De cate ori o fi socotit Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 06:44
9605 citiri
De cate ori o fi socotit Victor Ponta? (Opinii)

Atrageam atentia imediat ce Guvernul a anuntat intentia de a reduce TVA pentru alimente la 9% ca ar fi o naivitate sa ne imaginam ca preturile vor scadea la 1 iunie cu 15 puncte si ca tot piata va fi cea care va regla daca va exista o ieftinire si cat de mare va fi ea.

Spuneam ca multi dintre comercianti vor cauta sa absoarba in profit sau, dupa caz, in diminuarea pierderilor, aceasta masura menita teoretic sa favorizeze in principal cumparatorul si, ulterior, prin cresterea consumului, producatorul si comerciantul.

Si iata ca realitatea incepe deja sa confirme acest lucru. Unii comercianti au inceput sa majoreze treptat preturile exact in cazul produselor care de la 1 iunie ar urma sa aiba TVA redus.

"O scadere atat de mare a TVA este imposibil sa nu se vada in pret. Vom fi foarte atenti dupa 1 iunie", spune Victor Ponta. Teoretic, asa e. Dar, practic, cat si ce se va vedea?, asta-i intrebarea.

Mecanismul nu e greu de inteles. Comerciantii vor aplica de la 1 iunie scaderea de TVA, produsele vor costa mai putin, insa prin scumpirea de acum ei isi asigura acel spatiu care sa le asigure intrarea in propriul buzunar a unei parti consistente si avantajul unui TVA mai mic.

Protectia Consumatorilor acuza imoralitatea masurii, dar spune ca ea e de competenta Consiliului Concurentei. Acesta sanctioneaza eventualele practici anticoncurentiale, intelegeri oculte intre comercianti. Dar pana la urma, orice magazin isi face propria politica de preturi, si daca nu incalca legea, nu poate fi impiedicat.

Iar aceasta politica de preturi este dictata de jocul pietii. Cererea este cea care pune presiune pe oferta. Nu reusesti sa vinzi, mai lasi la pret. Dar daca piata suporta un anumit nivel al pretului si vanzatorul socoteste ca nu exista un spatiu suficient de mare pentru o crestere a consumului care sa genereze o crestere consistenta de profit pe aceasta cale, nu va avea niciun motiv sa scada pretul.

Comerciantii nu fac protectie sociala. Ei exista pentru profit si, cand vor gasi cea mai mica oportunitate sa si-l majoreze, o vor face fara rezerve.

Si, daca trendul scumpirii in avans va continua, iar la 1 iunie nu vom asista decat la o revenire la preturile dinaintea ei sau doar putin mai jos, nu numai ca masura se va dovedi o pacaleala, dar cu acelasi consum nu vad cum va acoperi Guvernul gaura bugetara, dincolo de cele 5 miliarde pe care le are economisite deocamdata prin taierea la sange a investitiilor.

Ca sa acopere scaderea de TVA, ar avea nevoie de o crestere substantiala de consum. Eu ma intreb daca Guvernul a facut mai multe scenarii de evolutii ale consumului, in functie de diferite scenarii de evolutie a preturilor, de la cel mai favorabil, la cel mai prost. De cate ori o fi socotit inainte sa taie? Nu stiu, dar mi se pare ca aceasta miscare a comerciantilor nu a fost anticipata. Restul efectelor posibile or fi fost? Nu stiu, dar ma tem.

Si ma tem pentru ca dintr-un bun inceput scaderea TVA a parut o masura decisa pe genunchi, aruncata populist pentru a asigura o relansare a lui Victor Ponta cu orice pret. Se poate ca acest populism sa-i explodeze in fata lui Victor Ponta, ceea ce, ma rog, e treaba domniei sale. E posibil sa o fi luat cu gandul la plecarea in Opozitie, cu beneficiul electoral al lansarii ei, lasand efectele pe seama succesorului.

Cel mai rau ar fi ca masura sa explodeze in bugetul Romaniei.

Citeste si:
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Burduja (PNL) anunță o propunere legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie și membri de partid: ”E de bun simț”
Deputatul PNL Sebastian Burduja anunţă, în contextul protestului spontan de la STB, depunerea unei propuneri legislative care prevede că liderii de sindicat nu vor mai putea fi membri de...