Darius cel vesel si comuna primitiva fiscala

Autor: Petrisor Peiu - analist
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 06:57
12174 citiri

Statul incaseaza doua forme mari de impozite: impozitele directe care se aplica veniturilor persoanelor fizice sau veniturilor firmelor (in acest caz numite profit) si impozitele indirecte, care se aplica de regula consumului.

O firma are o cifra de afaceri care este de fapt suma tuturor veniturilor, indiferent de modul de realizare. Din punct de vedere al functionalitatii firmei, veniturile de orice fel se pot asimila veniturilor din vanzari.

Veniturile statelor dezvoltate, echilibrate si puternice sunt constituite dupa regula "treimei de aur": o treime din venituri sunt impozite directe, o treime din venituri sunt impozite indirecte, iar o treime sunt contributii (sociale si de sanatate). Asa arata structura veniturilor statelor din ceea ce numim "vechea Europa", sau UE-15 (statele vestice, occidentul din vremea razboiului rece).

Statele estice (fara exceptie) au structura veniturilor pervertita de slaba performanta economica, adica peste 40% (chiar spre 50%) din venituri sunt impozite indirecte (TVA in primul rand si accize), cam 30% contributii si cam 20% impozite directe. Mai mult, pentru ca gradul de performanta al fiscului este redus in statele estice (statul este slab), impozitele colectate cu usurinta sunt cele indirecte, cele care se aplica consumului.

In Romania, pe tot anul 2016 s-au incasat ca venituri bugetare 200 miliarde lei din care impozite indirecte cam 80 miliarde lei (52 miliarde lei TVA si 27 miliarde lei accize), adica fix 40%. Contributiile obligatorii (sociale si de sanatate) incasate in 2016 au fost de 62 miliarde lei (31% din total venituri), iar impozitele directe 44 miliarde lei (16 miliarde impozit pe profit si 28 miliarde lei impozit pe veniturile persoanelor fizice), adica 22% din total. De mentionat ca cele 16 miliarde lei impozit pe profit provin de la o cifra de afaceri totala a companiilor din Romania de aproximativ 1.300 miliarde lei.

Adica statul roman culege de doua ori mai multe impozite indirecte (TVA si accize) decat impozite directe (pe veniturile indivizilor si pe profiturile firmelor). Simplu pana aici. Ce este impozitul indirect? Un impozit pe consum sau pe vanzari: ai vandut ceva, musai incasezi TVA si acciza de la consumator si il virezi statului, nu prea ai cum sa-l ascunzi in acte sau in cumparari fictive de servicii. Practic, statul roman este de doua ori mai "bun" la cules impozite indirecte decat la cules impozite directe.

Si aici intervine geniul sprintar al lui Darius: ii vine ideea sa transforme impozitul direct in impozit indirect: desfiintam impozitul pe profit si il inlocuim cu impozitul pe cifra de afaceri (adica pe vanzari, pe consum) ; adica mai inventam un impozit indirect, alaturi de TVA sau accize. Adica, mai pe intelesul poporului, mai inventam un TVA.

Impozitul pe cifra de afaceri a companiilor este o forma de impozit indirect, un nou TVA. Efectul bugetar al masurii propuse de Darius Reformatorul este, de fapt, cresterea TVA de la 19% la 20-22% (in functie de cotele de 1-3% propuse pentru noul impozit).

Trebuie spus de la bun inceput ca aceasta masura nu se regaseste in nicio tara europeana, americana sau asiatica (da, exista doua tari africane cu acest impozit) decat pentru microintreprinderi (avem si in Romania o cota de 1% pe veniturile microintreprinderilor cu cifra de afaceri de pana in 500.000 EURO. In Europa, toate taxele similare (exemplul irlandez care a avut o taxa pe cifra de afaceri pana in 1973) au fost transformate in TVA!!!

Se pare ca Darius I Reformatorul a rascolit toata tara cu benzile galbene de la televiziuni numai pentru a descoperi apa calda, adica TVA-ul.

Cu alte cuvinte, o prima consecinta a instituirii unui astfel de impozit este intoarcerea la practici exotice din perioada "comunei primitive" a fiscalitatii si iesirea din cadrul modern, european al zilei de astazi.

Desi doctrina oficiala a Romaniei este cresterea gradului de integrare in nucleul dur al UE si trecerea la Euro, de fapt vrem sa insularizam fiscal tara si sa devenim "ciudatii" Europei. Acum, se pare ca lui Darius ii place statutul de ciudat, de vreme ce obisnuieste sa ingroape tablouri in pereti si pungi cu bani in cavouri, dar de ce trebuie sa devenim cu totii ciudati? Pai, daca noi ne inchipuim ca "nucleul dur" ne va mai integra in zona Euro sau in alte zone cu o astfel de fiscalitate medievala, ne cam alintam singuri.

In al doilea rind, sa remarcam si faptul ca aceasta revolutie fiscala este un pic cam balbaita: ea vine la pachet cu desfiintarea impozitului pe dividende si va omori total investitiile. Carui nebun ii va mai veni ideea creata de a investi sume mari, daca va trebui sa-si creasca povara cheltuielilor reale? Sau de ce sa mai cresti salariile, de ce sa mai cumperi servicii de orice fel, daca oricum nimic nu mai este deductibil? Singura grija a oricarui director va fi de a creste vanzarile si dividendele, pentru a-si imbogati actionarii.

Balba devine totala cand, dupa ce omoara total impozitul pe profit, Darius cel Intelept ne promite impozitarea suplimentara a profiturilor celor care ne sug bogatiile subsolului, pentru a le exporta in stare pura, nealterata de mana omului; pai n-ati zis un paragraf mai devreme ca nu mai impozitati profitul?

In al treilea rand, efectul imediat al aplicarii impozitarii cifrei de afaceri va fi "scumpirea" tuturor bunurilor si serviciilor fix cu cota de impozitare, caci toti vor avea grija sa-si adauge la pret aceasta cota.

Pentru ca medievalismul fiscal sa fie si mai mare, Darius le porunci satrapilor sa mai inventeze si taxarea separata a produselor "nesanatoase", adica cam toata mancarea si bautura din supermarketuri. Asta inseamna ca, practic, toate produsele alimentare care contin sare, zahar, grasimi, conservanti etc (adica tot ce gasim in "comertul modern") vor deveni produse accizabile; deci mai inventam o acciza, pe langa cea aplicabila tigarilor, benzinei, alcoolului etc.

Pun pariu ca si aceasta noua taxa va scumpi produsele respective, spre bucuria votantilor. Probabil ca judetele cele mai putin afectate vor fi cele din sudul tarii, neinvadate de dusmanoasele supermarketuri, a gandit nemuritorul strateg.

Si pentru ca Darius este timid si roseste usor (timiditate deprinsa, poate, in timpul zbenguielilor in afara familiei traditionale), l-a trimis pe El Insusi sa explice doct cum e cu impozitarea. Si asa glasui, cu glas de tunet: multinationalele au avut o cifra de afaceri globala de 580 miliarde lei (se referea probabil la 2015) si au declarat profit de 9 miliarde lei, iar firmele "romanesti" au avut o cifra de afaceri globala de 550 miliarde lei si au declarat 27 miliarde lei profit. Pai se poate bai, multinationalelor?

Dar ce nu ne-a mai spus Dansul? Pai, de exemplu, faptul ca cele 37.000 multinationale (din totalul de 465.000 firme din Romania) produc 49% din cifra de afaceri din Romania, cu doar 30% din salariatii din Romania. Sau ca salariul mediu din hulitele multinationale a fost, in 2015, 2.400 lei, mai mult decat dublu fata de doar 1.121 lei salariul mediu dat (in acte, desigur) in firmele celelalte! Si se pare ca daca dai salarii mai mari, ai profit mai mic...

Sa nu uitam, ca o binevenita nota de final, sa punctam si ineditul limbaj al noului pastor al finantelor romanesti, care confunda "procentajele" cu "procentele", declarand doct ca "va fi o taxa cu un procent intre 1 si 3%". Asta chiar a fost o mica rautate din partea mea; desi tare m-ar fi mancat tastatura sa va scriu si despre "determinarea" crescanda a copiilor nostri de a mai invata sa devina doctori, ingineri, avocati, economisti sau arhitecti in contextul in care s-a dovedit statistic ca mai bine huzuresti pana pe la 35-40 de ani, dupa care te bagi "la un mic doctorat in securitate nationala", devii repede cadru didactic si, de aici... numai cerul e limita!

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#impozite guvern Tudose Darius Vilcov, #impozit pe cifra afaceri , #tva