Cum va bloca statul banii companiilor prin split TVA

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 11:31
6639 citiri
Cum va bloca statul banii companiilor prin split TVA
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru antreprenori, orice suma suplimentara de bani este extrem de importanta, iar introducerea mecanismului split TVA ii va afecta serios din cauza costurilor suplimentare, blocarii banilor in conturi, descurajarii investitiilor si sporirii dificultatilor privind incasarea facturilor emise.

O analiza facuta de Avocatnet.ro arata amploarea impactului negativ pe care introducerea split TVA, masura adoptata recent de Guvernul Tudose, il va avea asupra firmelor.

"Introducerea mecanismului de plata diferentiata a taxei pe valoarea adaugata (split TVA), de la 1 ianuarie 2018, va fi o lovitura dura data intreprinderilor care supravietuiesc cu greu actualelor conditii economice.

Cash flow-ul sau fluxul de numerar, numit adesea si flux de trezorerie, reprezinta diferenta dintre incasarile si iesirile de numerar ale unei societati pe o anumita perioada de timp. Orice perturbare a acestui sistem poate provoca dificultati oricarei intreprinderi, cu atat mai mult cu cat aceasta nu practica adaosuri comerciale foarte mari si isi incaseaza facturile la termene ce depasesc uneori 30 sau 45 de zile", scrie Avocatnet.ro.

Astfel, implementarea acestui mecanism va duce la "pierderea controlului asupra unor sume de bani importante care vor fi directionate exclusiv catre plata TVA", subliniaza sursa citata, care enumera mai multe modalitati prin care lichiditatea unei companii va fi afectata.

De exemplu, deschiderea unui nou cont bancar va genera costuri suplimentare. Indiferent unde va fi deschis contul, la banca sau la Trezorerie, acest lucru presupune comisioane suplimentare.

Apoi, fiecare plata se va face cu doua ordine de plata, unul pentru contravaloarea bunului sau serviciului achizitionat, iar altul pentru TVA-ul aferent, ceea ce va duce automat atat la dublarea comisioanelor, cat si a timpului necesar procesarii.

Totodata, banii blocati prin acest mecanism nu vor putea fi utilizati, societatile trebuind sa se descurce cu alti bani. "Putem estima faptul ca intreprinderile vor suferi o pierdere de lichiditate de pana la 10%, in cele mai multe situatii", scrie Avocatnet.ro.

Alte pierderi se vor inregistra din cauza incasarii cu dificultate a facturilor emise, descurajarii investitiilor si cresterii chieltuielilor contabile, inclusiv prin marirea onorariilor, se mai arata in analiza citata.

Guvernul a adoptat ordonanta privind plata defalcata a TVA in data de 30 august, masura cunoscuta ca "split TVA" fiind obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Analistii economici au criticat la unison decizia Guvernului Tudose, sustinand ca cei mai loviti vor fi contribuabilii onesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#split TVA lichiditati companii , #tva