Consilierul lui Ponta: Vrem sa reducem TVA la unele alimente, dar nu stiu daca putem

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 11:30
2234 citiri
Consilierul lui Ponta: Vrem sa reducem TVA la unele alimente, dar nu stiu daca putem

Reducerea TVA pentru anumite produse alimentare, cum ar fi carnea, dupa modelul implementat la paine, ar reduce povara fiscala, dar este dificil de realizat, a declarat Ioana Petrescu, consilier al premierului Victor Ponta.

"O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenita, nu stiu daca este posibila acum, cand avem o rectificare negativa. Stim ca reducerea TVA la paine a fost bine-venita. Este o masura care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale si este o masura care are si o componenta sociala (...) Sunt si alte masuri de relaxare, dar eu cu aceasta as incepe", a spus Petrescu, intrebata ce taxe ar considera ca trebuie scazute sau eliminate.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu a explicat ca o alta reducere pentru produse ar putea sa intervina doar daca se constata ca reducerea TVA la paine nu a dus la scaderi ale incasarilor.

"Daca va fi tot timpul nevoie de a pune ceva in loc nu va fi posibila reducerea pe alte categorii. La nivel european, 18-19 state au TVA redus la alimente. Este o zona cu viteza de rotatie foarte mare, se vand produsele pe bani cash, greu de controlat fluxurile in sistem, in special la cereale. Statele au decis ca si din acest punct de vedere este mai usor sa existe o cota mica", a aratat Manolescu.

El a mentionat ca dupa reducerea TVA la paine, preturile in magazinele mari au scazut, dar cele din magazinele mici au crescut, pentru ca acolo se vindea paine fara acte. Cand fabricile au vandut cu TVA de 9%, micile magazine nu au mai avut acces la paine nefiscalizata, potrivit acestuia.

Manolescu se asteapta, astfel, la o crestere a incasarilor.

"Este un gen de masura care incearca sa puna in practica ceea ce cere mediul de afaceri, ca o presiune fiscala mai mica incurajeaza agentii economici sa se conformeze", a spus el.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis ca TVA la paine sa scada la 1 septembrie de la 24% la 9%, impactul negativ al masurii asupra incasarilor urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...