Ziare.com

Cum pot castiga romanii bani si sanatate, cu TVA de 0%

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 23:10

   

Cum pot castiga romanii bani si sanatate, cu TVA de 0%
Romania poate deveni un mare exportator de hrana bio si traditionala daca se aplica TVA zero la produsele ecologice, acestea devenind si mai accesibile pentru romani, afirma Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

"Federatia Patronatelor din Turism si Servicii sustine initiativa Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica 'Bio-Romania' de a obtine TVA redus la alimentele bio, considerand ca in acest fel incurajam si pentru piata interna, si pentru cea externa, o marfa foarte pretioasa a Romaniei.

Micii agricultori produc in mod natural alimente bio, dar costurile lor sunt bineinteles mai mari decat cele ale marilor producatori, dupa cum si calitatea produselor este incomparabil mai buna. De aceea, reducerea la zero a TVA la produselor bio si traditionale ar reprezenta un impuls absolut necesar al acestei piete in crestere", a declarat Dan Matei Agathon, intr-un comunicat.

In felul acesta, statul roman ar sprijini dezvoltarea pietei locale, dar si promovarea alimentelor bio si traditionale romanesti in strainatate, unde acestea au devenit un trend.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Suntem la aceasta ora in situatia in care producatorii din mediul rural, desi in lipsa de bani, mananca mai bine si mai sanatos decat orasenii care cheltuie o gramada de bani pe alimente nesanatoase. Produsele bio si traditionale ar deveni insa accesibile si orasenilor daca ar fi scutite de TVA, iar acest lucru ar contribui nu doar la dezvoltarea unei industrii suta la suta romanesti, ci si la starea de sanatate a populatiei", a precizat Agathon.

FPTS se alatura eforturilor reprezentantilor producatorilor de hrana bio pentru determinarea autoritatilor sa acorde aceasta inlesnire fiscala care va avea efecte benefice multiple asupra romanilor, dar si asupra dezvoltarii economice intr-un domeniu in care Romania, in loc sa fie un mare exportator, reprezinta un jucator neglijabil la aceasta ora.

TVA "verde" pentru produsele bio

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio-Romania" propune autoritatilor implementarea taxei pe valoare adaugata (TVA) denumita sugestiv "verde" pentru produsele agroalimentare romanesti, prin care se doreste ca nivelul cotei sa fie direct proportional cu gradul de poluare asupra mediului.

TVA zero pentru produsele bio?

"Dorim ca Romania sa preia initiativa implementarii proiectului 'TVA Verde' in domeniul agriculturii si alimentatiei si sa se constituie intr-un model european de succes in acest domeniu. Vrem ca alimentele de baza certificate bio sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9%, desi in Romania nu exista o reglementare legislativa privind produsele naturale", a declarat, recent, presedintele Asociatiei "Bio-Romania", Marian Cioceanu.

Potrivit Asociatiei Bio-Romania, concluziile unui recent studiu finantat de Uniunea Europeana privind dezvoltarea economica propuneau introducerea "TVA Verde", pentru toate categoriile de produse destinate consumului uman. Aceasta taxare a valorii adaugate ar trebui sa tina seama de impactul produsului asupra mediului, de utilizarea resurselor neregenerabile precum si de durata de viata a produsului respectiv.

Romania are un potential imens in agricultura ecologica, cu o suprafata de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru productie si alte 500.000 de pajisti si un numar de 15.000 de operatori inregistrati in sistem la finele anului 2013.

Romania exporta 80% din productie, in special materie prima si foarte putine produse procesate.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1086 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu n-as fi asa sigur

Mi-aduc aminte prin anii 70,bunica-meu,undeva prin Moldova,dadea cu DDT,cu miinile goale,cite un pumn odata,peste cartofii bio,impotriva proaspat aparutului gindac de Colorado.
Mai nou,gasesti brinza de oi falsificata,facuta cu soia sau lapte de ***,inchegata cu acid sulfuric sau mai stiu eu ce,smintina cu faina,lapte cu apa,basca pesticide periculoase abandonate in foste combinate chimice,cu care tirtanii nu ezita sa pudreze produsele lor bio.Basca altele poate si mai periculoase.Sintem tara hotilor,nu uitati!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor