Cum vor ajunge companiile sa implementeze Split TVA chiar daca nu sunt obligate de lege

Sambata, 23 Decembrie 2017, ora 11:24
5467 citiri
Cum vor ajunge companiile sa implementeze Split TVA chiar daca nu sunt obligate de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

In 2018, multe companii vor ajunge sa foloseasca Split TVA, chiar daca vor avea sau nu obligatia de a implementa sistemul de plata defalcata.

Asta se va intampla pentru ca vor intra in relatii cu furnizori care trebuie sa aplice mecanismul conform legii, a explicat Raluca Baldea, director Deloitte Romania, citata de Profit.ro.

Chiar daca dupa modificarile din Parlament Split TVA a devenit optional pentru marea majoritate a firmelor si obligatoriu doar pentru doua categorii, cele cu restante de TVA si in insolventa, acest sistem va afecta mai multe companii de atat.

Raluca Baldea sustine ca aceasta obligatie pentru toate persoanele inregistrate in scop de TVA de a plati taxa defalcat catre furnizorii aflati in sistem va aduce cel putin un cost administrativ. Mai exact, vor fi necesare verificari in registrului platitorilor si urmarirea platilor.

Raluca Baldea a precizat ca in cazul platii eronate se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi atat la client, cat si la furnizor, din suma platita eronat daca nu este corectata in 7 zile lucratoare.

Asta inseamna ca cel putin cateva luni e posibil sa apara unele probleme de functionare cu riscurile aferente pentru companii, macar pana cand sistemul se va regla.

Amintim ca sistemul platii defalcate a TVA va fi obligatoriu pentru persoanele inregistrate in scop de TVA care au restante de TVA sau sunt in insolventa. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Romaniei si publicata. Daca acest lucru nu se va intampla pana la 1 ianuarie, OUG 23/2017 va intra in vigoare, care prevede ca sistemul devine obligatoriu pentru toti platitorii de TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Split TVA companii, #firma split TVA , #tva