Doar doua dintre marile companii aplica Split TVA. Ambele sunt controlate de stat

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 10:28
6626 citiri
Doar doua dintre marile companii aplica Split TVA. Ambele sunt controlate de stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Marile companii din Romania nu vor Split TVA. Pana in acest moment, doar doua dintre ele mai mari 100 de companii din Romania s-au inscris in mecanismul de plata defalcata a TVA.

Este vorba despte Hidroelectrica si Electrocentrale Bucuresti (Elcen), ambele fiind controlate de stat, arata datele centralizate de Profit.ro.

"Contribuabilul Hidroelectrica SA, cu domiciliul fiscal in Sector 1, figureaza la data de 8 octombrie 2017 (data solicitarii) in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. Contribuabilul este publicat in acest registru incepand cu data de 29 septembrie 2017. Contribuabilul aplica mecanismul de plata defalcata a TVA incepand cu data de 1 octombrie 2017", se arata pe site-ul ANAF.

Acelasi raspuns se gaseste la interogarea site-ului ANAF si pentru Elcen Bucuresti.

Split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie, data de la care firmele pot decide, momentan inca optional, daca vor sa il aplice sau nu.

Saptamana trecuta, la nivelul intregii tari, doar 175 de firme erau inscrise in mecanismul de plata defalcata a TVA. Numarul total de firme active din Romania este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt platitoare de TVA.

Cele mai multe sunt din Bucuresti (44), acesta fiind urmat, la distanta mare, de Arad (11). Urmeaza Clujul, cu 9 firme care au optat pentru split TVA, Muresul si Timisul, cu cate 8, si Maramuresul, cu 7.

Noul sistem a fost dur criticat de mediul de afaceri, iar sondajele derulate in randul companiilor private au aratat ca acestea incearca sa amane pe cat posibil intrarea in sistem.

Sistemul este optional in intervalul 1 octombrie - 31 decembrie si ar trebui sa devina obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, daca nu vor fi introduse modificari in Parlament.

Senatorii din comisia de Buget-Finante au decis recent ca plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional.

Proiectul adoptat de senatorii din Comisia de Buget-Finante urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, apoi sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Split TVA companii, #Hidroelectrica split tva, #Elcen split tva , #tva