Cum reducem TVA la alimente?

Joi, 10 Mai 2012, ora 13:52
2757 citiri
Cum reducem TVA la alimente?
Foto: Arhiva

Printre majorari salariale, restituirea contributiilor sociale retinute in mod neconstitutional si alegerile din toamna, Guvernul Ponta vrea sa includa pe agenda de prioritati si reducerea taxei pe valoare adaugata pentru alimente.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, alaturi de premierul Victor Ponta, sustin ca reducerea TVA pentru produse agricole va contribui la reducerea evaziunii si va ajuta producatorii agricoli din tara, iar masura se va va regasi "cel tarziu" in proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Pe de alta parte, reprezentantul Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, avertizeaza ca bugetul nu permite scaderea TVA alaturi de masuri precum cresterea salariilor bugetarilor si plata pensiilor, realizate oricum la limita, prin majorarea deficitului bugetar pentru acest an.

In final, insa, decizia va apartine autoritatilor romane, pozitia Ministerului de Finante avand un rol determinant.

Iar ministrul de Finante, Florin Georgescu, anunta ca, pana la sfasitul anului, nu vor fi luate masuri in aceasta directie, desi se lucreaza la o strategie economica.

Modelul propus de ministrul Agriculturii vizeaza micsorarea taxei pe valoare adaugata initial pe un segment restrans, un experiment cu alte cuvinte.

"Reducerea TVA la alimente este o prioritate si sper ca in aceste sase luni sa dam macar un exemplu. Speram sa putem introduce reducerea TVA pe zona de morarit si panificatie pentru a da un exemplu ca in acest mod putem sa combatem evaziunea fiscala", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Alte modele

Reducerea TVA poate prezenta numeroase avantaje, insa modelul propus nu este unul ideal, considera jucatorii din industria alimentara.

"Daca se face numai la morarit si panificatie, nu va influenta decat moraritul si panificatia, nu industria alimentara. Ideea de baza este desfiintarea pietei negre, prin scaderea TVA la o limita suportabila, sub 10%, ideal ar fi 5%.

Un nivel de 9% e inca tentant pe piata neagra, dar mai putin tentant decat inainte. Piata neagra s-ar reduce considerabil cu un TVA redus in industria alimentara, unde depaseste imaginabilul. In acelasi timp, bineinteles ca s-ar vedea pe pretul de piata, TVA este impozitul pe care il ia statul. Daca statul micsoreaza TVA, sa zicem ca doua-trei procente le baga omul in pret, pentru ca toata lumea e pe pierdere. Astfel, de la 24% la 9% inseamna o scadere de pret de cel putin 10%", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, pentru Ziare.com

"Masura ar avea efect dupa doua-trei luni de la demarare, s-ar putea sa se colecteze mai mult la bugetul de stat pentru ca se mareste baza de impozitare prin reducerea pietei negre, se reduc si preturile, deci sunt fantastic de multe avantaje. Pe de alta parte, aplicarea restrictiva nu este recomandata, putand avea chiar efectul de a stimula evaziunea", a adaugat Minea.

Potrivit acestuia, daca masura va fi aplicata doar pe un singur segment, rezultatele nu vor semnificative, iar micsorarea nu se va simti in pret, ci doar pe piata neagra, la produsul respectiv.

"Cu cat este mai restrictiv, cu atat ai sanse mai mari sa dai idei evazionistilor. Eu as fi propus un TVA diferentiat complet, as lasa 24% pentru majoritatea produselor, dar nu alimentare, si as merge pe doua trepte la produsele alimentare. Insa este foarte riscant, trebuie sa stii sa le deosebesti foarte bine", a explicat Minea.

Adrian Radulescu, deputat PDL si fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, considera ca Romania ar trebui sa aplice in modelul italian privind sistemul TVA.

"Aceste propuneri (ale ministrului Agriculturii - n.red.), nu se pot aplica. Trebuie sa discutam despre toata filiera de produse agroalimentare. Studiez acum modul in care se aplica in Uniunea Europeana TVA pentru produse agroalimentare, dar nu am gasit nicaieri o experienta de acest gen", a spus Radulescu, pentru Ziare.com.

Adrian Radulescu este de parere ca nivelul TVA ar trebui redus pe modelul Italiei, unde o parte ramane la producator.

"Daca TVA este de 24%, 15% raman la el si 9% merg la Ministerul de Finante. Atunci, producatorul este interesat sa faca factura si, astfel, scoatem din piata neagra o mare parte din ceea ce inseamna evaziunea fiscala", a conchis Radulescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reducere tva alimente, #taxa valoare adaugata , #tva