Cine se va infrupta din reducerea TVA? (Opinii)

Marti, 29 Martie 2011, ora 17:10
2874 citiri
Cine se va infrupta din reducerea TVA? (Opinii)

Ca masura populista, reducerea TVA la alimentele de baza de la 24% la 5% este excelenta. Senatorului Felix, turnator confirmat definitiv si irevocabil, i-a mers mintea, atunci cand a propus-o, gandind ca asa ceva spala obrazul, atat de manjit cu noroiul trecutului conspirativ.

Nici Senatului nu-i strica ceva masuri populiste. Era normal sa puna umarul prima data si e normal sa-l puna si a doua oara. Merita sa vada saracii ca ghiftuitii tin cu flamanzii, ca procopsitii sunt de partea lor si doar presedintele si premierul sunt de partea opusa.

Inca un pas si vom cumpara zahar ieftin, ulei ca la promotie, orez ca la pomana si paine ca de-a moaca. Vorba domnului Pristanda: trai nineaca, pe banii lui Trahanache. De unde bani, nu stie nimeni si nici Felix habar n-are. El stie ca, la televizor, intentia conteaza.

Sa fim seriosi. Nu s-a nascut inca negustorul care sa nu profite el de para malaiata pregatita pentru Natafleata de catre Senatul cuprins de febra populismului.

Experienta romaneasca arata ca, ori de cate ori a crescut TVA, au urcat si preturile, iar experienta europeana demonstreaza ca, ori de cat ori a scazut TVA, n-a scazut niciun pret. De altfel, avem si noi asemenea experienta.

Incercam ce n-au reusit altii

Am in fata ziarele franceze din perioada in care Guvernul acelei tari scadea TVA la alimentatia publica, de la 19,6% la 5,5%.

Poate ca Guvernul avea cele mai bune intentii, poate ca, dimpotriva, masura a fost sugerata de Opozitie, ca sa compromita Guvernul, supozitii se pot face multe, dar certitudinea este una singura: n-a scazut niciun pret, iar diferentele au intrat in buzunarele negustorilor, intermediarilor si, pana la urma, ale producatorilor.

Lecturand articolele jurnalistilor de acolo, prevad ca si pe noi ne asteapta cam urmatorul scenariu, la care poate Senatul nu s-a gandit si de care Felix nu s-a sinchisit.

Un scenariu tipic romanesc

Etapa 1: Angrosistii si detailistii au in stoc marfa achizitionata deja si platita cu 24%. Aplicand 5% consumatorului final, comerciantii ar iesi in pierdere si, ca urmare, vor profita de ocazie, ca sa mareasca adaosul comercial si s-o scoata la vopsea. Marind adaosul, pretul nu se schimba deocamdata.

Etapa 2: Incep sa soseasca marfurile taxate cu 5%, dar nu s-a nascut inca negustorul care isi taie singur craca de sub picioare si micsoreaza adaosul, pe care tocmai il marise. TVA a scazut, iar cumparatorul e multumit sa vada ca marfa nu s-a scumpit, asa cum se scumpesc altele. Pretul ramane neschimbat.

Etapa 3: Producatorii si angrosistii, vazand cum si-au marit detailistii adaosurile comerciale, le maresc si ei. Deodata, creste pretul.

Etapa 4: Ziarele vuiesc, iar oamenii afla ca sunt pacaliti. Apare inevitabilul scandal, Opozitia protesteaza, Felix acuza, cu ipocrizie, Guvernul, sindicatele fac greva, iar pensionarii se incoloneaza in Piata Constitutiei. Negustorii reduc adaosurile majorate. Preturile scad. Ura!

Etapa 5: Nu s-a vazut negustorul care sa se resemneze cu pierderea. Am mai trecut noi prin asa ceva. Atunci, nu s-a schimbat pretul, dar s-a modificat ambalajul: zaharul nu s-a mai pus in pungi de un kg, s-a pus in pungi de 900 g (asa cum a ramas pana azi). Acum, daca va fi nevoie, se va ambala in pungi de 850 g. Uleiul de 1 litru se va ambala in PET-uri de 0,9 litri. Si tot asa.

Etapa 6: Apar denumiri noi, sortimente noi cu preturi noi, cele vechi dispar, lumea saraceste, iar statul constata ca, fireste, i-au scazut incasarile la buget. La asta nu sunt decat doua solutii: ori se ia un credit de la FMI, ori revenim la TVA 24%.

Etapa 7: Nici 24% nu e destul. Se mareste la 25%, intrucat mai mult decat atat nu exista nicaieri in lume.

Etapa 8: Senatul e revoltat, Ponta cere demisia Guvernului, Antonescu pregateste motiunea de cenzura, iar Felix intocmeste programul pentru demiterea presedintelui prin referendum.

Ultima etapa: Intrucat viata devine de nesuportat, senatorul Voiculescu propune reducerea TVA la 5% - ca tot nu-l costa pe el.

Citeste si:
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
UPDATE Filmul agresării consilierei USR din Mogoșoaia de către ”colegi” de la PNL și PMP. "Vă las în căruț cu rotile" VIDEO
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...