Ziare.com

Cine si cum aplica sistemul de la plata defalcata a TVA de la 1 martie

Vineri, 02 Martie 2018, ora 11:08

   

Cine si cum aplica sistemul de la plata defalcata a TVA de la 1 martie
Parte dintre agentii economici din Romania sunt obligati sa aplice, incepand cu 1 martie, sistemul de plata defalcata a TVA. Altii o vor face doar daca vor considera ca ii avantajeaza.

Iata ce trebuie sa stie agentii economici platitori de TVA, dupa ce in Monitorul Oficial din 28 februarie 2018 s-au publicat ordinele ANAF nr. 565 si nr. 566.

Incepand cu data de 1 martie 2018, aplica in mod obligatoriu sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ce inregistreaza datorii restante la TVA la data de 31 decembrie 2017, neachitate pana la data de 31 ianuarie 2018.

Se considera datorie restanta o suma mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si 5.000 lei pentru contribuabilii mici si persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cu aceeasi data, aplica sistemul de plata defalcata a TVA persoanele care la data de 31 decembrie 2017 sunt in sfera procedurilor de insolventa.

Vor intra in sistemul de plata defalcata a TVA acei operatori economici care dupa data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza datorii la plata TVA intr-o suma mai mare decat plafoanele amintite, daca nu achita debitul in termen de 60 de zile lucratoare.

Aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA vizeaza si persoane care vor intra in procedura insolventei ulterior datei de 1 ianuarie 2018.

Pot opta pentru aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA si ceilalti operatori economici inregistrati in scopuri de TVA, pentru a beneficia de facilitatile prevazute in OG nr. 23/2017 (o reducere cu 5% a impozitului pe profit sau o reducere cu 5% a impozitului pe venitul microintreprinderii).

Cum se face inscrierea in Registrul persoanelor care aplica Split TVAOrdinul ANAF nr. 565/2018 reglementeaza formatul si functionarea Registrului persoanelor care aplica sistemul de plata defalcata a TVA.

O persoana aplica sistemul de plata defalcata a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost inscrisa in Registru.

Inscrierea in Registru pentru persoanele ce indeplineau conditia de aplicare a sistemului de plata defalcata a TVA la data de 31 decembrie 2017, este efectuata in mod automat de catre autoritatea fiscala.

Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA cuprinde, pentru fiecare persoana impozabila, urmatoarele informatii:
 • codul de inregistrare in scopuri de TVA;
 • denumirea/numele si prenumele persoanei impozabile/ institutiei publice;
 • adresa domiciliului fiscal;
 • data inscrierii in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA;
 • data aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA (ziua urmatoare inscrierii in registru);
 • modul de aplicare a mecanismului platii defalcate a TVA: obligatoriu sau optional, cu specificarea datei de la care aplicarea mecanismului devine obligatorie sau optionala, dupa caz, pentru fiecare situatie in parte;
 • data incetarii aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA (data radierii persoanei impozabile din registru) si motivul radierii persoanei impozabile din registru: optional sau ca urmare a anularii inregistrarii in scopuri de TVA;
 • informatii privind istoricul actualizarilor in registru (date privind inscrierile si radierile persoanelor impozabile din registru, precum si modul de aplicare a mecanismului, pentru fiecare inregistrare in parte).

Iesirea din sistemul de plata defalcata a TVA se poate realiza in urmatoarele situatii:
 • persoanele care au inregistrat datorii restante sau au fost sub incidenta procedurii de insolventa, pot solicita radierea din Registru dupa o perioada de minim 6 luni de la iesirea din situatiile ce au generat inscrierea in Registru; radierea se realizeaza in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii;
 • persoanele ce au optat pentru aplicarea voluntara a sistemului de plata defalcata a TVA, pot iesi din acest sistem la sfarsitul exercitiului fiscal, dar nu in acelasi an in care au optat;
 • persoanele la care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, ies din oficiu din Registru la data anularii inregistrarii in scopuri de TV.

In momentul in care se face o interogare a registrului, informatiile vor fi atat cele existente la momentul interogarii, cat si cele din istoricul respectivei entitati.

Ordinul ANAF nr. 566/2018 aproba formularele utilizate pentru Registrul persoanelor ce aplica plata defalcata a TVA.

Aceste formulare sunt:
 • Decizia privind modul de solutionare a cererii de indreptare a erorii din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA;
 • Decizia de respingere a cererii de renuntare la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA.

Aceste documente se emit de catre organul fiscal si se utilizeaza:
 • pentru indreptarea erorilor din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA
 • pentru respingerea cererilor privind indreptarea erorii din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.

Consilier fiscal Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6806 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea nu este corecta si da posibilitatea la jaf in continuare

TVA-aul se regaseste sub doua forme:
1.TVA din vizåri care se retrocedeaza statului!
2.TVA din cumparari, care apartine firmei si trebuie recuperat din cel de vinzari!
Deci TVA de plata = TVA vinzari - TVA cumparari.
Normal nu trebuie sa fie nici o deducere de plata aita timp cit o firma pe profit incaseaza acest TVA.
Normal firmele mici ar trebui sa plateasca acesti bani trimestrial si pe o perioada de 5 zile inainte de terminarea celui de al doilea trimestru.
Firmele mari ar trebui sa plateasca banii de doua ori pe an, adica semestrial, iar plata efectiva sa se faca la sfirsit de septembrie si februarie anul urmator.
Plata ar trebui sa fie facuta electronic si nu cu formulare tipice Anaf-lui ce sunt de o birocratie ce il sperie si pe Stalin in mormint!
Inteleg ca suntem o tara ce dam programatori de performanta si Facultatile de profil ar putea avea ca tema si construirea de asemenea programe, care sa nu duca la jaful practicat de politicienii nostri corupti pina in maduva picioarelor.
Totul trebuie simplificat, deoarece misiunea este doar de a stinge banii intr-un cont bancar ce apartine statului.
Eu as reorganiza aceasta institutie si as schimba criteriile de angajare, unde politicul nu trebuie sa aiba acces!
Politicul trebuie doar sa construiasca legislatia prin care institutiile sa functioneze normal si nu sa fie un mijloc de a incurca viata persoanelor fizice si a firmelor.
O depasire de competenta a Anaf-ului este impunerea catre banci a faptului ca o persoana fizica nu poate avea un cont bancar pina nu depune o declaratie a serviciului politienesc anaf!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor