Cine castiga de pe urma scaderii TVA la paine? (Opinii)

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 08:35
3015 citiri
Cine castiga de pe urma scaderii TVA la paine? (Opinii)
Foto: thehungergames.wikia.com

Nu-i un secret faptul ca scaderea TVA la paine in plina criza a fost gaselnita populista a paraciosului Voiculescu-Felix, facuta anume ca sa creada saracii ca bogatii sunt de partea lor, iar magnatii le apara interesele.

Logica super-patronului de la celebrele Antene spune ca, pe de o parte, scaderea TVA de la 24% la 9% va ieftini tot pe atata painea, iar pe de alta parte producatorii care se eschiveaza de la plata cand e vorba de 24% se vor imbulzi cu totii sa plateasca impozitul cand va deveni un fel de second hand, de numai 9%.

Nu se prevede nicio parghie in plus

Logica e stramba din toate punctele de vedere. Mai intai, cei care se eschivaza de la taxe isi tarifeaza astazi marfa luand ca baza numai pretul de cost. In viitor, dupa ce vor varsa TVA, vor lua ca baza respectivul cost, plus 9%. Cum sa se ieftineasca o marfa, pe care distribuitorul o plateste mai scump?

Nici pe cei care plateau 24% nu-i vad ieftinind marfa la modificarea impozitului. Experienta arata ca, ori de cate ori a scazut un impozit, scaderea nu s-a reflectat imediat la cumparator. Diferentele s-au pierdut in profiturile sau cheltuielile producatorului, dar mai ales in ale verigilor intermediare. Numai cand creste impozitul, efectul se vede rapid la consumator.

Tot logica spune ca autoritatea care nu se impune astazi sa-l oblige pe producator la plata impozitului nu va avea nici maine vreo parghie in plus, ca sa-l oblige la ieftinirea marfii.

In al doilea rand, trebuie observat ca 24 este aproape de trei ori mai mare decat 9 (exact, de 2,67 ori). Ca sa iasa statul in castig, ar trebui sa devina platnici cel putin de doua ori mai multi producatori, decat actualii platitori de TVA. Haida-de!

Decizia politica nu e bagheta magica

Sa ne facem o imagine: astazi, platesc cei corecti si se sustrag smecherasii, prin mijloace numai de ei stiute, dar pe care si le-au organizat poate intocmind acte in doi peri, poate neintocmind niciun fel de acte, poate spertuind omul potrivit.

Isi imagineaza cineva ca spertuitorilor le va rosi obrazul doar pentru ca s-a redus spertul? Cine a invatat sa faca acte false le va face si de acum incolo daca stie lectia, iar cine nu a facut acte deloc si a vazut ca merge isi poate inchipui ca va merge la fel de abitir in continuare.

Saptamana trecuta, presa publica un material oficial al MF, din care rezulta impactul negativ al masurii asupra bugetului, an de an, pana in 2016. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a dezavuat public materialul documentat si elaborat in propriul minister, dar n-a oferit niciun argument.

Daniel Constatin - acest Praslea al USL si yesman al domnului Voiculescu - a reactionat si el, lasand de inteles ca nu-l intereseaza calculele, intrucat decizia va fi una politica, adica nu economica.

Cum, adica? Intr-o problema strict economica, iei o decizie politica? E ca si cum ai spune ca, aritmetic vorbind, doi ori doi fac patru, dar noi luam decizia politica sa faca cinci. Daca voteaza majoritatea, putem publica si in Monitorul Oficial.

Clientela insfaca partea leului

Deciziile politice au costat scump Romania pana acum. Pe timpul dictaturii, am rabdat foamea si am simtit frigul numai din cauza deciziilor politice. Dupa '90, deciziile politice au dus la pierderea a zeci de procese la CEDO. Inca mai platim.

Chemarea minerilor a fost tot o decizie politica, privatizarea Bancorex un fiasco politic, iar jefuirea fabricilor vechi sau trimiterea locomotivelor la topit au fost rezultatul deciziei politice de a te face ca nu vezi, ca sa nu-ti pierzi simpatizantii, desi vedea oricine ca se fura pe rupte.

Acum, cand este usor de banuit ca painea nu se prea anunta ieftinita si nici statul castigat, apare intrebarea legitima: cine va trage foloasele, dupa o asemenea decizie politica?

Nu le poate trage nimeni altul decat numai marii producatori, prietenii lui Felix si partasii lui Praslea care nu se pot eschiva de la TVA, ii ustura cand platesc 24% si abia asteapta sa-i usure numai cu 9%. Clientela USL asteapta nerabdatoare infaptuirea promisiunilor din camapania electorala.

Aceasta clientela o sustine Felix, pe ea o apara Praslea, ea asteapta sa insface partea leului. Ceilalti au toate sansele sa insface praful de pe toba. Prin ceilalti inteleg statul, care nici nu conteaza cand e vorba de o decizie politica, si cumparatorul, care conteaza si mai putin cand nu e campanie electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#pretul painii TVA, #reducere TVA paine, #decizie politica TVA paine , #tva