Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Consiliul pentru IMM-uri si Ernst&Young critica aspru ideea Guvernului de Split TVA: Masuri politienesti de confiscare a banilor

Miercuri, 09 August 2017, ora 15:18
4302 citiri
Consiliul pentru IMM-uri si Ernst&Young critica aspru ideea Guvernului de Split TVA: Masuri politienesti de confiscare a banilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Ernst&Young Romania nu sustin initiativa Guvernului de a obliga firmele sa isi faca special conturi pentru plata TVA - acel TVA split.

CNIPMMR transmite, intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, care sunt motivele pentru care nu sustine aceasta masura:

"Initiatorul proiectului nu a aplicat Testul IMM, nu a analizat efectele asupra activitatii intreprinderilor mici si mijlocii, (...) nu a respectat principiile fiscalitatii, respectiv asigurarea informarii contribuabililor, (...) precum si predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie sa se asigure 'stabilitatea impozitelor, taxelor si contributiilor obligatorii', 'pentru o perioada de timp de cel putin un an, in care nu pot interveni modificari in sensul majorarii sau introducerii de noi impozite, taxe si contributii obligatorii'."

Consiliul pentru IMM-uri mai arata ca investitorii au nevoie de stabilitate legislativa si predictibilitate, pentru realizarea unei investitii fiind luate "masuri vizand veniturile si cheltuielile pe cel putin 3 - 5 ani si luand in calcul toate elementele, mai ales cele fiscale".

Consiliul precizeza ca implementarea platii defalcate a TVA "va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor", printre care:

  • costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile,
  • costuri si comisioane bancare suplimentare,
  • afectarea cash flow-ului si blocarea banilor,
  • cresterea birocratiei,
  • efort semnificativ de implementare tehnica,
  • neclarificarea tuturor aspectelor procedurale
.

Vom fi unici in UE

In plus, Consiliul pentru IMM-uri avertizeaza ca Romania "va fi singura tara din UE care va aplica mecanismul privind plata defalcata a TVA in mod generalizat si obligatoriu incepand cu data de 1 octombrie, (...) fara consultari reale cu toate partile interesate, fara analize de impact, fara testul IMM, fara testarea fezabilitatii mecanismului, fara clarificarea tuturor aspectelor procedurale, fara luarea in considerare a pozitiei partenerilor sociali, fara informarea si pregatirea contribuabililor".

In incheiere, Consiliul subliniaza ca este nevoie de "dialog social calitativ" si de consultarea obligatorie a partenerilor sociali si a organizatiilor reprezentative ale intreprinderilor mici si mijlocii.

Masuri politienesti de confiscare a banilor

Si Ernst&Young Romania, prin vocea directorului executiv Ioana Iorgulescu, a criticat ideea TVA split.

"Fortat sa faca 'vraji' pentru cresterea gradului de colectare a TVA la buget, Guvernul vine cu un nou subiect 'hot': proiectul de ordonanta prin care se doreste implementarea unui nou sistem de plata defalcata a TVA.

S-au spus deja multe pe marginea acestui subiect, cum functioneaza, cine il aplica, ce penalitati ne asteapta daca nu ne conformam.

Intrebarea care ramane, totusi, este cum ne ajuta plata defalcata? Mai precis, care este efectul, in cifre, asupra cresterii gradului de colectare a TVA la buget? Care ar fi 'rasplata' pentru un astfel de efort de implementare?

Adica merita sau nu sa ne apucam sa angajam costuri semnificative pentru schimbarea sistemelor informatice, personal suplimentar pentru a putea urmari (zilnic) incasarile si platile in conturile distincte?", spune Iorgulescu.

Aceasta subliniaza ca noul mecanism este considerat "o masura de combatere a evaziunii fiscale si fraudei prin cresterea conformarii voluntare si gradului de colectare a TVA".

"Se pare ca 'evazionistii' declara, totusi, TVA, dar nu il mai platesc! (...) Si, iata cum, peste noapte am gasit metoda cea mai buna sa ii facem sa si plateasca. Sistemul de plata defalcata a TVA!

(...) Termenul pentru implementarea acestei masuri, optional de la 1 septembrie si obligatoriu de la 1 octombrie, este nerealist de scurt si arata ca nu s-a tinut cont de nevoile mediului de afaceri privind, de exemplu, adaptarea sistemelor informatice si identificarea de solutii operationale (si nu in ultimul rand, materiale).

Desi in Nota de fundamentare se mentioneaza ca impactul asupra mediului de afaceri este 'favorabil', aceasta concluzie nu este documentata printr-un studiu de impact care sa arate cifre concrete privind, pe de o parte, avantajele aduse bugetului de stat si, pe de alta parte, impactul asupra mediului de afaceri", acuza directorul E&Y.

Iorgulescu mai arata ca implementarea acestei masuri incalca prevederile UE si "ar fi fost de interes opinia Comisiei Europene cu privire la impactul la nivelul Romaniei al acestei masuri, insa aceasta nu este disponibila, avand in vedere ca nu s-a realizat nicio consultare in acest sens".

"Scopul declarat al sistemului este eliminarea sau reducerea semnificativa a concurentei neloiale din partea evazionistilor. In practica, sistemul inseamna 'pedepsirea' contribuabililor de buna-credinta prin blocarea resurselor financiare (avand consecintele financiare si comerciale negative aferente) in conturile dedicate TVA si restituirea lor (daca este cazul) doar in baza autorizarii ANAF.

Nu stim, insa, cum si in cat timp.

(...) Pe de alta parte, ne intrebam (din nou) daca institutiile statului (de exemplu, ANAF) sunt in mod real pregatite sa faca fata acestei modificari, atat din punct de vedere administrativ, cat si de control.

(...) Aspectele mentionate mai sus ne fac sa concluzionam ca impactul 'favorabil' asupra mediului de afaceri, mentionat in nota de fundamentare, ar fi o idee minunata, daca nu ar fi teoretica si nerealista, in timp ce mecanismul de plata defalcata a TVA necesita imbunatatiri semnificative pentru a ajunge sa aiba impactul dorit de legiuitor.

Faptul ca numeroasele masuri implementate in aceasta directie nu au functionat (Romania detinand un record negativ in ceea ce priveste necolectarea TVA, conform celor mentionate chiar de autoritatile fiscale in Nota de fundamentare) este un puternic semnal de alarma care arata ca directia ar trebui schimbata si accentul ar trebui pus pe masuri solide si sanatoase de impulsionare a comportamentului loial si conformarii voluntare, in locul masurilor politienesti de confiscare a banilor contribuabililor.

Cu riscul de a deveni plictisitori, amintim aici ca potentiale astfel de masuri: legarea caselor de marcat la sistemul ANAF, implementarea auditului standardizat si, de ce nu?, un sistem de taxare inversa generalizat", a mai spus Ioana Iorgulescu.

Marti, si firma de consultanta PwC Romania a transmis ca Romania va deveni singurul stat UE in care devine obligatoriu sistemul split TVA.

Luni, si Uniunea Salvati Romania a avertizat ca Guvernul Tudose va bloca economia Romaniei prin introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA.

De asemenea, si reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au reactionat imediat si au precizat ca acest sistem va genera dificultati de cash-flow majore pentru contribuabilii onesti si blocaje operationale semnificative pentru toate partile implicate.

Amintim ca autoritatile vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA, urmarindu-se cresterea nivelului de conformare voluntara a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de hotarare publicat, saptamana trecuta, pe site-ul Ministerului Finantelor.

F.N.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#CNIPMMR tva split, #CNIPMMR TVA defalcat, #Ernst Young Romania TVA split, #Ernst Young Romania TVA defalcat , #tva