Taxele din farfurie: Cum am ajuns sa platim cea mai scumpa mancare din UE

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 16:43
5264 citiri
Taxele din farfurie: Cum am ajuns sa platim cea mai scumpa mancare din UE

Romania are a doua cea mai mare taxa pe valoarea adaugata pe alimente din Uniunea Europeana, arata un studiu realizat de compania de business information si credit management KeysFin,pe baza datelor de la Oficiul European de Statistica Eurostat. Ca si cum nu ar fi de ajuns, pe langa faptul ca platim scump hrana, o cumparam si pe cea mai proasta.

Iar statul, care ar trebui sa ne protejeze interesele, sa impuna standarde de calitate care sa elimine "gunoiul alimentar", asista pasiv si interesat la acest fenomen. Motivele tin de fondurile grase care ii revin de pe urma retailului alimentar. Potrivit Institututului National de Statistica, mai mult de 40% dinveniturile romanilor se duc pe mancare, se arata in comunicatul KeysFin remis Ziare.com.

Taxele platite in pretul unui kilogram de rosii, de exemplu, sunt printre cele mai mari din Europa. Mai exact, potrivit datelor Eurostat, ne aflam pe locul al doilea in UE la capitolul biruri pe alimente.

In timp ce noi platim 24 % TVA la carne, lactate etc., nemtii platesc numai 7%, italienii si spaniolii 4%, polonezii 5%, iar olandezii 6%.

Per ansamblu, nu mai putin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Pana si Ungaria, tara care a impus cota record de TVA de 27% in economie, pentru hrana nu si-a permis o taxa pe valoarea adaugata mai mare de 18% (cereale si lactate).

Taxa pe farfurie, bucuria unui stat bolnav

Ce inseamna sa mananci ieftin si prost, pentru ca nu iti permiti produsele sanatoase, considerate de lux? Te ingrasi, dezvolti boli de stomac, cardiovasculare etc., amintesc specialistii citati.

De exemplu, Romania este pe locul trei in Europa in clasamentul supraponderalilor, potrivit datelor de la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon. Si tot pe locul 3 la nivel european suntem la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina.

"In timp ce occidentalii au realizat de mult ca supra-taxarea alimentatiei nu face altceva decat sa duca la imbolavirea populatiei si cresterea cheltuielilor de sanatate, punand TVA-uri mici si impunand supra-taxe pe alimentele in genul fast-food, la noi lucrurile stau exact pe dos.

Mancarea junk este in prim-plan, se promoveaza la orice colt de strada iar statul asista tacit la acest fenomen pentru ca, la fel ca in cazul scumpirii carburantilor, castiga pe moment. Pe termen lung, pierdem cu totii", se arata in comunicatul citat.

Scaderea TVA la paine

O raza de speranta a aparut odata cu reducerea TVA la panificatie la 9%.

"Raportul pe 12 luni il vom avea pe 15 octombrie, dar dupa 10 luni de la reducerea TVA la paine am reusit sa fiscalizam in plus 225.000 de tone de produse, paine si faina, iar 20% din economia subterana din sector a fost scoasa la suprafata. De asemenea, preturile la raft au fost reduse in medie cu 12% dupa introducerea TVA de 9%",a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

TVA-ul la paine a fost redusa de la 1 septembrie 2013.

"Experimentul pare, astfel, sa fi reusit, cu toate ca, cel putin pe specialitatile de panificatie preturile nu par sa se fi modificat. Producatorii au o explicatie. Pretul include cresterile de tarife la materii prime, utilitati etc. Cu alte cuvinte, reducerea TVA a facut ca preturile sa nu mai creasca, nicidecum sa scada", sustin specialistii citati.

Totusi, este ceva pozitiv. Astfel, de ce nu aplicam aceasta masura si pentru alte categorii de produse? Raspunsul este simplu. Suma importanta castigata de stat din TVA s-ar reduce, iar cum prin buget cam bate vantul, n-ar avea cu ce sa o acopere cu toate sperantele privind taxarea unor business-uri aflate aum in zona gri a economiei.

"Decizia de a reduce TVA-ul la alte alimente va fi luata dupa colectarea datelor privind efectele reducerii TVA la paine de la 24% la 9%. Prima problema care trebuie rezolvata nu e spatiul fiscal. Raspunsul trebuie sa fie la intrebarea cat de eficienta a fost reducerea TVA la paine. Trebuie sa avem mai multe date despre colectare, despre cate firme au aparut la suprafata. Daca avem 6 luni si un an, putem sa vedem daca a fost o masura buna. Daca a fost buna, extindem", declara Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#taxe mancare Romania, #taxe alimente Romania, #reducere TVA paine, #reducere tva alimente , #tva