Ziare.com

Finantele o lasa mai moale cu plata defalcata a TVA: Amana data de aplicare si scad sanctiunile

Sambata, 19 August 2017, ora 08:21

   

Finantele o lasa mai moale cu plata defalcata a TVA: Amana data de aplicare si scad sanctiunile
Obligativitatea platii defalcate a TVA se amana cu trei luni, respectiv pana la 1 ianuarie 2018, conform unor modificari aduse proiectului de ordonanta de catre Ministerul Finantelor.

"Ca urmare a consultarilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociatii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate in cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Modificarile vizeaza in principal:
  • amanarea aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017,
  • prelungirea perioadei de aplicare optionala a mecanismului de la o luna la trei luni, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017,
  • amanarea aplicarii obligatorii a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018
.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

De asemenea, vor fi instituite facilitati pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, respectiv:
  • anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii,
  • acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Alte modificari aduse proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA vizeaza extinderea termenului in care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia virarii in contul de TVA a TVA aferente diferentei intre incasarile si platile in numerar, precum si a TVA aferente platilor cu carduri de debit/credit sau substitute de numerar, de la 3 zile lucratoare la 7 zile lucratoare.

In plus, se instituie obligatia persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a isi vira in contul de TVA in maximum 7 zile lucratoare de la incasare TVA aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data la care aplica optional mecanismul.

Nu in ultimul rand, se infiinteaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA organizat de ANAF si in care sunt inscrise persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 si se instituie un termen de maximum 3 zile lucratoare in care ANAF aproba transferul sumelor din contul de TVA in contul curent al titularului.

In acest context, ministerul modifica si prevederile referitoare la contraventii si sanctiuni, stabilind o perioada de gratie de 7 zile lucratoare in cadrul careia sa se corecteze erorile, iar in cazul in care erorile nu au fost corectate in termenul de 7 zile lucratoare, se aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile.

Dupa termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA, se aplica o amenda de 50% din suma reprezentand TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decat contul de TVA, se aplica o amenda de 10% din suma reprezentand TVA.

Autoritatile au anuntat in aceasta vara ca vor sa introduca mecanismul platilor defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmarindu-se astfel cresterea nivelului de conformare voluntara a firmelor.

Iata ce prevedea initial proiectul de OUG pentru TVA split

Tudose nu renunta la split TVA: Va fi obligatoriu de la 1 ianuarie. Unde va apuca transpiratia? Ca mai scrieti un cont?

Recent, premierul Mihai Tudose a anuntat ca plata defalcata a TVA va fi optionala o perioada, dar de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie.

Citeste si criticile aduse proiectului:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre TVA defalcat 1 ianuarie 2018
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5143 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

TIPIC

Se arunca cu capul inainte si dupa aceea isi dau seama ca nu e apa suficienta in bazin!!!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor