Reducerea TVA - un cadou populist otravit? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 08:20
7149 citiri
Reducerea TVA - un cadou populist otravit? (Opinii)
Foto: Disney/Alba ca Zapada

In principiu, reducerea TVA la 9% pentru alimente este o masura atragatoare, menita, teoretic, si sa stimuleze consumul, avand in vedere ca alimentele reprezinta partea cea mai consistenta din cheltuielile celor mai multe dintre familii, si sa usureze povara pe bugetul aceleiasi majoritati.

Dupa cum e bine ca Victor Ponta a decis totusi sa renunte la planul fantezist de a reduce intreaga fiscalitate deodata, dupa ce a primit toate semnalele cu putinta ca intra cu capul in gard.

Dar cred ca vestile bune se opresc aici, de unde incep capcanele. Cel putin capcanele, daca nu chiar vestile proaste.

Pe de-o parte, este vorba despre costul acestei masuri. Premierul spune ca impactul bugetar va fi in jur de 5 miliarde de lei pana la sfarsitul anului si ca bugetul isi poate permite acest efort pentru ca suntem pe excedent, iar banii exista deja.

De unde vine acest excedent?

Suntem lasati sa intelegem dupa campania foarte dura a ANAF ca din combaterea evaziunii fiscale. Cred ca acesta a si fost scopul ei, sa demonstreze cum poate Guvernul sa sustina reducerea de fiscalitate. Realitatea este insa cu mult mai trista si ne-a spus-o chiar Victor Ponta recunoscand ca stam prost cu investitiile si ca Guvernul are 18 miliarde de lei necheltuiti in trezorerie.

Stam cam prost inseamna ca ele au scazut cu 40% de la inceputul lui 2015. Iar achizitiile publice cu 10%. Asa s-a facut economie. Asadar, la fel ca la sfarsitul anului trecut, excedentul se bazeaza pe blocarea investitiilor.

Sigur ca omul e fericit sa ia kilogramul de carne sau litrul de lapte mai ieftin si nu sta sa socoteasca pretul economic al acestei ieftiniri. Dar el exista. Blocarea investitiilor inseamna ca nu exista slujbe care puteau aparea, inseamna ca dezvoltarea Romaniei balteste.

Ca sa faca acest cadou de iepuras cu cert impact de imagine, Victor Ponta a compromis buna parte din ce putea insemna aceasta dezvoltare care in perspectiva putea aduce cu mult mai mult decat reducerea TVA la alimente.

Moise Guran explica perfect mecanismul ratat de Victor Ponta prin blocarea investitiilor pentru a scadea TVA: "creez 5.000 de noi locuri de munca printr-o investitie, sa zicem intr-un drum, iar fiecare dintre cei angajati acolo va avea in medie 1.000 de lei, pe care ii va cheltui pe mancare, si atunci rezulta ca vor creste cu un milion incasarile din TVA, atunci se cheama ca ai reusit sa surprinzi dinamica economiei".

De masura beneficiaza desigur toata lumea, dar cu impact diferit. Cel mai puternic o va resimti electoratul mai sarac, care este si tinta electorala a PSD. Cat de mult o va simti in mod real, insa, ramane de vazut. Cand creste TVA, scumpirea e certa. Cand scade, ieftinirea nu e automata, ci depinde de jocul pietei si de masura in care aceasta impune ieftinirea.

Nimic nu impiedica nici producatorul si nici comerciantul sa aplice o ieftinire sub scaderea TVA pentru a-si mari marja de profit sau, in cazul unora, pentru a elimina pierderile. Asadar, cred ca ar fi nerealist sa ne asteptam la o scadere in linie cu 15% a tuturor preturilor care vor intra sub incidenta masurii lui Victor Ponta.

Apoi, masura stimuleaza, intr-adevar, consumul, dar in mica masura productia, pentru ca potrivit tuturor statisticilor majoritatea produselor alimentare din Romania este din import. In rest, producatorul roman ramane cu aceleasi probleme majore.

Teoretic sigur ca scaderea TVA are ca efect combaterea evaziunii. Dar nu singura, ci intr-un mix de masuri. Victor Ponta nu a prezentat nici pana azi o analiza completa a efectului pe care l-a avut asupra evaziunii scaderea TVA la paine.

Apoi, nu mi se pare normal faptul ca masura este luata prin ordonanta de urgenta si inca pe picior, fara pregatire temeinica, fara prezentarea unor studii de impact, a unor prognoze solide. Au fost niste consultari cu BNR, care se pare ca a pus frana planurilor marete initiale, intelegem ca si cu FMI si CE, dar mai mult nu stim. Trebuie sa il credem pe Victor Ponta pe cuvant.

Si de ce prin ordonanta de urgenta? CCR a mai trantit alte OUG pe motivul lipsei de urgenta. Nu vad nici aici urgenta obiectiva. Vad urgenta de imagine, politica, dar nu vad de ce Guvernul, care se lauda cu o majoritate solida, nu a trecut prin Parlament o lege, eventual in procedura de urgenta.

Nu ma astept ca aceasta OUG sa ajunga la CCR pentru ca Avocatul poporului are preocupari doar in zona penisurilor taiate, iar Opozitia nu cred ca va indrazni, din motive electorale, sa duca ordonanta la CCR dupa ce aceasta va fi adoptata prin lege. Ar fi si inutil pentru ca masura intra oricum in vigoare imediat.

Ce-l goneste asa pe Victor Ponta? Teama ca i se apropie funia mandatului de par? Dorinta de a acoperi cu o masura populista scandalurile de coruptie care i-au lovit Guvernul in ultima vreme fix in zona Finantelor?

Ma tem ca Victor Ponta arunca in continuare economia intr-un joc electoral de imagine si costul pe termen mediu si lung ar putea fi foarte mare.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#TVA alimente scadere, #Ponta blocare investitii, #Ponta reduce TVA , #tva