Cu cat se va ieftini painea dupa reducerea TVA - Rompan

Joi, 30 Mai 2013, ora 20:40
2039 citiri
Cu cat se va ieftini painea dupa reducerea TVA - Rompan
Foto: Arhiva

Painea se va ieftini de la 1 iulie daca se va adopta reducerea TVA la 9%, astfel ca o franzela va costa 85 de bani, fata de 1 leu in prezent, a declarat joi Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria painii, Rompan, la un eveniment organizat de Consiliul Concurentei.

"Noi, in magazinele noastre, asa vom face, vom reduce pretul painii daca se va adopta reducerea TVA la 9%", a spus Popescu.

La randul sau, Alexandru Vlad, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania si director general al Selgros, a aratat ca si marile magazine va trebui sa scada preturile.

"Piata este dificila si nu ne ramane altceva de facut decat sa scadem pretul painii", a spus Vlad.

Constantin: Scaderea TVA la paine ar putea aduce venituri suplimentare la buget

Reducerea TVA la paine, un proiect asumat de Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat la jumatatea lunii mai ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa se aloce 250 de milioane de lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.

Ponta a spus ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.

"Nu se poate decat pe tot lantul, asta stiu sigur, ca asta am discutat. (Va fi, n.r.) numai de la rectificare, pentru ca trebuie sa alocam - cred ca e vreo 250 de milioane de lei - din alta parte, in functie de cum stam cu ... Dar eu vreau sa incercam acest experiment, i-am anuntat pe cei de la FMI si au spus: alocati banii din alta parte, nu mergeti doar pe ideea ca veti recupera banii din evaziune fiscala", a spus Ponta.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca reducerea TVA la panificatie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscala si, daca nu va scadea pretul painii, il va plafona pentru multa vreme.

Ministrul a afirmat in aprilie, referitor la motivele reducerii TVA la paine, ca la nivel european consumul de paine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, in timp ce in Romania este de 23 de kilograme, diferenta fiind "evaziune fiscala".

#ieftinire paine reducere TVA, #scadere TVA paine, #reducere TVA paine , #tva