Companiile americane: Majorarea TVA ar putea speria investitorii straini

Marti, 29 Iunie 2010, ora 23:00
1341 citiri
Companiile americane: Majorarea TVA ar putea speria investitorii straini

Majorarea TVA la 24% si impunerea rapida a modificarii creeaza un mediu economic instabil si ar putea speria investitorii straini, sunt de parere companiile americane care activeaza in tara noastra.

Reprezentantii ambasadei SUA si directorii companiilor americane cu activitati in Romania apreciaza ca termenul de circa 1 saptamana, disponibil pentru implementarea noii cote de TVA, este prea scurt.

"Responsabilitatea autoritatilor din Romania este sa pastreze Romania competitiva. Cresterea TVA la 24% este un semnal foarte neinspirat pentru investitori iar impactul economic nu este pozitiv", a declarat Blair LaBarge, consilier economic la Ambasada SUA in Romania, in cadrul evenimentului American Business Forum, organizat de Business Review, citat de Ziarul Financiar.

Acesta considera ca Romania are potential de crestere in toate sectoarele economice insa volumul investitiilor americane pe plan local depind de capacitatea guvernului de a mentine sau de a ridica atractivitatea investitionala.

"Din cauza ca Guvernul nu a pus la punct legislatia PPP-urilor, cred ca multi investitori isi ingheata investitiile", a declarat LaBarge.

Investitiile directe ale companiilor americane ajung la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce investitiile totale, derulate in Romania ajung la mai mult de 10 miliarde de dolari.

In 2009 valoarea investitiilor a ajuns la 0,5 miliarde de dolari si au vizat in principal sectoare economice precum industria auto, IT sau sectorul de energie.

Cresterea TVA-ului nu a fost surprinzatoare, din moment ce reducerea pensiilor nu era acceptata de catre FMI, si va avea un impact negativ asupra consumului local si a comportamentului consumatorului, este de parere si Brian Arnold, partner tax and legal service la PwC Romania.

"Este surprinzator si termenul rapid de aplicare a acestei decizii. O saptamana. Sistemele IT si de facturare trebuie in acest timp sa fie updatate. Schimbarile de taxe peste noapte creeaza un mediu instabil si probleme pentru companii", a declarat Arnold.

Americanii considera ca majorarea TVA va ingreuna activitatea unor businessuri locale, care vor necesita cresteri de capital.

Citeste si:
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
sanziana
rank 5
Dar saracia din Romania nu le sperie?