Ziare.com

FMI si-a dat acordul de principiu pentru plata TVA la incasarea facturii

Vineri, 10 August 2012, ora 15:48

   

FMI si-a dat acordul de principiu pentru plata TVA la incasarea facturii
Fondul Monetar International si-a dat acordul de principiu asupra masurii privind plata TVA la incasarea facturii, a declarat vineri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Liviu Voinea.

Oficialul MFP a precizat ca au fost prezentate expertilor FMI elementele de siguranta ale acestei masuri, respectiv plata facturii numai prin transfer bancar, faptul ca rambursarea TVA se efectueaza numai la prezentarea dovezii platii (ordinul de plata), precum si faptul ca intre cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc se interpune un prim filtru de siguranta - 40 de banci din Romania prin care se pot face platile.

Voinea a mentionat ca a fost prezentat expertilor FMI si mecanismul de aplicare al acestei masuri, care va fi detaliat in normele de aplicare ale ordonantei care va modifica Codul Fiscal. Astfel, mai sunt introduse doua termene, de 90 si respectiv 30 de zile. Concret, dupa 90 de zile, TVA trebuie platita totusi de firma A, chiar daca nu a incasat factura, iar cealalta firma poate deduce TVA. Dupa 90 de zile va mai fi inca un termen, de 30 de zile, astfel incat, daca plata facturii tot nu s-a facut, TVA platita de firma mica poate fi compensata cu alte obligatii de plata catre stat, iar la firma mare care si-a dedus TVA aceasta redevine obligatie de plata.

Masura platii TVA la incasarea facturii vine in sprijinul IMM-urilor, care achitau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul lor de lichiditati. Plata TVA la incasare va fi aplicata in cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

A sasea misiune de evaluare a FMI pentru acordul preventiv cu Romania a inceput in 31 iulie la Bucuresti si se va incheia in 13 august.

Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1358 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

FMI ne aduce la sapa de lemn

asta este misiunea fmi-ului, sa devenim sclavii lor. iar arma lor cea mai puternica este coruptia. degeaba avem o tara bogata daca apartine altora. in casa ta nu ai voie sa iei decizii pentru binele tau ci vecinul iti spune ce sa faci cu banii tai. cu siguranta ne-ar fi mai bine fara UE. nu stiu de ce ne agitam sa intram in Ue atata timp cat nu mai esti stapan pe tara ta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor