Director BNR: Efectele reducerii TVA la paine nu pot fi decat mizerabile

Joi, 22 August 2013, ora 17:38
3294 citiri
Director BNR: Efectele reducerii TVA la paine nu pot fi decat mizerabile
Foto: bitfm.ro

Pretul la raft al painii nu va scadea decat cu totul marginal ca urmare a reducerii TVA la paine, considera Eugen Radulescu, director in BNR, in opinia caruia efectele acestei decizii luate de Guvernul Ponta vor fi "mizerabile", atat pentru economie, cat si pentru cetateni.

"Pretul la raft al painii nu va scadea decat cu totul marginal. In maximum 6 luni el va fi exact unde era inainte de reducerea TVA; atunci ni se va explica doct ca s-a scumpit benzina, ca e iarna si s-a scurtat ziua, ca praful stelar s-a coalizat cu opozitia extraparlamentara... Va fi evitata cu sfintenie cauza adevarata: pretul painii este dat de raportul intre cerere si oferta; cum acesta nu s-a schimbat nici macar cu o iota, nici pretul nu are de ce sa se schimbe. Punct", argumenteaza Eugen Radulescu intr-un articol de opinie publicat in Ziarul Financiar.

Acesta anticipeaza ca "producatorii si comerciantii vor baga frumusel in buzunar diferenta de la 9 la 24 la suta, iar Ministerul Finantelor va cauta cu disperare solutii de a acoperi gaura din buget, estimata la 100 milioane lei doar in primele 4 luni de aplicare".

Totodata, Eugen Radulescu sustine ca masurile compensatorii anuntate de guvern, printre care marirea accizelor la alcool sau la masinile de peste 3.000 cmc sunt doar paleative, care "nu vor avea alt efect decat cresterea evaziunii fiscale - si, posibil, alte scaderi ale veniturilor statului".

"Pentru a satisface interesele directe ale unor politicieni si bazandu-se pe obtuzitatea altora si neintelegerea celor mai multi, a fost redusa TVA la paine. Efectele nu pot fi decat mizerabile, pentru economie in ansamblu si chiar si pentru cei mai putin favorizati, pe care stanga clameaza ipocrit ca ii apara", conchide Eugen Radulescu, precizand la finalul articolului ca opiniile sunt in intregime ale sale si nu implica in vreun fel Banca Nationala a Romaniei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Eugen Radulescu TVA paine, #director BNR TVA paine, #efecte scadere TVA paine , #tva