Masuri pentru economie in prag de referendum: Ce efecte au

Marti, 17 Iulie 2012, ora 07:14
3510 citiri
Masuri pentru economie in prag de referendum: Ce efecte au

Plata TVA la incasare sau scutirea de la plata CAS a firmelor care angajeaza categorii defavorizate de someri, masuri mult asteptate de mediul de afaceri si menite sa redreseze economia, dupa cum sustin initiatorii lor, sunt binevenite, afirma analistii, nu fara a atrage atentia asupra riscurilor si limitarilor care le insotesc.

Dupa ce luptele pentru putere au acaparat in ultima perioada scena politica autohtona, deciziile indraznete ale Executivului in sfera mediul de afaceri sunt anuntate cu mai putin de doua saptamani inainte de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Totusi, propunerile Executivului pot fi aplicate doar daca obtin aprobarea Fondului Monetar International, care, in trecut, a respins initiative similare si a carui vizita in Romania a fost amanata pana dupa referendumul.

Una dintre cele mai importante masuri anuntate de premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Florin Georgescu, vizeaza introducerea platii TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, daca platile sunt facute prin sistemul bancar.

"Pentru firme este o masura foarte favorabila pentru ca le lasa la dispozitie niste bani pe o perioada destul de lunga de timp. In mod normal, TVA era exigibil in momentul emiterii facturii. Firmelor le sunt lasate, acum, la dispozitie acesti bani", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit lui Mircea Cosea, masura a fost in atentia analistilor economici ai mediului de afaceri din 2009, dar a fost sistematic refuzata de catre guvernele precedente, din cauza punctului de vedere negativ pe care l-a avut secretarul de stat de la Ministerul de Finante la acea vreme, Gheorghe Gherghina.

"Era un nonsens sa ceri oamenilor bani pe ceea ce nu au incasat. Masura lasa la dispozitia firmelor o anumita suma de bani care ar putea sa fie folosita pentru retehnologizare, investitii si are si un important impact psihologic in momentul de fata, pentru ca mediul de afaceri a trecut prin momente foarte grele, ca urmare a destabilizarii politice pe care o cunoaste tara. In maximum 2-3 luni isi va arata efectele", a spus Mircea Cosea pentru Ziare.com.

Economistul Valentin Ionescu sustine ca masura se discuta inca din 1997, fiind amanata ca urmare a problemelor legate de buget.

"Masura in sine este buna, este binevenita pentru mediul de afaceri, dar nu stiu daca va fi acceptata de FMI, chiar in forma limitata. TVA este principala sursa la bugetul de stat. Problema este daca reusesc sa incaseze taxe si impozite pentru a putea sustine aceasta masura", a spus economistul pentru Ziare.com.

Eventualele probleme legate de golul care poate sa apara la buget sunt invocate si de Aurelian Dochia. "Este o masura buna, in masura in care bugetul poate sa suporte golul asta de finantare, dar banuiesc ca s-au facut niste estimari si masura este fundamentata", ne-a declarat acesta.

Totusi, Mircea Cosea sustine ca este vorba de "o presiune extrem de mica, iar Ministerul de Finante si-a luat masuri de precautie in acest sens."

De asemenea, sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale firmele care angajeaza someri sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, pentru o perioada de cel putin un an.

Masura vine in sprijinul unei categorii a fortei de munca aflate in mare dificultate si ofera angajatorului o reducere a platilor catre stat in conditii de criza, a precizat Mircea Cosea.

"Problema este ca exista o contradictie cu alte legi, legea invatamantului de exemplu, potrivit careia cei care au peste 65 de ani nu au voie sa mai lucreze. Ar trebui sa existe o anumita regularizare", a mentionat analistul.

Pe de alta parte, Aurelian Dochia considera ca o astfel de masura nu va determina o angajare de durata si poate crea distorsiuni pe piata muncii.

"Masurile au creat de multe ori anumite tendinte din partea firmelor de a angaja persoanele care beneficiaza de facilitati in defavoarea celorlalte, provocand o anumita distorsiune pe piata muncii. Cel mai important, in putine cazuri aceste masuri au efecte pe termen lung in privinta angajarii", si-a dat analistul cu parerea.

Piata muncii nu poate fi revigorata in lipsa unor fundamente economice solide.

"Sunt firme care pot fi atrase de facilitatile pe care le obtin prin astfel de masuri exceptionale, insa, pana la urma, daca economia nu isi revine, firmele nu pot angaja doar de dragul facilitatilor fiscale.

Atat timp cat perspectiva economica ramane slaba, firmele nu fac decat sa isi modifice structura de personal pentru a-si optimiza platile pe care le fac, dar nu angajeaza in mod permanent", a completat Aurelian Dochia.

In opinia economistului Valentin Ionescu, masura, "de tip dirijist", reprezinta o incercare de reducere a somajului prin subventie, iar veniturile bugetare trebuie compensate prin alte taxe si impozite.

In plus, "masura este de natura sociala si vizeaza reducerea somajului la o categorie destul de importanta, dar va fi aplicabila doar in momentul in care economia isi revine. Intreprinderile nu angajeaza oameni doar pentru a beneficia de o subventie, ci daca au comenzi", a afirmat economistul.

O alta facilitate anuntata de premier presupune eligibilitatea pentru decontare a TVA si in cazul proiectelor finantate din fonduri UE.

"Una din cauzele care au condus la dificultatile pe care le avem in atragerea de fonduri comunitare este tocmai aceasta lipsa de decontare. Va favoriza gradul de absorbtie a fondurilor europene", anticipeaza Mircea Cosea.

O masura corecta, considera si Valentin Ionescu, care avertizeaza insa ca ar putea fi respinsa de Comisia Europeana.

Conform analistului Aurelian Dochia, deductibilitatea in acest caz reprezinta "doar o mica pietricica in tot acest mozaic al fondurilor europene, care nu poate sa rezolve probleme mari legate de absorbtia fondurilor europene."

Nu in ultimul rand, in cazul investitiilor din domeniul cercetarii-dezvoltarii, plafonul de deductibilitate ar urma sa creasca de la 20% la 50%.

"Pana in prezent, mi se pare cea mai buna masura dintre cele anuntate, impactul se va vedea in doi-trei ani", a afirmat Valentin Ionescu.

Rezultatele nu vor fi vizibile in scurt timp, considera si Mircea Cosea, care se asteapta, insa, la o revigorare a sectorului de dezvoltare si inovare in a doua jumatate a anului viitor.

Stimulentele fiscale nu sunt suficiente pentru stimularea cheltuielilor in acest domeniu, considera Aurelian Dochia.

"Aceste cheltuieli tin de o anumita structura a economiei, iar acest lucru nu se schimba peste noapte", a spus analistul.

Per ansamblu, propunerile prezentate, desi limitate si prezantand anumite riscuri si neajunsuri, pot avea un impact favorabil asupra mediului de afaceri si economiei. Ramane, asadar, decisiva opinia Fondului Monetar International.

"Problema care trebuie discutata astazi este in ce masura FMI va accepta aceste modificari. Sunt convins ca le va accepta pentru ca am convingerea ca noua delegatie a Fondului are la baza filozofia noului conducator al FMI, Christine Lagarde, care, pe langa austeritate, are in vedere si elemente de relansare a economiei", a conchis Mircea Cosea.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#plata TVA incasare, #scutire firme plata TVA, #deducere TVA, #masuri economice guvern Ponta , #tva