TVA de 24% a implinit o luna. Cum a afectat economia?

Luni, 02 August 2010, ora 07:07
5015 citiri
TVA de 24% a implinit o luna. Cum a afectat economia?
Foto: Arhiva

A trecut o luna de cand Guvernul Boc a majorat cota TVA cu 5% pentru a creste veniturile bugetare. A reusit sa ajute in vreun fel economia? Statistici oficiale nu exista deocamdata, dar un efect negativ a fost vazut de toata lumea. A crescut evaziunea si a scazut consumul.

Inca de la sfarsitul lunii iunie se stia ca era imposibil sa fie schimbate toate etichetele si casele de marcat intr-o singura noapte, dupa inchiderea magazinelor in 30 iunie, astfel incat sa vedem pe rafturi dimineata devreme produsele cu TVA 24%.

Tot de atunci s-a stiut si ca oamenii urmau sa se indrepte spre cei care vand la negru pentru ca sunt mai ieftini. Micii comercianti s-au adaptat repede si au renuntat la casele de marcat, dar magazinele mai mari au fost nevoite sa scada preturile si mearga in pierdere o perioada pentru a nu-si pierde clientii.

"La ora actuala, toate magazinele mici, pietele, vand fara TVA. Consumatorul e atras pentru ca e mai ieftin. Nu il intereseaza ca e marfa necontrolata sau ca e vanduta la negru. E vorba de bani. Pentru restul exista o singura solutie la care nu putem apela toti. Supermarketurile au scazut preturile, lucreaza pe avarie, lucreaza fara profit o perioada de timp. Dar nu toti putem sa lucram fara profit ca dam faliment", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta si proprietarul lantului de magazine Angst, pentru Ziare.com.

Astfel, cresterea preturilor de la raft din cauza majorarii TVA a scazut consumul cu 5%, potrivit estimarilor de pana acum, dar impactul se va vedea cu adevarat peste cateva luni. De altfel, si Aurel Popescu, presedintele Rompan, atragea atentia recent ca la doua saptamani de la majorarea TVA evaziunea fiscala se apropia de 80%.

Sorin Minea a spus si ca in tari ca Suedia, Norvegia sau Danemarca o astfel de masura ar fi crescut evaziunea fiscala cu 1%, dar nu poti sa te astepti la asa ceva si in Romania. "Romania e o piata neagra. Cand dai o masura de genul asta, ti se dubleaza piata neagra. Si nu castigi absolut nimic", a explicat el.

Presedintele Romalimenta a dat exemplul unui targ de produse alimentare traditionale organizat de Ministerul Agriculturii in Bucuresti, unde au fost luati la bataie cei care au cerut bon fiscal. De altfel, Sorin Minea spune ca in industria alimentara nimeni nu mai vrea sa cumpere cu factura sau vrea doar o parte din suma pe factura.

"De obicei, fac o testare de piata pe acele targuri. Trimit un om care trebuie sa imi cumpere cateva produse, ce i se pare lui tentant, vine cu ele la productie la noi, le analizam, vedem daca sunt de buna calitate. Oamenii mei s-au dus intr-un targ organizat de Ministerul Agriculturii si au cerut bonul ca sa poata deconta. Unul dintre ei era sa ia bataie. I s-a spus "Ce bon, ba idiotule?". A trebuit sa trimit pe altcineva sa cumpere ca pe el nu il mai serveau. Mi se pare revoltatoare treaba. Era organizat de statul roman", a mai spus presedintele Romalimenta.

Am cumparat cu TVA 19% si am platit cu 24%

Daca in magazine oamenii au incercat sa faca economie si au strans cureaua cu cel putin 5%, in alte domenii nu au avut ce sa faca si au fost obligati sa suporte. Intretinerea a venit mai mare in iulie chiar daca era vorba de costurile pentru lunile precedente, explicatia fiind ca facturarea s-a facut dupa majorarea TVA.

"Furnizorii de servicii continue factureaza lunar consumul din luna precedenta, cota aplicabila fiind cea de la data facturarii, nu cea aferenta perioadei de consum", a explicat pentru Realitatea TV directorul economic al Companiei Apa Brasov, Teodor Popa.

Asta s-a intamplat de fapt in orice situatie care implica o plata in iulie pentru ceva facut in iunie. De exemplu, cei care s-au grabit sa isi ia masini mai ieftine inainte de 1 iulie au avut noroc doar daca au avut toti banii la ei si s-au multumit cu ce au gasit in stoc. Cine nu a reusit a avut surpriza sa scoata din buzunar mai multi bani decat scria pe contract atunci cand si-a primit masina. Pentru ca factura finala avea TVA de 24%, iar cea initiala a fost stornata. Diferenta pe care au trebuit unii clienti sa o plateasca pleaca de la cateva sute de euro si poate ajunge la cateva mii, in functie de marca si valoarea masinii.

"Statul nu a avut grija ca acele contracte semnate inainte de 1 iulie sa aiba asigurata cota de 19%", semnala inca de acum o luna Mihai Grinzeanu, consilier de vanzari la dealer-ul Dacia AMG.

Nu au avut cum sa ii ajute decat pe cei care si-au primit masinile cu intarziere. Daca in contract se preciza ca primesc masina inainte de 1 iulie si data nu a fost respectata, Dacia a suportat majorarea de 5% a TVA, ne-a spus acum Mihai Grinzeanu de la dealer-ul Dacia AMG.

Marii contribuabili s-au saturat de balbaielile politice

Poate speriati si ei de efectele imediate pe care le-a avut majorarea TVA, guvernantii au inceput sa ia in calcul revenirea la cota de 19% dupa doar 3 saptamani. Asta desi orice om de afaceri sau potential investitor vorbeste despre lipsa predictibilitatii mediului de afaceri din Romania si schimbarile prea dese ale legilor fiscale. Ca sa nu mai spunem ca orice comerciant va fi din nou dat peste cap timp de cateva saptamani pentru a-si schimba la loc preturile.

"Este limpede ca a trebuit sa inghitim hapul de TVA prin diminuarea ratei de profit. Din cauza masurilor idioate ale Guvernului Romaniei, orice firma care are sub 8% rata profitului, din decembrie, va fi in pierdere. Azi, in iulie, exportatorii simt direct ca le-a scazut profitul, economia va simti prin toamna si din decembrie apar falimentele", a declarat Stefan Vuza, directorul SCR Grup pentru Ziare.com.

Alti jucatori importanti din economia romaneasca deja s-au saturat de ideile noi pe care Guvernul le analizeaza in fiecare zi si au decis sa plece din tara. Ioan Niculae, al doilea miliardar din Romania dupa Dinu Patriciu, a anuntat deja ca muta Interagro in Bulgaria, satul fiind de balbaiala politica.

Interagro, pe care Romania o pierde astfel in fata Bulgariei, se afla in top 3 cele mai mari companii cu capital privat romanesc in functie de cifra de afaceri. Ea a terminat anul 2009 cu afaceri de 315 milioane de euro, in scadere cu 70% fata de 2008, cand anunta 538 milioane de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#TVA majorare, #tva majorat, #TVA scumpiri , #tva