sarcina de verificare.

Surse convergente au afirmat pentru cursdeguvernare.ro ca softul a fost realizat la nivel central de catre programatorii ANAF si a fost trimis regionalelor pentru a-l implementa.

Criteriile de evaluare in baza carora a fost realizat acest soft de analiza sunt clasificate "secret de serviciu" si numai 4 persoane au cunoscut "punctajul" de analiza: fostul presedinte Gelu Stefan Diaconu, fostul vicepresedinte Mihai Gogoncea, unul dintre directorii economici ai ANAF si programatorul care a lucrat softul.

O actiune premeditata impotriva companiilor

Procedura abuziva de inregistrare in scopuri de TVA la care companiile au fost supuse dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal a ridicat semne de intrebare imediat dupa ce aceasta a devenit publica.

In ianuarie, cursdeguvernare.ro a sesizat ca firmele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA sunt nevoite sa depuna un formular in care sa fie detaliate informatii despre actionari si administratori, date precum studiile lor, veniturile obtinute in ultimul an indiferent care e sursa acestor venituri, daca au fost la conducerea unor firme cu datorii la stat.

Din continutul ordinului publicat in Monitorul Oficial rezulta ca ANAF poate solicita clarificari inainte sa decida daca acorda respectivei entitati economice statut de platitor de TVA.

Citeste mai departe despre Bomba de sub ANAF: Mari companii sunt instiintate ca au pierdut, "din oficiu", codul de TVA. Criteriile netransparente si "secretul celor 4" au bagat ministerele in sedinta pe Curs de Guvernare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#ANAF cod TVA, #probleme firme cod TVA, #cod TVA firme, #plata TVA firme , #tva