TVA in Europa: De la 0 la 23% pentru acelasi produs

Vineri, 16 August 2013, ora 10:04
10484 citiri
TVA in Europa: De la 0 la 23% pentru acelasi produs

Aplicarea taxei pe valoare adaugata in tarile Uniunii Europene variaza considerabil pentru aceleasi produse.

Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata stabileste o cota standard de minimum 15%, precum si posibilitatea de aplicare a unei cote reduse, care insa nu poate fi mai mica de 5 %.

In UE, cea mai mare cota standard de TVA (27%) este in Ungaria, iar cea mai mica (15%) in Luxemburg.

Cele mai multe state membre au solicitat aplicarea unei cote reduse de TVA pentru produse alimentare; acestea se aplica insa selectiv, vizand doar anumite alimente.

  • de la 1 septembrie, taxa pe valoarea adaugata va fi redusa in Romania la 9% de la 24% pentru paine, produse de panificatie si faina.

Paine, aur si votca - cum muta Guvernul evaziunea dintr-o parte in alta

  • Romania aplica doua cote reduse de TVA de 9% (pentru medicamente, manuale scolare, carti, ziare, accesul in muzee etc.) si de 5% (in cazul cumpararii de locuinte in anumite conditii).

Publicatia franceza Le Monde a analizat aplicarea taxei pe valoare adaugata in cele 28 de state membre pentru mai multe tipuri de produse.

Pentru un pachet de bomboane, cel mai mic TVA aplica Spania (4%), Belgia (6%), Olanda (6%) si Germania (7%), iar cel mai mare Ungaria, care foloseste cota standard de 27%. Cota standard este aplicata pentru acest produs si in Danemarca (25%), Croatia (25%), Romania (24%), Irlanda (25%) si Bulgaria (20%).

La bauturile racoritoare, Franta aplica cel mai redus TVA, de 5,5%, fiind urmata de Belgia si Olanda (cu cate 6%). Romania, Bulgaria, Polonia (23%), Croatia, Ungaria, Danemarca, Portugalia (23%) si Irlanda aplica in acest caz cota standard.

Irlanda si Marea Britanie nu aplica TVA pentru antibioticele luate pe baza de prescriptie medicala si administrate pe cale orala, in timp ce Franta are o cota de 2%, Spania de 4%, Ungaria de 5%, iar Portugalia, Olanda si Belgia de cate 6%. In Romania, Polonia, Austria si Italia taxa este de 9%, in timp ce in Germania si Bulgaria se aplica TVA standard, de 19%, respectiv de 20%.

Cel mai scazut TVA pentru carti, in format de buzunar, aplica Spania si Italia (de cate 4%), urmate de Polonia (5%), Franta (5,5%), Belgia si Olanda (ambele cu 6%). TVA este zero la aceasta categorie in Marea Britanie.

Si Romania aplica TVA redus pentru carti, de 9%, la fel ca Germania (7%) si Austria (10%). In schimb, Bulgaria mentine cota standard. Cel mai ridicat nivel al TVA pentru carti este in Danemarca, de 23%.

Pentru o masa la restaurant, cel mai redus TVA platesc olandezii, de 6%, urmati de francezi (7%) si polonezi (9%). Se aplica TVA standard in Romania, Bulgaria, Ungaria, Germania, Cehia (21%), Danemarca, Grecia (23%), Portugalia, Estonia (20%), Letonia si Lituania (de cate 21%).

Toate tarile membre ale Uniunii Europene aplica TVA standard pentru imbracaminte.

Curiozitatile taxei pe valoare adaugata

  • Pentru medicamentele ce se administreaza pe cale orala nu se plateste TVA in Irlanda, celelalte medicamente fiind supuse unei cote de 23%.

  • In Franta, margarina este considerata un produs de lux, aplicandu-i-se TVA de 19,6%, in timp ce untul trece drept aliment de baza, fiind taxat cu 5,5%.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#TVA tari Europa, #taxa valoare adaugata alimente, #TVA diferentiat, #TVA paine, #TVA UE , #tva
Comentarii